Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Furt lipovenesc la drumul mare

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Dupa ce mass-media a prezentat in repetate rinduri situatia dramatica in care se aflau animalele de la Gradina Zoologica, pentru care nu existau suficiente rezerve de hrana, Primaria a luat o masura menita sa rezolve aceasta problema. Incepind cu anul 1998, D.A.P. a primit in folosinta un lot de 48 de hectare din extravilanul administrat de municipalitate, in zona numita B.D.S. Si anul trecut si in acest an, Administratia Pietelor a destelenit pamintul si l-a cultivat cu orz, porumb si floarea-soarelui. Directorul DAP, Gheorghe Boboc, spune ca recolta pe care au adunat-o de pe acest teren a fost redusa la un sfert de furturile care se petreceau atit direct din cimp, cit si din remorcile care se indreptau spre oras. "Oamenii care locuiesc in cartierul Pisc, la iesirea din oras, au trait ani intregi din furat de pe cimp. Noi am incercat sa evitam pierderile considerabile pe care ni le-au cauzat, astfel incit anul trecut am facut un contract cu Corpul Gardienilor Publici, care trebuia sa pazeasca remorcile cu recolta. Rezultatele au fost foarte proaste, furturile continuind chiar si cu paza asigurata. Pentru acest an am incheiat contract cu Serviciul de Protectie si Interventii al firmei «Cony Sat» si sintem foarte multumiti de rezultate", ne-a declarat directorul Boboc.
    Cu mic cu mare se lupta pentru "dreptul" de a fura
    Pe masura multumirii conducerii DAP este revolta lipovenilor din Pisc, suparati ca nu mai pot sa fure ca si pina acum din recoltele cimpurilor din vecinatate. Inainte ca DAP sa cultive cele 48 de hectare, in zona erau culturile IAS "Dunarea" sau ale Penitenciarului. Obisnuiti de anul trecut sa se descurce chiar si cu agentii de paza linga remorci, lipovenii au incercat aceleasi manevre si saptamina aceasta. "Vazind ca nu li se permite sa se apropie de remorci, la inceput au incercat sa ne convinga sa-i lasam sa fure. Argumentul lor era de genul «noi din asta traim de-o viata si n-o sa ne schimbati voi acum». Insa agentii nostri aveau responsabilitatea recoltelor transportate din cimp, deci trebuia ca acestea sa ajunga cu bine in oras. Drept pentru care, lipovenii au sarit la bataie, incercind sa intimideze agentii nostri cu cutite si alte arme albe", ne-a povestit Catalin Doxan, coordonatorul agentilor SPI.
    Directorul Boboc povesteste, la rindul sau, ca lipovenii atacau remorcile in grupuri de 10-15 persoane. "Chiar la intrarea in Pisc soseaua are o panta destul de abrupta, in care masinile au o viteza foarte mica. In aceasta portiune de drum lipovenii sareau direct in remorci si incarcau in saci porumb sau floarea-soarelui, apoi ii aruncau celor care-i asteptau pe marginea soselei. La un astfel de drum, remorcile se goleau mai mult de jumatate", spune directorul DAP.
    In urma cu trei zile, cind agentii SPI s-au trezit atacati cu pietre, bolovani si sticle au ripostat, aparind atit remorcile, cit si masinile de interventie asupra carora erau aruncate pietre, ca la Posada, conform spuselor lui Catalin Doxan. "Cind au vazut ca agentii nostri coboara din masini si incep sa se apere, unii dintre ei s-au dus prin curti sau pe marginea drumului si s-au intors cu cutite, atacind oamenii nostri. Acestia au ripostat si au incercat sa-i prinda pe lipoveni, insa unii au reusit sa fuga. Doi dintre ei au trecut canalul de irigatie, adinc de vreo trei metri, care traverseaza soseaua si au incercat sa fuga peste cimp. Au fost ajunsi din urma de agenti si a avut loc o incaierare in toata legea", povesteste coordonatorul SPI. "Se pare ca unul dintre lipoveni a iesit cam sifonat din incaierare si s-a dus la spital, insa a refuzat sa spuna cine l-a batut si nu a vrut sa ramina internat. Noi am evitat sa-i dam pe mina Politiei, in ideea ca se vor linisti si nu vom fi nevoiti sa recurgem la masuri extreme. Daca aceste incidente vor continua, vom fi nevoiti sa-i predam Politiei si se vor alege cu dosare penale, pentru ca legea pedepseste destul de aspru furtul din avutul privat, asa ca risca sa faca si puscarie daca nu se potolesc", a mai spus Doxan.
    Directorul firmei "Cony Sat", Antonel Bunu, ne-a declarat ca acest obiectiv a fost asigurat cu 12 agenti, chiar daca in contractul cu DAP era prevazut un numar mult mai mic. "Avind in vedere faptul ca trebuia sa asiguram o protectie reala a acestui obiectiv, conform responsabilitatilor pe care ni le-am asumat prin contract, am facut tot ce a fost posibil ca sa ne indeplinim sarcinile ce ne reveneau. Dar, acum trebuie ca agentii nostri sa fie foarte precauti, pentru ca lipovenii ataca orice masina de interventii a SPI", a mai afirmat directorul Bunu. Catalin Doxan a precizat ca in apropierea soselei, chiar linga panta pe care o urca masinile cu recolte, se afla o bodega, transformata de lipoveni in punct de observatie. "Acolo stau in permanenta citiva dintre ei si ii cheama pe ceilalti imediat ce vad pe sosea, venind dinspre oras, o masina cu sigla SPI, sau cind vad ca se apropie camioanele cu recolte din cimp. Este uimitor cit de multi lipoveni se pot aduna intr-un timp extrem de mic, soseaua fiind imediat blocata de barbati, femei copii, chiar si batrini. Se aduna cu mic cu mare, sa riposteze ca le-a fost invadat teritoriul, dar noi nu avem ce sa le facem, trebuie sa-i oprim sa mai fure din zonele pe care le avem noi de protejat. De celelalte suprafete de teren nu ne intereseaza, pentru ca nu raspundem noi de ceea ce se intimpla cu recoltele altora", a mai spus Catalin Doxan. Rezultatele acestui contract derulat intre DAP si SPI au fost sintetizate de directorul Gheorghe Boboc: "Daca nu aveam paza asigurata in acest fel de SPI, in mod sigur nu ramineam nici cu un sfert din recolte."
    48 de hectare lucrate de oamenii DAP
    Directorul Gheorghe Boboc a mai precizat si faptul ca pentru recoltele adunate in aceasta toamna s-au depus eforturi considerabile, din partea tuturor salariatilor Directiei Administratiei Pietelor. "Toti oamenii nostri au muncit aici la irigat, la prasit si acum sint cu totii la recoltat. Pentru rezultatele pe care le-am obtinut as vrea sa le multumesc oamenilor mei, fara de care nu puteam sa valorificam astfel terenul primit de la Primarie", a spus directorul Boboc. Conform declaratiilor acestuia, recoltele sint multumitoare. Astfel, la floarea-soarelui s-au realizat 1.800 kg/ha, din care 2,6 tone au fost oprite pentru hrana animalelor din parcul Zoo, iar restul au fost valorifiocate prin "Bursagrirom", de la care DAP are de primit 100 de milioane lei. Recolta de orz s-a ridicat la aproximativ 30 de tone, din care 5 tone vor fi oprite pentru hrana animalelor, iar restul va fi vindut. La porumb, s-a realizat o recolta de aproximativ 5 t/ha, care va fi, de asemenea valorificata prin vinzare, pentru Gradina Zoologica urmind sa se opreasca 5 tone. (Marilena SEVERINEANU)

    la inceput | Stiri locale
    Monitorul --Stiri Nationale --Financiar --Privatizare --Sport --Bomba opinii --Editoriale --Comentarii --Features --Interviuri --Forum

    Stiri Locale Iasi Suceava Botosani Piatra-Neamt Bacau Vaslui Focsani Braila Galati Chisinau Cluj Brasov Sibiu


     

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri