Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Inima de roman!

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Optimisti si proeuropeni! Asa au ramas tinerii basarabeni din Romania, in ciuda rezultatului alegerilor de peste Prut, care inca n-au reusit sa-i scoata definitiv din prim-planul politicii din Republica Moldova pe comunisti! Dan Caranfil este unul dintre liderii Asociatiei Tinerilor Basarabeni, pe care vasluienii il stiu de la alegerile de anul trecut, de cand a incercat, impreuna cu un grup de studenti, membri si ei in ATB, sa treaca prin Vama Albita pentru a vota, dar comunistii le-au interzis accesul in propria tara. El si-a exprimat increderea ca, in cele din urma, la Chisinau comunistii nu vor avea acces la putere si o alianta de dreapta va reda speranta poporului de peste Prut.

    "M-am bucurat doar primele 30 de secunde, cand am vazut rezultatele exit-pollurilor, dar apoi m-am dus imediat cu gandul la ce s-a intamplat cu Geoana si Basescu si mi-a fost teama ca ceva sa nu fie eronat", a povestit Dan Caranfil, unul dintre reprezentantii Asociatiei Tinerilor Basarabeni, fost presedinte in perioada 2008 - 2009, momentul in care in Moldova s-au inchis urnele de vot. La fel ca si colegii sai - tineri educati in scolile din Romania si, multi dintre ei stabiliti aici, Dan Caranfil isi doreste ca scena politica de peste Prut sa nu cumva sa fie din nou ocupata de comunistii lui Voronin, insa, privind spre tara sa, tanarul spera ca patidele de dreapta sa aiba intelepciunea de a forma o alianta proeuropeana! "Eu vad cu optimism totul, deoarece au inceput negocierile intre PDL, PL si PD. Aceasta este cea mai buna solutie pentru Republica Moldova, o coalitie de dreapta", crede Caranfil.

    De ce voteaza inca moldovenii cu comunistii?!

    EXPLICATII "Era oarecum de anticipat acest rezultat. Din cauza a doi factori: unul este obisnuinta! Gaditi-va ca ei asa au votat dintotdeuna, de vreo 70 de ani incoace. Si e foarte greu sa schimbi ideile unora. Al doilea mare motiv ar fi ca reformele care s-au facut anul acesta de catre Alianta care a condus Moldova, din pacate, nu au adus o crestere economica si o dezvoltare care sa multumeasca poporul. Ei nu au simtit ca Alianta pentru Integrarea Europeana ar fi facut lucruri bune pentru ei, nu au avut timp sa simta ca viata lor s-ar fi schimbat cumva. Si de asta au votat cu Partidul Comunistilor. Chiar si asa , comunistii au piedut cam 18 mandate in ultimii doi ani, ceea ce arata ca incet-incet, oamenii incep sa vada adevarata cale. Eu asa vad lucrurile", a mai spus reprezentantul Asociatiei Tinerilor Basarabeni.

    De ce o duc greu moldovenii?!

    "In Republica Moldova fiecare traieste asa cum isi asterne. Cei care muncesc foarte mult o duc cat de cat bine, cei care nu muncesc, o duc greu. Nu stiu daca neaparat din cauza Guvernului o duc greu, dar trebuie sa muncesti. Trebuie sa recunosc faptul ca moldovenii sunt, unii dintre ei, lenesi. Sigur ca Guvernul trebuie sa asigure locuri de munca si Alianta asta a si facut. Comunistii nu faceau, dar noua Alianta a avut si are acest obiectiv", a mai spus tanarul basarabean.

    "Inabusirea manifestarilor din 5 aprilie, pe multi i-a infricosat"

    Intre ei, cei tineri si educati in spiritul democratiei, gandul unirii cu Romania se pare ca este unul viu si bine conturat. Basarabenii cred ca acest vis se poate realiza si "aparenta diluarii" dorintei de unire, a venit odata cu inabusirea revoltei din 5 aprilie 2010. "Suntem foarte multi cei care ne dorim sa ne unim cu Romania. Ati vazut cat de multi sunt cei care au participat la Chisinau, la manifestarile de la 1 Decembrie!? Ei, asta arata ceva! Asta arata ca Romania este considerata tara-mama. La fel si noi, tinerii din Asociatie, am participat la Alba- Iulia si am trait toate emotiile alaturi de toti romanii. Da, parerea mea este ca moldovenii nu au mai accentuat atat de mult ideea unirii, dupa evenimentele din 5 aprilie, care pe multi i-a speriat. Dar dupa aceea, preluarea puterii de catre Alianta a facut ca oamenii sa se poate exprima liber din nou si sa fie din nou activi si sinceri", a conchis Dan Caranfil, lider al ATB.

    sursa: Vremea noua


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri