Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

CARTE

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    „Anna Karenina" de Lev Tolstoi, Editura Polirom

    Celebrul scriitor rus este autorul unei opere in care individualul si nationalul capata dimensiuni universale. Incepind cu trilogia autobiografica alcatuita din romanele „Copilaria", „Adolescenta" si „Tineretea", investigarea universului interior si a temeiurilor morale ale omului a devenit principala tema a operelor sale.

    Capodopera „Razboi si pace" zugraveste viata intregii societati ruse in perioada razboaielor napoleoniene. La sfirsitul anilor 1870, scriitorul trece printr-o criza spirituala amplificata ulterior de ideea desavirsirii morale si a „simplificarii". El intreprinde in operele sale o critica din ce in ce mai accentuata a institutiilor birocratice, a statului, a bisericii, a civilizatiei si culturii, a intregului mod de viata specific „claselor cultivate".

    Traducerea volumului din limba rusa ii apartine lui Emil Iordache.

    „Anna Karenina" este axat pe tragedia unei femei aflate sub imperiul distructiv al unei pasiuni adulterine. Tolstoi divulga ipocrizia inaltei societati, zugraveste descompunerea modului de viata patriarhal, distrugerea institutiei familiei. Receptarii lumii de catre o constiinta individuala si rationalista scriitorul ii opune valoarea in sine a vietii, in infinitul, in nestatornicia haotica si in concretetea ei reala, manifestindu-se drept un „criptovazator al trupului".

    Asculta prezentarea

     

     

    „Sa te tii alergatura!" de Dave Eggers, Editura Humanitas

    Unul dintre copiii teribili ai tinerei generatii de scriitori americani, Dave Eggers a debutat in 2000 cu volumul autobiografic „A Heartbreaking Work of a Staggering Genius". Volumul s-a numarat printre finalistele la Pulitzer Prize pentru nonfictiune si a fost desemnat cartea anului de publicatiile Los Angeles Times, San Francisco Chronicle, Washington Post si Time.

    Doi ani mai tirziu ii apare primul roman, „Prinde-ma daca poti", care s-a bucurat de un succes rasunator si a carui editie paperback a facut vinzari de peste 1,4 milioane de dolari.

    Pentru cel mai recent roman al sau, „What Is the What: The Autobiography of Valentino Achak Deng", Dave Eggers a fost nominalizat printre finalistii la National Book Critics Circle Prize.

    Traducerea volumului ii apartine Ariadnei Gradinaru.

    Tinerii Will si Mana sint putred de bogati. Au in buzunare 38.000 de dolari cistigati cu usurinta, astfel ca se hotarasc sa-si ia o saptamina de vacanta si s-o porneasca nu in jurul lumii, cum se obisnuieste, ci in zigzag pe patru continente sa-si imparta averea cu cine s-o nimeri. Nu prea stiu nici ei ce-i indeamna sa faca asta, dar simt nevoia irepresibila de a-si pune planul in aplicare. Poate se simt impovarati de amintirea prietenului lor Jack, mort intr-un groaznic accident de masina, sau poate ca adevaratul motiv le va aparea limpede mai tirziu.

    Insa deocamdata planurile cu grija chibzuite le sint date peste cap la orice pas si fiecare noua zi le rezerva o alta surpriza. Asa ca, neavind de ales, tinerii se plimba cu taxiul, isi pierd vremea prin baruri suspecte din cartiere rau famate, se intilnesc cu femei usoare si lasa bacsisuri regesti pe unde trec.

    Asculta prezentarea

     

     

    „Flagrant delict" de Roman Raz, Editura Paralela 45

    Roman Raz s-a nascut in 1935, la Praga. Prozator, autor de scenarii de televiziune, cinematografice si radiofonice, Raz este autorul romanelor de factura tragi-comica: „Vinzatorul de umor", „Pietre ratacitoare", „Moartea in casa cu castani" sau „Casa cu narcise".

    Unul dintre cei mai populari prozatori contemporani din Cehia, Roman Raz este cunoscut publicului roman gratie romanului „Vinzatorul de umor", publicat de Editura Paralela 45 in 2004.

    Traducerea volumului ii apartine lui Jean Grosu.

    Celebru pentru puterea de a transforma in fictiune realitati, contexte, utopii traite in perioada comunista, Raz propune in „Flagrant delict" o poveste ce se petrece la finele erei totalitare. Romanul este conceput ca drama a unei familii alcatuite dintr-o mama, fiul acesteia si logodnica lui ce locuiesc la periferia Pragai. Viata lor linistita este deranjata de vizita unui strain care-i face sa-si piarda increderea unul in celalalt. Cartea este o radiografie a mutatiilor psihologice, a trecerii de la pasivitate la violenta, asociata cu obsesia flagrantului...

    Asculta prezentarea

     

     

    "O vara la Baden-Baden" de Leonid Tipkin, Editura Humanitas

    Nascut in 1922 intr-o familie evreiasca din Minsk, Leonid Tipkin a avut de indurat, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, persecutiile naziste din teritoriile sovietice ocupate. Dupa razboi si dupa terminarea studiilor de medicina, a trebuit sa suporte rigorile miscarii antisemite declansate de Stalin, pentru ca in ultimii ani de viata sa fie marginalizat de regim pentru ca unii membri ai familiei sale fugisera in strainatate.

    Singura lui carte, romanul „O vara la Baden-Baden", a fost scoasa pe ascuns din Uniunea Sovietica si publicata intr-o revista a diasporei ruse cu doar o saptamina inainte de moartea autorului.

    Romanul „O vara la Baden-Baden" este punctul culminant al unei vocatii literare profunde, pe care medicul Leonid Tapkin a cultivat-o in secret. Scrisa in perioada 1977-1980 si salvata ca prin minune de la uitare, cartea s-a dovedit una dintre cele mai importante opere rusesti din a doua jumatate a secolului XX.

    Romanul penduleaza intre un prezent nedefinit si anul 1867, cind Dostoievski si tinara lui sotie, Anna Grigorievna, se indreapta spre Germania, locul unde scriitorul va fi consumat de patima jocurilor de noroc. Cartea ne ofera insa si o calatorie prin sufletul Rusiei, un portret al marii literaturii a acestei tari si al scriitorilor care au incercat sa pastreze intacta esenta morala a artei de-a lungul calvarului comunismului.

    Asculta prezentarea

     

     

    „Wilt e tare" de Tom Sharpe, Editura Polirom

    Prozatorul britanic Tom Sharpe este considerat azi unul dintre cei mai buni umoristi britanici, alaturi de David Lodge si P.G. Wodehouse. In 1951, a plecat in Africa de Sud si s-a stabilit in provincia Natal. A lucrat in domeniul asistentei sociale si in invatamint. Dupa o vreme isi deschide un studio fotografic in Natal, care functioneaza din 1957 pina in 1961.

    In 1961 Tom Sharpe este expulzat din Africa de Sud, ca urmare a opozitiei sale fata de politica de apartheid din acea tara. Se intoarce in Marea Britanie.

    Primul sau roman, „The Riotous Assembly", apare in 1971, urmat in 1973 de „Indecent Exposure". Cartile sale cunosc un succes fulminant, au fost traduse intr-un numar impresionant de limbi, iar unele au fost ecranizate pentru marele si micul ecran.

    Traducerea volumului din limba engleza ii apartine lui Radu Pavel Gheo.

    In „Wilt e tare", personajul omonim, profesorul Wilt, intra iarasi intr-o incurcatura in care se amesteca traficul de droguri, politia, militarii unei baze americane si, desigur, supraponderala lui sotie, Eva Wilt, impreuna cu cele patru gemene malefice ale lor. De la inceputul cartii, cind este atacat de o colega cam barbatoasa pe motiv ca ar fi voyeur, pina la finalul apoteotic din baza aeriana americana Baconheath, nevinovatul Henry Wilt e mereu banuit si urmarit pentru ceva necurat.

    Asculta prezentarea

     

    Carti prezentate in cadrul emisiunii Semnul de carte, in perioada 16 - 20 aprilie. Emisiunea este difuzata in fiecare zi, de luni pina vineri, la Radio Iasi la orele 12.35 si 16.35.

     

    Alte pagini de CARTE

    11 aprilie

    4 aprilie

    21 martie

    14 martie

    7 martie

    28 februarie

    21 februarie


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri