Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ne dati ori nu ne dati?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Din luna noiembrie, elevii vasluieni ar trebui sa primeasca drept gustare mere la scoala! Doar in judetul Vaslui, ar putea beneficia de aceasta masura peste 45.000 de elevi din clasele I-VIII, cheltuielile doar pentru consumul de fructe in scoli se vor ridica la 8,5 miliarde lei vechi, bani care vor fi alocati din fondurile europene primite la nivel central. Programul de incurajare a consumului de fructe in scoli vizeaza distribuirea de mere pentru elevii din clasele V-VIII, din unitatile scolare vasluiene de stat si private. Numai ca autoritatile locale, desi doresc implementarea grabnica a programului bat pasul pe loc. Din lipsa banilor, se pare! "La nivelul comunei Puscasi trebuie sa asiguram mere pentru un numar de 372 de elevi. Intrebarea este ca nu avem cele 63 de milioane de lei si nici nu stiu de unde sa le luam! Cu toate ca aceasta suma se recupereaza prin APIA, am inteles ca trebuie sa acordam un avans pe care la fel nu il avem. Am racolat un om care are ferma la Laza, insa va spun: nu avem niciun leu de scrumbie! Va fi greu pentru noi. Pentru lapte si corn s-a ocupat CJ, care se ocupa de licitatii si de distributie, acum pentru noi este o sarcina in plus. Nu am vorbit cu frunizorul, insa am inteles ca merele trebuie sa indeplineasca niste conditii: sa fie livrate curate. Sincer, mi-e cam frica de programul acesta, prea multe cerinte sunt de indeplinit!", ne-a declarat Nicolaie Ignat, primarul comunei Puscasi. Cu alte cuvinte, autoritatiel se tem ca nu vor avea fonduri pentru implementarea programului, iar sperante ca vor fi ajutati cumva sunt mici. "Pentru anul scolar 2010 -2011 se vor acorda gratuit mere, in limita valorii zilnice de 0,3 lei/elev, pentru o perioada de maximum 93 de zile de scolarizare, incepand cu luna noiembrie 2010. Limita valorica cuprinde pretul integral de achizitie a fructelor, inclusiv taxa pe valoare adaugata, cheltuieli de transport, distributie si depozitare a acestora dupa caz conform Ordonantei de urgenta nr. 24/2010", a precizat Petru Botez, directorul executiv al APIA Vaslui. Scopul acestui program este de a crea obiceiuri alimentare sanatoase in randul copiilor, avand in vedere cifrele care demonstreaza faptul ca obezitatea infantila este in crestere si devine un fenomen ingrijorator la nivel national.

    Producatorii ar intra in program!

    In livezile din Vaslui cresc sub soare mere perfecte, exact asa cum cer europenii. Doar ca pana acum nu le-a comandat nimeni, desi producatorii de mere se arata chiar interesatI de oferta. "Este convenabil daca este sa luam in calcul faptul ca intr-un kilogram ar intra cam 10 mere, care se incadreaza in marimea solicitata conform HG 905/2010, deci pot fi asigurate fara probleme. Nici pretul hotarat de guvern nu este mare, intrucat pentru 0,3 lei/ kg este inclusa distributia, pastrarea pretului pana in primavara, cheltuieli cu pastrarea merelor in conditii optime. Cei care vor livra merele in scoli vor trebui sa aiba in vedere si marimea merelor, ceea ce va insemna o munca in plus la sortarea lor. Momentan nu am primit nicio oferta", ne-a declarat Florin Manea, producator de mere vasluian. Elevii ar trebui sa primeasca la pranz un mar perfect. Trebuie sa aiba in jur de 250-300 de grame, sa nu aiba pete si sa reziste la transport.

    Inca un pas pentru alimentatie sanatoasa

    Si directorii de scoli sunt de acord cu promovarea consumului de fructe in scoli, in detrimentul fast-food. "In institutia noastra vor beneficia de mere un numar de 940 de elevi. Este un lucru benefic, insa din cate am inteles, nu trebuie consumate odata cu laptele si cornul. Imi amintesc ca in urma cu 22 de ani, scoala noastra a gazduit un simpozion international al medicilor stomatologi in cadrul caruia s-a subliniat importanta consumului de fructe mai ales pentru sanatatea dintilor", a precizat Dumitru Busuioc, directorul Scolii nr. 5 Vaslui. De asemenea, elevii sunt incantati de ideea ca vor primi in "pachetelul" zilnic si un fruct, chiar daca marul nu se numara printre fructele preferate in cazul unora. "Mi-ar placea sa primim alte fructe decat cele care cresc in copacii din gradina noatra, dar nu e posibil", ne-a spus o eleva de la Scoala din Munteni de Jos.

     

    Sursa: Vremea noua


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    Liste electorale

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri