Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Afara cu presa!

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Pentru prima data in ultimii sapte ani, presa birladeana a fost poftita afara dintr-o sedinta a Consiliului Local (CL). Este vorba de cea organizata joi, 14 iunie, cind consilierii au fost convocati de indata pentru luarea unor masuri privind rezolvarea conflictului de la SC Urbantrans SA Birlad. Ultimul CL care a interzis ziaristilor sa intre in sala de sedinta a fost cel din timpul fostului primar Aurel Gavan, si atunci din cauza unor divergente intre primar si ziaristi.
    Motivele pentru care actualul CL a recurs la aceasta surprinzatoare masura nu ne-au fost facute cunoscute, dar se pare ca interesul consilierilor de a purta discutiile cu usile inchise a fost mai mare decit importanta promisiunilor facute alegatorilor in campania electorala privind transparenta.
    Cert este ca prezenta presei la sedinta a fost cea dintii grija a lor, iar semnele ca aceasta problema a fost dezbatuta anterior sedintei au fost clare. Inainte de inceperea lucrarilor, Elena Monu, presedintele de sedinta, a anuntat ca in sala se afla doua categorii de invitati: reprezentantii "Urbantrans" si ziaristii. In prima faza, ea a supus la vot, in mod separat, prezenta acestora la sedinta. In momentul deliberarii pentru scoaterea din sala a presei, ca la un semnal, toti consilierii PDSR si PRM au ridicat mina in favoarea acestei propuneri, in timp ce pedistii si liberalii s-au opus categoric.
    Aceasta procedura aberanta de votare l-a determinat pe secretarul Mihai Budai sa atraga atentia ca legea permite consilierilor sa decida daca o sedinta este publica sau nu, dar fara a face discriminari intre anumite categorii de persoane. Asa ca votarea a fost reluata, fara a se mai face aceasta categorisire a celor care asistau. Inca o data consilierii celor doua partide politice mai sus mentionate au aratat ca se simt atit de incomodati de presa, incit prea putin le mai pasa ca, prin votul lor, i-au privat pe reprezentantii "Urbantrans" de dreptul de a fi de fata atunci cind se decide soarta unitatii de unde isi cistiga piinea.
    Birladenii pot afla de deciziile CL si din zvonuri
    Timp de aproape trei ore si jumatate, ziaristii prezenti, impreuna cu salariatii "Urbantrans", au asteptat pe holul primariei masurile "minune" pe care consilierii nu le puteau lua decit departe de urechile "indiscrete". Intre timp, ne-am intrebat cu totii cu ce s-ar fi deosebit sedinta de joi de celelalte de pina acum, incit aceasta nevoie imperioasa de "intimitate". Ii lasam pe cititori sa califice aceasta optiune a consilierilor. Nu am putut sa aflam motivatia nici din declaratiile pe care aproape ca le-am "smuls" unora dintre consilierii PDSR si PRM, referitoare la motivele care au stat la baza deciziei lor de a scoate presa din sala de sedinte.
    Daniel Dragan - PRM: "Este o decizie colectiva a CL. Probabil ca s-a considerat ca problemele ce urmau sa se dezbata dadeau nastere la discutii aprinse si unii consilieri au gasit de cuviinta ca presa sa fie informata dupa terminarea sedintei. Cit priveste propriul meu vot, il motivez prin faptul ca nu intotdeauna am fost multumit de cele selectate de presa din dezbaterile CL."
    Constantin Petrican - PDSR: "Am prevazut ca este o sedinta foarte grea si mi-am dat seama ca vor fi probleme care nu trebuie date publicitatii."
    Viorel Dumitrascu - PDSR: "Decizia noastra este permisa de regulamentul de functionare a CL si de aceea nu trebuie sa o motivam nici intr-un fel. De fapt nu este nici un motiv pentru care sedinta de astazi sa fi fost secreta. Am vrut sa lucram mai in liniste si am vrut sa luam o decizie corecta."
    Contrar afirmatiei sale, Dumitrascu a recunoscut ca prezenta presei nu i-ar fi impiedicat pe consilieri sa decida in mod "corect".
    Gabriela Ionescu - PDSR: "Sint obosita".
    O explicatie de-a dreptul ilogica ne-a fost data de consilierul Ilie Pascal - PRM. El a spus ca, prin votul sau, nu a vrut decit sa-si satisfaca o curiozitate personala in ceea ce priveste modul in care se desfasoara o sedinta cu usile inchise: "Votul meu a fost o opinie, pentru ca nu am mai facut-o niciodata pina acum. Voiam sa vad ce inseamna ca o sedinta de CL sa se tina asa, cu usile inchise. Nu a fost ceva aranjat. Nu cred ca se pune problema ca birladenii nu vor afla ce s-a intimplat pentru ca zvonurile se duc si fara voia noastra. Cu ocazia asta vom sti daca anumite lucruri se stiu direct de la unii dintre noi, sau din zvonuri."
    "Votul a fost unul politic"
    Din unele declaratii ale autoritatilor, consilierii au fost convocati ca urmare a conflictului declansat de salariatii "Urbantrans". Timp de citeva zile, acestia au pichetat primaria din mai multe motive: eliminarea transportatorilor particulari, virarea banilor pentru investitii, acordarea de subventii pentru plata salariilor pe care nu si le-au incasat de o luna.
    Din pacate, nu am putut vedea negru pe alb nici macar ce a cuprins ordinea de zi a sedintei cu pricina, iar frinturile de discutii care razbateau puternic dincolo de usa salii de sedinta nu ne-au lamurit.
    Cert este ca, la un moment dat, Petru Apostol, care a asteptat pe hol alaturi de ziaristi, a fost chemat inauntru. Cind a iesit, ne-a facut cunoscuta singura masura care, in opinia consilierilor, ar ajuta la redresarea "Urbantrans": a fost demis impreuna cu tot Consiliul de Administratie (CA) al societatii. Din acesta faceau parte: Petru Apostol, Constantin Ciobanu, directorul economic al primariei, si Nicolae Spinu, sef serviciu contabilitate din cadrul primariei.
    In compensatie, consilierii birladeni au numit un nou CA care, culmea, este tot cel vechi, cu exceptia lui Apostol care a fost inlocuit de Vasile Crasneanu, fost inginer-sef la SC Rulmenti SA Birlad.
    "Ma supun hotaririi CL, pentru ca si eu aveam intentia de a-i prezenta demisia mea. Totusi, in sedinta nu s-au spus motivele pentru care CA a fost demis. Banuiesc ca s-au luat in consideratie numai motivele economico-financiare. Iar cel mai important lucru care ar fi de spus la acest capitol sint pierderile din primul trimestru al anului, care s-au cifrat la 276 de milioane de lei. Desi am facut propuneri pentru a schimba situatia, desi s-a discutat si desi CL a spus ca nu este nici vina directorului nici a CA, totusi aceasta a fost singura masura pe care au intrevazut-o consilierii. Nu pot sa spun daca este solutia optima pentru redresarea financiara a societatii, dar va fi numai daca se iau masuri concrete si daca implicarea excutivului va fi destul de eficienta. Pina acum nu am facut niciodata vreun comentariu asupra implicarii politicului in rezolvarea problemei de la Urbantrans, dar in aceasta seara votul a fost politic", a declarat Apostol.
    Precizam ca fostul director al "Urbantrans" este membru PD.
    Imediat dupa sedinta, primarul Ioan Juverdeanu a facut unele declaratii, destul de evazive: "Singurul punct de pe ordinea de zi a sedintei a fost demiterea actualului CA al «Urbantrans» si numirea unui nou CA. A fost dorinta consilierilor si asa au gasit de cuviinta sa procedeze. Eu nu am nici drept de vot si nici nu pot comenta." (Simona MIHAILA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri