Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Marius Chivu: "Piata a scazut peste tot in Europa, iar concertele au devenit ele insele o sursa de venit"

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Care dintre evenimentele de vara aceasta te tenteaza, pentru ca este o perioada plina in ciuda crizei care ne bintuie pe toti?

    Criza aceasta, din fericire, in ceea ce priveste concertele, a venit pe fondul unei cresteri a interesului, lumea merge foarte mult la concerte. Cred ca anul acesta am vazut cel mai mult public la toate manifestarile, inclusiv la B'ESTFEST care tocmai s-a incheiat. Sint multe atractii pentru ca avem muzica din toate genurile.

    Luna aceasta, de exemplu, avem cel putin doua festivaluri importante: ARTmania si Festivalul de Jazz de la Garina.

    Avem cel mai bun festival de jazz de la noi, Festivalul de la Garina, avem acest festival de rock, ARTmania, ziceam de B'ESTFEST care tocmai s-a incheiat, iar intre festivalurile acestea sint o gramada de concerte: in rock - Faith No More, in pop - Suzanne Vega, culminind cu luna august cind vine Madonna, care ar fi concertul mainstream al anului.

    Madonna este asteptata de ani buni in Romania.

    E asteptat concertul, iar din punct de vedere al culturii populare el echivaleaza cu venirea lui Michael Jackson, cu a celor de la Depeche Mode sau Rolling Stones. Din punctul meu de vedere insa, concertul anului in Romania s-a tinut deja si a fost performanta celor de la Kraftwerk la Sala Palatului, acum citeva saptamini. A fost un concert absolut special si senzational. Sala Palatului nu a fost niciodata atit de plina si s-au vazut lucruri in acel concert - apropo de partea vizuala - care nu s-au mai vazut pina acum.

    Practic ne dorim si asa ceva de la concerte, nu doar un artist care sa performeze pe scena.

    Mai ales ca noi nici nu prea avem sali foarte bune de concerte sau locuri extraordinare. De cele mai multe ori se face un compromis imposibil altfel de evitat.

    Este si unul dintre motivele pentru care multe dintre trupe nu au venit pina acum. U2, de exemplu, nu ar avea unde sa sustina un concert aici, decit daca si-ar dori foarte mult.

    Din pacate, s-a nimerit ca in anii acestia cel mai mare stadion al nostru sa fie intr-un amplu proces de renovare si reconstructie. Acum este si o fita din partea U2, pentru ca ar fi putut veni pentru 50-60.000 de spectatori, care nu sint totusi de ici de colo.

    Mai ales ca ei au sustinut si concerte neprogramate, spontane.

    Tocmai. Problema pe piata romaneasca o reprezinta tot banii, pentru ca sint putini promoteri care isi permit sa plateasca niste sume foarte mari. Din incasari nu se obtin foarte multi bani, iar anul acesta si anul viitor banii care vin de la sponsori sint destul de putini. Pe de alta parte, stiu ca pina acum citiva ani erau trupe care evitau sa vina sau sa concerteze prea mult in estul Europei, unde pirateria era foarte mare si unde promovarea practic nu se intimpla. Orice concert pina acum citiva ani era tinut in ideea ca vor creste foarte mult vinzarile. Or, in zona asta si cu atit mai mult in Romania lucrurile astea nu se intimplau si nici nu cred ca o sa se intimple de acum incolo. In schimb, piata oricum a scazut peste tot in Europa, astfel incit concertele au devenit ele insele o sursa de venit.

    Dincolo de asta, artistii se adapteaza. Pun pe site-uri albumele la download intr-un fel gratuit, pentru ca cer cit te lasa inima.

    Cei care isi permit. Pe de alta parte, cred ca si aici s-a produs o mutatie interesanta pentru ca intr-adevar poti descarca albumele gratuit in multe cazuri. Unele sint distribuite chiar cu reviste. Iata ca Luna Amara si OCS in Romania si-au dat albumele odata cu revista "Sunete".

    Dar aici intervine o alta problema. De exemplu, Luna Amara a avut concert la Iasi, iar publicul nu a fost numeros pentru ca pretul a fost destul de mare.

    Asta vroiam sa adaug ca si concertele vor suferi o mutatie, vor trebui sa ofere ceva mai mult decit de obicei. Pe de alta parte, poti cumpara si albumele respective originale in editii de lux, care altfel sint inaccesibile pe piata de free download sau de distributie cu revistele. Asa ca fanii adevarati sau cei care vor sa aiba produsul respectiv il pot cumpara si vor avea cu adevarat ceva in plus, o editie speciala, cu multe bonus track-uri sau cu interviuri, cu un artwork bine pus la punct grafic. Sint totusi lucruri in plus care ii pot atrage pe oameni.

    Vei merge la ARTmania? Acum doi ani ai fost.

    Am fost la ARTmania citiva ani, numai ca anul acesta am ales sa merg la Garina pentru ca line-up-ul de acolo este absolut fabulos. Oamenii de acolo, pe care vreau sa ii si cunosc cu ocazia aceasta, trebuie felicitati pentru ca ce muzicieni reusesc sa adune in satul acesta e uluitor. Anul acesta vin Nik Bartsch Ronin, Helge Lien Trio, Terje Rypdal sau Nils Petter Molvaer, care sint peste tot in lume line-up-uri la mari festivaluri de jazz si, iata, ii putem vedea pe un deal, intr-un sat din Romania. Este incredibil si nu mi-as ierta niciodata daca as rata festivalul acesta.

    Cum ti se pare ca a evoluat organizarea de evenimente in Romania, si ma refer la organizarea propriu-zisa, pentru ca au fost citeva cazuri cind nu a functionat totul bine. De exemplu, anul trecut la concertul Leonard Cohen, citeva mii de oameni nu reusisera sa intre in sala, desi show-ul incepuse. Si sa nu uitam, bineinteles, de faimoasele jetoane care uneori mai mult au incurcat decit au ajutat.

    E adevarat. Concertele mari din ultimii ani au fost absolut deficitare la acest capitol. Sa ne gindim, de exemplu, ca la Rolling Stones nu intrase jumatate de stadion si se terminase concertul de deschidere. Nu era apa. Nu erau toalete. Astea insa sint concerte la un nivel foarte mare. Au fost niste intimplari nefericite care intre timp s-au remediat. Vom vedea anul acesta la Leonard Cohen, care vine din nou. Au fost fortati de imprejurari sa isi imbunatateasca organizarea.

    Invatam din greseli pentru ca pina la urma sintem incepatori la acest capitol.

    E normal. Gindeste-te la lipsa de experienta care a trebuit acumulata in foarte scurt timp de promoterii de la noi, care nu au o viata foarte linistita intrucit concertele de nisa, care costa destul de mult, in Romania inca nu au public. Sint genuri muzicale nereprezentate pe piata de concerte live din Romania. Trebuie si putina educatie. Imi aduc aminte de niste momente absolut nefericite, cum ar fi concertul Kronos Quartet. Ai unul dintre cele mai titrate, daca nu cel mai mare quartet de coarde din lume si nu iti vin la concert decit 200 de oameni.

    E si o chestiune de promovare.

    Uneori nici nu exista bani pentru promovare, iar promovarea costa foarte mult, si iti spun din proprie experienta pentru ca eu insumi, impreuna cu niste prieteni, am pus la cale o firma si, dupa un singur concert, aproape ca am dat faliment. Costa foarte mult promovarea. In al doilea rind, sint lucruri care in Romania pot fi promovate si altele pe care oricit le-ai promova si oricita straduinta ti-ai da, nu reusesc, din pacate, sa stringa oameni.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    Liste electorale

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri