Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dosarele X la Bogdana

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Aparitia Legii 169/1997, privind modificarea si completarea Legii fondului funciar (18/1991), a declansat in comuna Bogdana o adevarata goana dupa documente. Disparitia misterioasa a registrelor agricole din perioada 1948-1951 face aproape imposibila reconstituirea corecta a proprietatii asupra terenurilor impadurite din zona. Locuitorii comunei sustin ca aceste evidente au existat dupa 1990, dar ulterior, ar fi fost date disparute de persoane interesate.
    "Impreuna cu alti fosti proprietari de padure din comuna Bogdana, am adresat cereri primariei pentru ca, potrivit Legii 169, sa ni se restituie padurile avute. Dar culmea, aici ni s-a raspuns ca la Bogdana au disparut registrele agricole cu fostii proprietari de padure si ca alte inscrisuri ori acte agricole nu se gasesc. Afirmatiile celor de la Primaria Bogdana, precum ca nu au fost si nu sint registre agricole, nu corespund adevarului, scop in care prezentam urmatoarele argumente: in 1991, cind s-a dat pamintul, in baza Legii 18, registrele agricole se aflau in primirea agentei agricole, Sitaru Dorina. In acele registre, parintii nostri figurau cu suprafete arabile si de padure exprimate in hectare. Tatal meu, Vasile Hondru, de exemplu, aparea cu 7,5 hectare de pamint si 10,5 ha padure. La fel alti locuitori ai comunei. Tot in 1991, cind ni s-a restituit o parte din padure, ne-am prezentat la Ocolul Silvic Vaslui, spre a vedea ce padure ni se cuvine. Fostul sef al Ocolului Silvic Vaslui, Catalin Olaru, s-a uitat intr-un registru in care erau toti fostii proprietari de padure din Bogdana si ne-a spus cit ni se cuvine la fiecare. Mentionez ca era un registru mare, dreptunghiular, care avea urmatoarele rubrici: numar de criteriu, numele si prenumele proprietarului, suprafata de padure avuta, numarul mostenitorilor si suprafata ce se cuvine fiecaruia. Deci, ni s-a inapoiat, conform Legii 18, suprafete de padure cuprinse intre 0,5 si 1,5 ha. Precizez ca acel registru a fost intocmit conform celor spuse atunci de Catalin Olaru dupa datele gasite in registrele agricole ale comunei Bogdana", ne-a declarat Vasile Hondru.
    El a mai spus ca demersurile facute la Arhivele Statului Vaslui au fost inutile, deoarece registrele agricole pentru comuna Bogdana au fost ridicate cu semnatura de Vasile Cucu, fostul secretar al primariei.
    "Ocolul Silvic Vaslui nu vrea sa renunte la padure"
    "Aflindu-ne in aceasta situatie disperata, ne-am adresat Ocolului Silvic Vaslui unde stiam ca exista acea evidenta cu fostii proprietari. Dar, stupoare. Ni s-a spus ca la ei nu exista un registru ca acela pe care noi il vazusem la inginerul Olaru. Ni s-a aratat in schimb, un desfasurator in care nu mai apareau suprafetele de padure avute de parintii nostri, ci numai numele fostilor proprietari, ale mostenitorilor acestora si suprafetele atribuite, cuprinse intre 0,25 si 1,5 ha. La intrebarea noastra unde este registrul, ni s-a raspuns ca nu a existat asa ceva. In acest caz, ei mint, deoarece noi il vazusem inca din 1991. Am mai intrebat pe ce baza s-au repartizat mostenitorilor suprafetele de padure, daca nu a existat o evidenta cu suprafetele avute initial. Din raspunsurile primite si din discutiile avute cu ingineri si tehnicieni din cadrul Ocolului Silvic Vaslui, s-a desprins concluzia ca ei sint interesati ca aceasta padure razaseasca sa nu fie redata mostenitorilor si sa ramina statului, ca nu sint straini de disparitia registrelor de la Bogdana. Unii dintre ei au spus direct si deschis ca nu vor renunta la acea padure, fiindca acolo este piinea lor".
    Adrian Giusca, seful Ocolului Silvic, a spus: "Este falsa impresia ca noi, cei din Ocolul Silvic Vaslui, am avea ceva impotriva restituirii suprafetelor de padure fostilor proprietari. De altfel, cea mai mare parte a padurii din zona Bogdana este particulara. Pe de alta parte, din cite stiu eu, regretatul Catalin Olaru, fostul sef al Ocolului Silvic, era un om extrem de corect si meticulos si este posibil ca acele situatii intocmite de el in legatura cu padurea din zona Bogdanei sa fi fost facute in baza unor date din registrele agricole de la primarie. Ce si cum s-a intimplat cu acele registre, nu este treaba noastra. Oricum ar fi, reprezentantii Ocolului Silvic nu au avut si nu au dreptul de a lua cu ei documente apartinind primariei. Acestea au putut fi, probabil, consultate la fata locului".
    La Primaria Bogdana, registrele au disparut inexplicabil
    Constantin Sitaru, actualul primar al comunei Bogdana, ne-a declarat ca in primarie nu exista registre agricole in care sa apara proprietari ai unor suprafete de padure.
    Ciudat este insa faptul ca restituiri de proprietati pe suprafete impadurite in baza Legii 18 au fost facute deja. Corectitudinea acestor restituiri de terenuri facute in absenta unei evidente clare ramine sa se stabileasca probabil in urma unei anchete pe care o solicita public Vasile Hondru impreuna cu alti locuitori ai comunei Bogdana: "Cerem organelor abilitate sa efectueze niste studii si cercetari calificate, pentru a se descoperi modul in care au fost sustrase registrele agricole si cine se face vinovat de abuz in serviciu, sustragere ori distrugere a unor inscrisuri, cu scopul vadit de a sabota aplicarea corecta atit a Legii 18/1991, cit si a Legii 169/1997".
    "De ce sa fie nevoiti oamenii din Bogdana sa alerge innebuniti dupa documente sau sa cheltuie bani si timp, daca exista undeva o evidenta clara a situatiei terenurilor impadurite?", ne-a intrebat, in final, Vasile Hondru. (Ovidiu SALCEANU)
    top Local News

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri