Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Primariile, la un pas de colaps financiar: Foame de bani!

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Bugetul de criza le da batai de cap primarilor din judet, aducandu-i in pragul disperarii. Un sondaj prin cele 81 de primarii din mediul rural vasluian demonstreaza ca majoritatea nu au bani nici macar pentru plata cheltuielor de personal.

    "Nu ne ajung banii, nu au cum sa ne ajunga. Bani pentru salarii am avea pentru primele noua luni, cu conditia sa avem incasari lunare de un miliard si jumatate (lei vechi - n.r.). Dar cum nu avem nici de unde sa incasam aceasta suma, nu stiu ce o sa facem", a spus Ionel Munteanu, primarul comunei Ciocani.

    In contextul prezentat, despre investitii noi nici nu se poate pune problema. Dar si mai trist este ca Primaria Ciocani risca sa piarda cateva zeci de miliarde de lei vechi, in bani europeni, intrucat nu poate asigura cota de co-finantare la doua proiecte deja incepute.

    "Avem incepute o scoala si o gradinita. Banca Mondiala si Ministerul Educatiei s-au achitat de obligatii, insa noi nu avem bani pentru cota noastra de co-finantare. Ne-ar trebui in total vreo opt miliarde, pe care nu stiu de unde le putem lua. Doar de Ordonanta 7 ne putem bucura, in conditiile in care vorbim numai de poduri si podete", a mai spus Ionel Munteanu.

    Pentru cele 57 (cu tot cu cadre didactice si asistenti sociali) de persoane platite din bugetul primariei, se cheltuie lunar aproximativ un miliard de lei vechi. Din toamna, autoritatea locala ar putea fi in imposibilitatea de a-i mai plati pe functionari.

    "Mi-e groaza sa ma gandesc ce-o sa facem", conchide primarul de la Ciocani.  

    "Tipam, poate ne aude cineva"

    Nici la Perieni situatia nu este mai roza. Ba din contra, acolo banii de salarii nu ajung decat pana in iunie.

    "Avem 20 de angajati, iar fondul de salarii lunar este de aproximativ 700 de milioane de lei vechi. Dupa luna iunie, nu stiu ce o sa ne facem. Dar sa ajungem pana acolo, ca daca da un cataclism din asta, ce mai facem? In cazul in care vom fi nevoiti, vom da afara din personal", spune viceprimarul de Perieni, Neculai Petrea.

    Si orasul Negresti este in criza, insa asta nu ar trebui sa ne suprinda. Acolo e mereu criza.

    "Noi deja nu mai avem bani de salarii, sa vedem cum facem, poate reusim sa dam banii luna asta. Cheltuim 2,5 miliarde pe luna pentru cadre didactice, politie comunitara si asistenta sociala, in total aproape o suta de oameni. Le-am taiat toate sporurile. Spor de calculator, spor de fidelitate, spor de dispozitiv, toate s-au taiat si tot nu ne ajung banii", spune primarul Ioan Cozma.

    Cum spera edilul-sef sa rezolve situatia disperata in care se afla?

    "Nu stim ce-o sa facem. Am facut o nota de fundamentare la MIRA. Mai tipam, poate ne aude cineva. Nici nu prea mai avem ce oameni sa disponibilizam. Datorita faptului ca sunt salariile mici, au ramas putin angajati", a mai spus el.

    La capitolul proiecte, Primaria Negresti are nevoie de peste 35 de miliarde si 1,5 miliarde de euro doar pentru a-si asigura cotele de co-finantare.

    Mai toti primarii cu care am stat de vorba isi pun sperantele in rectificarile de buget, care se fac trimestrial. Acestea, insa, nu pot constitui o rezolvare, dovada stand comuna Suletea.

    "Pai, noua la rectificare ne-a luat bani, nu ne-a dat. Noua nu ne ajungeau banii nici asa, dar li s-a parut ca ne-au dat prea mult. Ne-au luat banii cu care am fi putut plati cadrele didactice pentru o luna si ne-a mai taiat un pic si de la ajutorul social. Singura solutie pentru a ne descurca pana la sfarsitul anului e sa mai taiem din personal", ne-a declarat primarul Petre Guzganu.  

    La Epureni si Hoceni sunt bani de salarii

    Angajatii primariilor Epureni si Hoceni nu trebuie sa-si faca griji pentru remuneratia lunara.

    "La noi, banii ajung. Prima data, am repartizat salariile, iar daca banii ramasi mai ajung si pentru altceva, mai facem. Daca nu, nu! Bine, la noi e si o situatie deosebita. Avem doar 11 angajati, nu 22, cati ar trebui sa avem. Suntem la limita de subzistenta ca personal", ne-a declarat primarul de Epureni, Constantin Onica.

    Aceeasi idee a avut-o si primarul comunei Hoceni, Vasile Tabara: "Cand efectuam bugetul, primul lucru pe care il avem in vedere este plata salariilor. Ne-am pregatit sa avem bani de salarii tot anul, dar «gatuind» alte activitati. Am redus convorbirile telefonice, iluminatul public... Cam 35%. din bugetul nostru total se duce pe salarii".  

    Cazuri izolate

    Comunele care se vor descurca pana la finele anului, cum sunt cele doua prezentate mai sus, sunt foarte rare. Presedintele Consiliului Judetean, Vasile Mihalachi, a primit semnale din majoritatea comunelor din judet ca nu sunt bani pentru cheltuielile de personal.

    "Situatia din judet e tragica. Am semnale de la majoritatea primariilor din judet ca nu au bani de salarii si nici de proiecte. Asteptam rectificarile, poate vor lua de la unele ministere si vor da la altele, ca sa putem si noi sa ne descurcam. Eu asa sper sa se intample, altfel chiar nu stiu ce vom face", a spus Mihalachi.

     

    Sursa: Obiectiv de Vaslui


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri