anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 24.10.2020

Datul in spectacol: Carbunariu la ContemporanIS

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Realizat anul trecut la colectivA Cluj, printr-un proiect finantat de AFCN, montarea continua programul estetic al tinerei noastre regizoare. Un program, unul dintre cele mai coerente si mai bine agregate de la categoria ei de virsta, un teatru altfel decit cel facut in establishment-ul autohton, cuprinzind si citeva montari realizate in strainatate. In Germania, de pilda, la Munchen Kammerspiele, unde a montat Sold out. Coerenta si buna agregare provin din talentul regizoarei, desigur, dar si din tenacitatea cu care isi urmareste tintele artistice, ranforsata de o creativitate prolifica.

  Cum face de obicei, creatoarea isi concentreaza atentia asupra unui subiect fierbinte social, documentindu-l impreuna cu intreaga echipa de realizatori. Acum e tema colaborationismului cu politia politica comunista, problema nerezolvata inca, la 22 de ani de la eliberare, si avind foarte putine sanse de limpezire. A pornit de la un caz concret, celebru, acela al lui Dorin Tudoran. Scriitorul ceruse sa plece din tara, ii scrisese o scrisoare si lui Ceausescu, avea domiciliul fortat si, neprimind pasaport, intrase in greva foamei. 11 pagini dintr-o transcriere din dosarul de urmarit al lui Tudoran, publicate in cartea lui, Eu, fiul lor, devin textul acestei puneri in scena care propune o forma noua de teatralitate. Prin aceste formule de documentare a realitatii, foarte in voga in Europa, arta isi schimba raporturile cu realitatea pe care o reflecta. Nu o mai reda filtrat prin canonul frumosului, ci o transpune literalmente in scena: realizatorii cerceteaza realul, identifica partea de teatralitate, o decupeaza cu mijloace scenice si o prezinta publicului cu maxima verosimilitate. Nu mai vorbim acum despre frumosul si adevarul artistic, ci despre teatrul care recupereaza realitatea, care o documenteaza, infatisind-o apoi spectatorului. Face teatrul unul de "interventie", tragind un semnal de alarma. Istoria mare a anilor de comunism e "citita" printr-o istorie mica, particulara, individuala, chiar daca, in cazul lui Dorin Tudoran, atinsa de celebritate, adica de un spor de impact.

  O evolutie pozitiva a festivalului

  Intr-un spatiu obisnuit, spectatorii sint poftiti sa isi ia scaunele si sa le aseze unde doresc. Patru actori, doi baieti, doua fete, trag la sorti rolurile pe care urmeaza sa le interpreteze, ulterior si le si paseaza intre ei, reiau, caci realul are intotdeauna mai multe fatete, iar adevarul nu e decit o pluralitate de adevaruri relative. Precum acelea legate de tema pactului intelectualilor cu puterea, a colaborationismului si delatiunii aduse in lumina prin jocul de roluri. Un joc de roluri eliberator, in cele din urma. Pe jos sint scrise cu creta fragmente din dosare, secvente minuscule din km de arhive, unele virusate de "interventiile" operate in anii tulburi de imediat dupa ‘90, dosare nestudiate temeinic inca nici de istorici, nici de autoritati, utilizate mai degraba ca mijloc de santaj ori presiune. Cei patru actori evolueaza sub ochiul unei camere video care inregistreaza live si proiecteaza imaginile pe doua ecrane in timp real, si, ulterior, la un microfon, obiecte-semn ale supravegherii continue. "Piesa" lor sint cei citiva mm din km de dosare de urmariti, citeva file care relateaza intilnirea dintre Nicolae Croitoru, de la Propaganda de partid a municipiului Bucuresti, si Dorin Tudoran, in prezenta presedintelui Uniunii Scriitorilor de atunci, D.R. Popescu. Data: 25 martie 1985. Cel de-al patrulea "erou" e TO (tehnica operativa), element al Securitatii, care filmeaza continuu. Publicul e si el teatralizat, inclus in ceea ce se petrece; actiunea e printre spectatori, li se da sa citeasca o fraza din scenariu, fetele li se vad pe ecran. Doar scopul e sensibilizarea in legatura cu tema tratata.

  Revenind la ContemporanIS, remarc o evolutie pozitiva la nivelul clarificarii lui conceptuale, la forma si continut. Numarul patru a fost cea mai buna editie de pina acum, aratind ca organizatorii se maturizeaza. Salut introducerea in circuit a Teatrului FiX, cel dintii teatru underground din Iasi. Ii prevad si ii urez zile bune!


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Generaţia de aur şi statul perpendicular

  Nicolae GRECU

  Generaţia de aur şi statul perpendicular

  Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Pericolul manelizării cântecului popular (I)

  Eugen MUNTEANU

  Pericolul manelizării cântecului popular (I)

  Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

  Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

  pr. Constantin STURZU

  Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

  Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

  Archaeus

  Alex VASILIU

  Archaeus

  Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

  pulspulspuls

  Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

  Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

  O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

  Caricatura zilei

  Plasma

  Editia PDF

  Bancul zilei

  COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.