Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

2000 - un an cu sase crime nesolutionate

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    In acest an, Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Vaslui a inregistrat in evidentele sale 16 omoruri, cu sase mai multe decit anul trecut. In ciuda eforturilor depuse, politistii vasluieni au reusit identificarea a doar 10 criminali. Acum, la sfirsit de an, mai exista in evidentele politiei vasluiene sase infractiuni de omor care au fost inregistrate cu autor necunoscut (AN).
    Din cele sase dosare nesolutionate, patru au ca obiect decesul unor femei. Aceste crime au si multe elemente comune, de aceea trebuie luata in calcul si varianta ca ucigasul ar fi unul singur, un asa-zis "criminal in serie".
    Colonelul Iosif Szulczer, seful Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Vaslui, este sigur ca dosarele de crima cu AN din acest an vor fi solutionate, totul fiind "o chestiune de timp". Despre varianta criminalului in serie Szulczer a evitat orice discutie.
    Seria crimelor rezolvate
    Omorurile comise in acest an au avut drept cauze consumul de alcool si conflictele spontane aparute pe acest fond. Majoritatea autorilor au fost barbati.
    Seria crimelor a inceput in aprilie. Pe 14 aprilie, Florinel Gifei, de 19 ani, din Gherghesti, s-a certat cu vecinul sau, Vasile Caprita, de 32 de ani. Suparat foc, Gifei a luat un cutit si l-a lovit cu sete pe Caprita in zona toracica. Caprita a murit pe loc, iar criminalul a fost arestat pentru omor deosebit de grav.
    Pe 27 aprilie, la ora 10, Eugen Cosnita din Malusteni, s-a enervat ca fiul sau, Haralambie Cosnita, de 39 de ani, a venit acasa baut si s-a culcat. Pentru a se "calma", Eugen Cosnita a luat un topor din curte si l-a lovit pe fiul sau de trei ori in cap, provocindu-i un traumatism grav. Cosnita - fiul a murit, iar tatal sau a fost arestat.
    In noaptea de 7 mai, ciobanul Romeo Creanga, de 40 de ani, din Padureni, fiind baut, l-a jignit si umilit pe ucenicul sau intr-ale ciobaniei, Gigel Stan, de 17 ani, din aceeasi localitate. Stan a suportat un timp loviturile si umilintele la care a fost supus. La un moment dat insa, a luat de pe sol un hirlet si l-a lovit pe Creanga de mai multe ori in cap, pina ce acesta a murit. Stan a ascuns hirletul la 50 de metri de locul crimei. Stan a fost descoperit si arestat pentru omor calificat.
    Nu au lipsit din aceasta panoplie sinistra nici "omorurile din amor". Pe 6 iunie, Constantin Lazar, de 17 ani, si Casian Milea, de 16 ani, din Bacesti, s-au certat, din cauza unei fete, cu Claudiu Stoian, de 16 ani, din aceeasi localitate. Suparati, cei doi l-au lovit de mai multe ori cu o bardita. Stoian a incercat sa se apere, dar cei doi i-au taiat degetele de la o mina, apoi i-au sfarimat craniul. Stoian a murit pe loc, Milea a fost arestat, iar Lazar dat in urmarire generala, intrucit a fugit imediat dupa comiterea faptei.
    Un omor din cauza bauturii s-a petrecut la Popasul "Ciusmeaua Moldovencei". Pe 14 iunie, Ion Chiriac, de 26 de ani, zis "Bodo", din Vaslui, dupa ce a baut zdravan, s-a suparat pe barmanul Ionel Vintila, de 33 de ani, pentru ca i-a cerut sa plece acasa si a stins lumina in restaurant. Chiriac l-a lovit pe barman cu pumnul in figura de mai multe ori, provocindu-i moartea. Chiriac a fost arestat pentru omor calificat.
    Pe 21 iulie, Gheorghe Bouruc, de 66 de ani, din Serbotesti, s-a certat crunt cu fiul sau, Danut Bouruc, de 39 de ani. Fiul a luat un bici si si-a lovit tatal de mai multe ori. Enervat, Bouruc - tatal si-a injunghiat fiul cu un cutit. Finalul: fiul a decedat, iar tatal a fost arestat.
    Criminal in serie?
    In afara de aceste cazuri, in care politistii si procurorii vasluieni au reusit sa-i identifice si sa-i aresteze pe autorii omorurilor, sint si sase crime care figureaza deocamdata cu AN.
    Sint "celebre" cele patru crime descoperite in ultimul trimestru din 2000, in care victimele au fost femei, iar trei dintre ele au virsta cuprinsa intre 30-35 de ani. Din cauza unor similitudini in modul de infaptuire a crimelor si mai ales din cauza ca autorii nu au fost prinsi, oamenii s-au speriat si au inceput sa vehiculeze ideea unui criminal in serie. Nici la aceasta data, aceasta ipoteza nu a fost infirmata de politisti.
    Astfel, pe 13 octombrie, la marginea padurii de linga Fabrica de caramida Birlad, pe o poteca care ducea spre satul Dealu Mare, a fost gasit cadavrul Maricelei Tomozei, de 29 de ani, sotia preotului din Cretesti. Cadavrul Maricelei Tomozei prezenta urme de strangulare la nivelul gitului. Ultima oara victima fusese vazuta cu o zi inainte, la iesirea din Tecuci, intr-un loc unde se practica autostopul. In jurul orei 8.30, Tomozei a reusit sa opreasca o masina si a parasit Tecuciul, in directia Birlad. Politistii nu au reusit sa identifice autorul omorului, ci doar au realizat un portret - robot al acestuia, care a fost dat publicitatii. Deocamdata, fara folos.
    In aceeasi zi, Violeta Teodora Bazarciuc, directorul Muzeului Husi, a fost gasita moarta in biroul sau. Bazarciuc era cazuta pe podea si prezenta urme de strangulare la nivelul gitului. Politistii au facut si in acest caz un portret - robot al principalului suspect. De-abia in decembrie, colonelul Iosif Szulczer, seful IPJ Vaslui, a certificat ca, fara dubii, este vorba de o crima, aspect rezultat in urma expertizei medico-legale.
    Aparent, politistii nu au facut nici o legatura intre cele doua victime dar multe persoane din zonele unde s-au produs crimele au inceput sa intre in alerta si sa vehiculeze tot mai des ipoteza "criminalului in serie".
    Socul s-a produs la inceputul lunii decembrie. In padurea Saca - Chitcani, comuna Costesti, au fost gasite osemintele a doua femei, cu virste cuprinse intre 30-35 de ani, la o distanta 500 de metri unul de altul. Osemintele erau roase de animale, iar linga acestea se aflau obiecte de imbracaminte. Politistii au reusit identificarea doar a unui cadavru: Safta Ciubotaru, de 30 de ani, din Vinderei. Aceasta a fost vazuta ultima oara pe 10 octombrie, in fata SC "Rulmenti" Birlad, de unde a luat o masina de ocazie spre Vaslui. Cel de-al doilea cadavru nu a fost identificat pina in prezent. Politistii au stabilit doar ca apartine unei femei de pina la 35 de ani.
    In ciuda rezervei politistilor de a face o legatura, in cel putin trei din cele patru cazuri exista elemente comune care ar putea sustine ipoteza criminalului in serie: virsta, faptul ca au circulat cu masini de ocazie, leziunile din jurul gitului, specifice strangularii, si faptul ca au fost gasite in padure.
    Colonelul Szulczer a declarat ca prinderea criminalilor este o problema de timp, din cauza volumului mare de munca si a numarului mare de persoane ce trebuie verificate. Szulczer a dat asigurari ca ancheta evolueaza bine, iar criminalii vor fi prinsi. (Paul IFRIM)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri