Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

1.500 de copii bolnavi de rujeola

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Odata cu debutul sezonului rece, in toata tara s-a inregistrat o crestere a cazurilor de rujeola. Si judetul Vaslui se confrunta cu o epidemie de rujeola. In judetul nostru, se depisteaza saptaminal 30-40 de cazuri noi, numarul lor in acest an ajungind pina in prezent la 1.500.
    Boala evolueaza in colectivitatile scolare si se manifesta mai ales ca o viroza respiratorie. Aproximativ 90% din cazuri se inregistreaza la elevii de gimnaziu si liceu. Desi inainte de a intra la scoala toti copiii au fost vaccinati antirujeolic, s-a constatat ca, dupa 6-7 ani, copiii isi pierde imunitatea.
    Au mai fost incriminate si fiolele cu vaccin: "Intr-un timp, vaccinul venea in doze pentru trei, cinci si opt copii. La oras, fiola se consuma rapid, dar in mediul rural mai greu si pentru ca trebuie tinut la temperaturi sub zero grade, o parte din concentratia vaccinului se pierdea", a declarat Adrian Chirosca, inspectorul sef al Inspectoratului de Sanatate Publica (ISP) Vaslui. El a mai precizat: "In urma cu citiva ani, si americanii s-au lovit de aceeasi problema. Atunci ei au introdus o revaccinare in primii ani de scoala".
    In Romania, revaccinarea antirujeolica s-a introdus la elevii de clasa I, incepind cu 1994. De aceea, rujeola care exista acum se face la grupele mari de virsta. Conform aceleeasi surse, epidemnia de rujeola "nu este o catastrofa, deoarece boala este aproape permanent". Nu au aparut forme gravem, tocmai pentru ca acesti copii au fost odata vaccinati.
    Masurile care s-au luat pentru stoparea fenomenului de contaminare au fost: copiii bolnavi au fost scosi din colectivitatile scolare, s-au aerisit clasele, s-a facut triajul epidemiologic.
    "Nu exista un tratament precis, pentru ca este o boala virala. Se dau aspirina, paracetamol, antitermice, vitamine. In colectivitati nu se face dezinfectie, pentru ca nu avem ce dezinfecta. Trebuie doar aerisite clasele", a spus medicul epidemiolog Adrian Chirosca.
    ISP i-a mobilizat pe toti cei 48 asistenti de igiena din subordine in colectivitatile scolare mari din orase unde pericolul este mai mare.
    "Insa, zilnic, si cadrele didactice ar trebui sa faca triajul epidemiologic, nu numai asistentii de igiena sau medicali de la dispensarele scolare", a spus Chirosca.
    In colectivitatile de scolari, care sint considerate ca pericol epidemiologic mare, se revaccineaza toti elevii din clasa.
    "Pe masura ce va trece timpul, va intra populatia care a fost vaccinata in primul an de scoala si atunci va scadea incidenta rujeolei", a declarat inspectorul sef al ISP. (Ramona PATRUNSU)

    top Local News

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri