Dialog online cu seful sportului iesean
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Dialog online cu seful sportului iesean

*iulie 2009

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Ciprian Paraschiv (stinga) alaturi de fotbalistul Cristi Chivu

  Ciprian Paraschiv este, de pe 25 mai a.c. directorul coordonator al Directiei pentru Sport a Judetului Iasi. Nascut pe 14 noiembrie 1974, la Iasi, Paraschiv a fost unul dintre fotbalistii emblematici ai Politehnicii Iasi de dupa 1990. In cariera sa a mai jucat la Foresta Falticeni si la Midia Navodari. A fost campion national la juniori cu Politehnica Iasi, in 1994, si a facut parte din echipa care a promovat in Divizia A, in 1995. Ciprian Paraschiv a fost si arbitru, in perioada 2000-2007, precum si profesor la Liceul cu Program Sportiv Iasi.

  Intre 2007 si 2008 a indeplinit functia de consilier pe probleme de educatie, tineret si sport al europarlamentarului PDL Mihaela Popa, iar la inceputul acestui an, pe cea de consilier al ministrului Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi.

  Ciprian Paraschiv este, in prezent, si asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi si doctorand in marketing la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza". Este casatorit si are doi copii.

  *************************

  Andrei Weingold: Avand in vedere ca sportul nu inseamna numai fotbal cu sportul national "mancatul de seminte pe stadion" ce veti face si cu celelalte ramuri ale sportului din Iasi ? Ce veti face cu ciclismul atat de iubit in Iasi si practicat la nivel amatorial de zeci de ieseni de toate varstele ? Nu am vazut nici cel mai mic ajutor acordat acestora ... Sustinerea de piste pe strazi, marcarea de trasee in zona Iasului ( mai ales a Barnovei), nici un fel de ajutor serios dat inimosilor din IasiBike si Turistor in organizarea celor 2 concursuri nationale din Iasi care sunt facute pe spinarea catorva oameni de bine ... Veti face si ceva pentru ciclism si ce ? Dar va rugam... de promisiuni ne-am saturat cred ca , cu totii.

  Ciprian Paraschiv: Draga Andrei, din capul locului as vrea ca lumea sa stie ca fotbalul este sportul cel mai defavorizat din punct de vedere al sustinerii logistice si financiare de catre Directia pentru Sport (DSJ) a Judetului Iasi. De altfel, desi Federatia Romana de Fotbal (FRF) este subordonata Ministerului Tineretului si Sportului (MTS), ea functioneaza de fapt ca un "stat in stat", fiind singura federatie ce nu primeste subventie bugetara de la Minister.Referitor la ciclism, sa stii ca si eu sunt un impatimit al acestui sport si sufar de pe urma faptului ca nu exista in Municipiul Iasi piste amenajate special pentru biciclisti. In occident s-a creat o intreaga cultura fata de acest sport, am vazut cu ochii mei cum zeci de europarlamentari veneau la serviciu, la sediul Parlamentului European din Bruxelles, in saua bicicletei. Se pare insa ca esti dezinformat, prima actiune pe care am sustinut-o financiar de la venirea mea la Directie a fost concursul de cicloturism "Pe roti verzi 2009". De altfel, acest lucru a fost relatat si de presa locala din acea vreme: http://www.ziaruldeiasi.ro/local/doua-familii-s-au-intrecut-la-concursul-de-ciclism-de-la-birnovaIni5hmn

    

  radu vasile: Pentru sportul de masa nu se face aproape nimic. Sau prea putin! Terenuri de sport, piste pentru biciclisti campionate pentru amatori. Sibiul n-are ekipa de fotbal!!!!!! si ala e genu de oras in care mi-ar placea sa traiesc... Va multumiti cu votul unor scuipatori de seminte... O sa dea faliment strategia voastra... Modelul pentru copilul care merge la stadion nu e fotbalistul(care prin sport realizeaza bla bla bla) ci ciumegul de galerie de alaturi. In general tinerii isi iau modelele din "proxima lor vecinatate".... dar va trebuie intelect sa intelegeti astea inainte de a baga bani intr-o ekipa cu retard... Asa ca barbi mai putine si bani in sport! ADEVARATUL SPORT.

  Ciprian Paraschiv: Buna Radu. Ca si Andrei, faci o confuzie, implicarea Directiei la echipa de fotbal Politehnica Iasi este minora. Majoritatea banilor care sunt alocati echipei de fotbal a orasului nostru provin de la Fundatia Sportului Iesean, fundatie ce functioneaza ca un ONG si este subordonata Consiliului Local. Sunt de acord ca modelul copilului trebuie sa fie CAMPIONUL si nu doar jucatorul de fotbal, de aceea am avut o intalnire cu directorii de cluburi saptamana trecuta, tocmai pentru a identifica si sustine posibilii performeri ce ar putea sa ne reprezinte la Campionatele Balcanice, Europene, Mondiale si, mai ales, la Jocurile Olimpice de la Londra 2012

    

  Fan Poli Iasi&RESPECT TOTAL IONUT POPA: Va apreciez pentru tot ce ati facut in perioada cand evoluati pentru Politehnica Iasi. As vrea sa va intreb unele lucruri:
  1. De unde pot afla viitoarele competitii locale de fotbal din cartiere (cum a fost aceea actiune de la 2 mai de la Gradinari) fiindca impreuna cu niste prieteni dorim sa participam la astfel de evenimente . Care ar fi "competitia" cea mai apropiata ?
  2. Cum comentati ca Iasiul are tabela etalon din Liga I ?
  3. Impreuna cu primaria, sunt sanse sa creati sau sa refaceti anumite terenuri de sport ? Aveti cateva proiecte demarate ?
  Ciprian Paraschiv: Multumesc pentru cuvintele frumoase, imi doresc ca peste ani sa-mi apreciezi si activitatea desfasurata in cadrul Directiei pentru Sport a Judetului Iasi. Am sa raspund punctual:
  1. Site-ul DSJ Iasi se afla in reconstructie, insa sper ca pana la sfarsitul lunii iulie sa fie gata. Acolo va fi afisat tot calendarul competitional pe anul 2009, plus actiunile de ultima ora care vor interveni.
  2. Intr-adevar, este jenant pentru Iasi sa aiba o tabela atat de veche, in conditiile in care suntem centru universitar cu facultati de electronica si electrotehnica, basca ca avem si Tehnoton-ul in urbea noastra. Sunt de acord ca ar trebui schimbata, este nevoie de una moderna, insa nu sunt convins ca acum este momentul cel mai indicat tinand cont de criza mondiala. Daca ar fi sa-mi spun un gand ascuns, mi-as dori si eu o tabela noua si chiar un JumboTron (ecran urias pe care sunt redate fazele de joc) in Sala Polivalenta.
  3. Imi doresc o colaborare reala cu Primaria, primul demers pe care as vrea sa-l intreprind fiind acela de a recomanda un consilier al Directiei in cadrul Fundatiei Sportului Iesean (Conform Legii 69/2000, Art.20, aliniat 1, litera c, directiile pentru sport colaboreaza cu consiliile locale in scopul utilizarii eficiente a sumelor acordate de la bugetele locale pentru activitatea sportiva de performanta in teritoriu).
  Inainte de a reface sau construi noi baze sportive, trebuie avut grija ca terenuri precum cele de la Constructorul sau Penicilina sa nu mai dispara. Pana la finalizarea Registrului National al Bazelor Sportive, care presupune ca toate suprafetele sportive sa fie intabulate, voi incerca sa creez o banca de date privind activitatea sportiva si patrimoniul destinat sportului din judet. Pentru mine ramane insa un mare semn de intrebare cum a putut sa dispara un stadion precum Constructorul, atat timp cat Legea 69/2000 cu modificarile si completarile ulterioare stipuleaza foarte clar ca "autoritatile administratiei publice si societatile comerciale care au dobandit sau detin baze si/sau instalatii sportive  sunt obligate sa pastreze destinatia acestora si sa le mentina in stare de functionare" (Art.78'1) si ca "Schimbarea destinatiei sau desfiintarea unor baze sportive apartinand domeniului public ori privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotarare a Guvernului si cu construirea prealabila a altor baze sportive similare celor desfiintate" (Art. 79 (1)).
  In acest an nu sunt prevazute fonduri pentru investitii, insa in anul 2010 imi doresc sa pot acoperi cu suprafata sintetica terenul multifunctional din fata Hotelului Sport. Un proiect demarat impreuna cu Primaria si Federatia Romana de Baschet il reprezinta "Sport intre blocuri" si presupune instalarea de panouri de baschet in anumite locatii precis identificate. De asemenea, Directia va acorda asistenta de specialitate celor 24 de localitati rurale din judetul Iasi care au accesat "Programul de dezvoltare a infrastructurii unor baze sportive din spatiul rural" si care s-au clasat in primele 500 de unitati administrativ-teritoriale ce au depus proiecte eligibile, carora, conform HG nr. 1524/2008, le-a fost aprobata deschiderea finantarii executiei lucrarilor de investitii

    

  Mariuca: As vrea sa va retin atentia asupra catorva aspecte ale activitatilor sportive desfasurate in orasul Iasi:
  1. Ce activitati sportive ati putea recomada tinerilor ieseni pentru perioada verii, date fiind dotarile pe care Primaria sau Directia pentru Sport (nu) le pune la dipozitie? Avem un strand caruia ii lipseste un bazin mediu (maxim 2 - 2.5 m adancime), prin urmare acesta devenind inaccesibil majoritatii. Ce alte alternative oferiti celor care vor sa inoate? Nu se gasesc bani pentru amenajarea unei piscine care sa apartina Primariei si nu hotelurilor sau centrelor de relaxare private?(unde preturile sunt foarte ridicate, iar spatiul limitat)
  2. Citeam pe internet acum ceva timp ca se va interzice mersul cu bicicleta prin parcuri si pe trotuare. Ce alte optiuni ar mai avea tinerii care iubesc acest sport? Daca infrastructura nu permite construirea unor benzi speciale pt biciclisti, atunci ce ar trebui sa facem cu bicicletele?
  3. Exista undeva in oras un teren/o sala unde se poate juca badminton? Sunt f multi iubitori ai acestui sport, dar nu stiu nici un loc amenajat special pentru ei.
  4. Ati putea sa-mi spuneti ce anume intra in atributiile dumneavoastra? Sta in puterea dumneavoastra sa schimbati ceva in aceasta directie in Iasi? Ati putea lua exemplu de la alte orase europene care au centre sportive imense pentru toti cei care vor sa faca miscare, deschise tot timpul anului.

  Ciprian Paraschiv: Buna Mariuca, tinerilor care vor sa practice miscarea (inclusiv badminton) in aceasta vara, Directia le pune la dispozitie terenul multifunctional din fata Hotelului Sport, precum si baza sportiva din Gradinari (sala A teren de fotbal cu gazon sintetic). Sunt perfect de acord ca, din pacate, Iasul sta deplorabil la capitolul bazine de inot. De altfel se pare ca traim in orasul in care unde vedem un ochi de apa scrie "Nu va scaldati!", iar unde vedem un petic verde "Nu calcati iarba!".
  Crearea unor piste pentru biciclisti tine exclusiv de Primarie, atributiile Directiei fiind oarecum limitate. Problema cea mai mare cu care se confrunta locuitorii Iasului o reprezinta infrastructura slab dezvoltata, iar pentru a putea construi un centru sportiv de anvergura trebuie in primul rand sa fie disponibilitate din partea administratiei publice locale, inclusiv pentru alocarea terenului necesar.
  Directia pentru Sport a Judetului Iasi este serviciu public desconcentrat subordonat MTS-ului, in plan teritorial Institutiei Prefectului Judetului Iasi, si, in concordanta cu programul de guvernare, colaboreaza la elaborarea politicii publice si a strategiilor Ministerului in domeniul sportului. Mai concret, Directia primeste subventie bugetara pentru sustinerea calendarului competitional ce se intocmeste la inceputul anului si, in functie de eventualele venituri proprii realizate, vine in intampinarea altor actiuni ce pot aparea pe parcursul anului, in conditiile unor rectificari bugetare.

   

  MIB: Exista si alte sporturi in care merita investit. Puteti sa va laudati cu vreo realizare in unul din celelalte sporturi?
  Va multumesc

  Ciprian Paraschiv: Buna ziua, MIB. Faptul ca eu am jucat fotbal de performanta nu inseamna ca Directia se va focaliza pe acest sport. Dimpotriva, iar motivul il gasesti in raspunsul dat lui Andrei. In scurta perioada ce s-a scurs de cand sunt director coordonator, am ajutat din fondurile proprii ale Directiei atat sportul de performanta cat si cel de masa, sunt foarte multe actiuni ce au fost realizate. Pana e gata reconstructia site-ului, dintre evenimentele sportive ulterioare mai apropiate as recomanda balcaniada la sah, care se va desfasura la sfarsitul lunii august si amenajarea unui muzeu al sportului timp de doua saptamani, in colaborare cu TVR Iasi si Muzeul Sporturilor din Bucuresti.

    

  zmau Cecilia: Consider ca toate sporturile practicate sunt la fel de importante si ar trebui sa fie echilibrate atat in prezentarile mass media, cat si in finantatea cluburilor. Concret sportivii de la e CSM sau  CSS nu se bucura de o baza sportiva care sa le ofere macar conditii civilizate. Intrebare - Ce obiective ati propus d-voastra pt aceste 2 cluburi ? Unde salile de antrenament sunt jalnice

  Ciprian Paraschiv: Draga Cecilia, ai perfecta dreptate, toate sporturile merita atentia cuvenita. Atat CSM Iasi cat si CSS Unirea Iasi (probabil ca la el te referi) vor fi sustinute de Directie conform actiunilor cuprinse in calendarul competitional. De asemenea, DSJ-ul intentioneaza sa sprijine direct sportivii din aceste cluburi care pot reprezenta judetul Iasi in competitii oficiale internationale de anvergura din fonduri proprii (prin acordarea unor indemnizatii, cantonamente, semicantonamente) si doresc sa intervin la Fundatia Sportului Iesean pentru a primi un sprijin pe masura angajamentelor si a rezultatelor obtinute de sportivii acestor cluburi. In mod cert, pe perioada mandatului meu de director coordonator la Directie, voi incerca sa sustin excelenta in sport, nu doar mediocritatea.
  Si aici lucrurile trebuie explicate clar: nici CSM Iasi, nici CSS Unirea Iasi nu sunt subordonate Directiei. CSM este subordonat MTS-ului, iar CSS Unirea este subordonat Ministerului Educatiei Cercetarii si Inovarii (MECI). In privinta bazelor sportive, din cate stiu eu CSM tocmai a primit bani de la MTS pentru izolarea si acoperirea salii.

    

  Tomis: Alergarea este mai accesibila decat ciclismul, natatia sau fotbalul. Nu credeti ca ar fi o idee buna sa amenajati un circuit special pentru alergatori (4-5 kilometri, nu 400 de metri) in care sa nu fie deranjati de caini, gratargii si alte specimene ale faunei urbane?
  Ideal ar fi ca pista ar trebui sa fie amenajata dintr-un material moale si fara gropi in care sa-si rupa oamenii picioarele. Si nu-mi spuneti ca nu sunt bani sau nu aveti locatie ca nu cred asta in nici un fel, in conditiile in care exista bani berechet pentru echipa de fotbal si nocturna. Acea faimoasa "taxa de sport" perceputa firmelor merita sa fie returnata maselor si nu unui grup mic si incompetent.

  Ciprian Paraschiv: Buna Tomis. Banii de care vorbesti tu privind nocturna si sustinerea fotbalului sunt in mare parte alocati de la bugetul local, restul provenind de la actionarii si sponsorii clubului Politehnica Iasi. Directia pentru Sport a Judetului Iasi nu gestioneaza sau administreaza acesti bani, cu atat mai mult "taxa de sport" care tine tot de Primaria Iasi. Din cate mi-aduc aminte, chiar in ultima sedinta de Consiliu Local s-a pus problema ca pista de tartan de la stadionul Emil Alexandrescu sa fie pusa la dispozitia intregii comunitati, datorita lipsei unor circuite speciale pentru alergatori.
  Unul din cele mai bune trasee de alergat pe care ti l-as recomanda este cel din Gradina Botanica (5 km), pe care si eu obisnuiesc sa-l parcurg aproape zilnic in fiecare dimineata.

    

  Cimpoesu Nicanor: Buna ziua, am fost pe 20 iunie a.c. la Crosul Olimpic din Iasi si am ramas placut surprins de numarul foarte mare de participanti. Cum ati reusit sa adunati atat de multi oameni, probabil cea mai numeroasa participare de acest gen ( mentionez ca eu alerg din '90 incoace?

  Ciprian Paraschiv: Buna Nicanor! Intr-adevar, se pare ca iesenii sunt dornici de astfel de evenimente de vreme ce numarul celor care au participat la cros a depasit chiar si asteptarile organizatorilor, mai ales in conditiile in care data aleasa nu a fost cea mai fericita: dupa terminarea scolii, in perioada bacalaureatului si in sesiunea de examene a studentilor. Reteta succesului a fost simpla: tricouri de calitate acordate tuturor alergatorilor, o tombola cu premii numeroase, un sprijin din partea mass mediei in mediatizarea evenimentului plus o colaborare reala cu administratia publica locala (Prefectura, Primarie, CJ si ISJ).

   

  Hanu Ramon: Salut, dat fiind faptul ca ati fost unul dintre capitanii de echipa al Politehnicii, cum de v-a lasat inima sa nu va implicati in fotbalul iesean dupa retragerea din activitate.

  Ciprian Paraschiv: Draga Ramon, perioada cat am fost capitan de echipa la Politehnica Iasi a fost probabil cea mai frumoasa din cariera mea sportiva, iar inima mea este in continuare alb-albastra. Cat am putut de mult am ajutat fotbalul iesean, insa, daca intrebarea se refera la clubul din Copou, nu am fost solicitat niciodata sa ma implic efectiv.

    

  Sweety: De ce cel mai mediatizat e fotbalul? doar la fotbal credem noi ca suntem buni? de ce aici se investesc cei mai multi bani?

  Ciprian Paraschiv: Draga Sweety. Fotbalul este un excelent vehicul comunicational, este sportul cu vizibilitate maxima in tara noastra, iar sumele care graviteaza in jurul acestui sport escaladeaza la toate nivelurile. Daca ai sa deschizi un ziar de sport, ai sa remarci ca 90% contine fotbal, restul alte sporturi. Se pare ca dincolo de fenomenul social pe care il reprezinta fotbalul, el este si o adevarata industrie.

    

  Maxiniuc Bogdan: Buna ziua, stiut fiind faptul ca in campania electorala de la alegerile locale l-ati sustinut pe domnul Oprea , cum vedeti colaborarea pe plan sportiv cu primarul Nichita?

  Ciprian Paraschiv: Eu nu am nicio problema in a colabora cu toti oamenii care sustin sportul, cu atat mai putin cu domnul Nichita. Am spus-o inca de la numirea mea in functia de director coordonator la Directie si o repet: voi face politica sportului! Trebuie sa intelegem ca, pentru a parcurge drumul de la mediocritatea in care se zbate sportul iesean la excelenta, e nevoie sa actionam la unison cu totii. Sportul trebuie sa razbata dincolo de simpatii si orgolii, iar faptul ca la Crosul "Ziua Olimpica" au alergat personalitati reprezentand diferite formatiuni politice imi da speranta ca IMPREUNA putem reusi.

    

  Marius: Ce puteti promite ca veti face concret pentru Iasi? Ca suntem la pamant cu sportul, in aceasta perioada de criza? cat si dupa aplanarea acesteia

  Ciprian Paraschiv: Buna Marius, as putea sa astern trei pagini de promisiuni, insa nu am sa o fac. Imi doresc insa sa vin periodic in fata oamenilor si sa spun: am facut acest lucru sau acest lucru. Iesenii vor judeca daca am lasat ceva in urma mea atunci cand voi pleca de la Directie.

    

  Suporter amator: Salut, am participat ca spectator la cupa de fotbal organizata la Iasi si mi s-a parut atitudinea fotbalistului Cristi Chivu cam de increzut, s-a intamplat ceva de s-a comportat asa? sau nu agreeaza Iasul?

  Ciprian Paraschiv: Draga suporterule amator, in cele cateva ore cat a poposit la Iasi capitanul echipei nationale, am stat impreuna cu el si pot sa-ti spun ca ti-ai facut o impresie gresita. Cristi Chivu mi-a dat senzatia unui baiat modest si cerebral. Poate atunci era putin obosit, dar si-a manifestat intentia de a reveni cat mai curand in orasul nostru

    

  INTERESANT:

  1.Avand in vedere ca sunteti un apropiat al Monicai Ridzi, drept pentru care a vrut sa va ia si consilier la Minister dar ati renuntat, va veti da demisia si domnia voastra din functia pe care o ocupati?
  2. Se stie ca din cauza lui Nechita nu ati mai continuat sa sprijiniti fotbalul. Cum o veti face acum?
  3.Relatia dumneavoastra extraconjugala cu Mihaela Popa nu v-a afectat viata de familie?
  4.Punem pariu ca in trei ani cat veti mai sta pe aceasta functie nu veti face mai nimic

    Ciprian Paraschiv: Domnule Interesant, desi este vadit tendentioasa interventia dumneavoastra, am sa va raspund punctual:
  1. Perioada cat am fost consilier la MTS a presupus doar implicarea privind partea de strategie a Ministerului, nu si cea administrativa. Directia pentru Sport a Judetului Iasi nu s-a ocupat cu organizarea evenimentelor din 2 mai.
  2. Se pare ca nici aici nu sunteti destul de informat: eu am sprijinit si voi sprijini in continuare fotbalul atat cat sta in puterea mea, indiferent de cine este primarul Iasului
  3. Daca nu v-ati fi ascuns in spatele anonimatului, v-as fi dat in judecata pentru calomnie.
  4. Da, putem pune pariu. Pentru asta trebuie sa stiu insa cine sunteti, si cu ocazia asta rezolv si problema de la punctul 3

    

  din tribuna: stiu ca sunt multe cheltuieli pt administrarea salii, dar sa aiba echipele prioritate. mutatul asta de la o sala la alta afecteaza performanta

  Ciprian Paraschiv: Pentru a putea suporta cheltuielile de intretinere, vor fi gazduite si targuri in Sala Polivalenta, asta in conditiile in care actuala criza nu va fugari comerciantii. Insa, in mod cert, COMPETITIILE SPORTIVE VOR AVEA PRIORITATE.

   

  Tomis: Multumesc pentru raspuns, totusi as avea niste precizari - trotuarele din Gradina Botanica sunt construite din beton in mare parte, material mult mai dur decat asfaltul si implicit foarte daunator articulatiilor unui alergator. Nu mi se pare o varianta fezabila, chiar si cu pantofi de alergare performanti. O pista speciala pentru alergatori mi se pare in continuare cea mai buna varianta, dar nu vad stadionul deschis pentru asa ceva decat in campania electorala (asa cum s-a si intamplat de fapt)..

  Ciprian Paraschiv: Te astept miine dimineata, la 6.30,  la lacul din Gradina Botanica si-ti voi arata un traseu pe care alearga inclusiv sportivi de performanta. Traseul nu presupune alergarea pe aleile betonate.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

  Nicolae GRECU

  Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

  Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă.

  Filmuletul zilei

  Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

  opinii

  Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

  Eugen MUNTEANU

  Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

  În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

  Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

  pr. Constantin STURZU

  Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

  Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

  Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

  Aurelian-Petruș PLOPEANU

  Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

  Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

  pulspulspuls

  Suferinţele discrete ale madamei

  Suferinţele discrete ale madamei

  Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

  Caricatura zilei

  Dosar clasat

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.