Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

"Camera neagra" exista

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Pe 21 noiembrie, am publicat un articol intitulat "Camera neagra", in care dezvaluiam abuzurile comise de personalul Scolii Profesionale Speciale din Husi. Toate cele prezentate au fost, de fapt, marturisiri ale elevilor Mihaela Sinescu, Laurentiu Coneac si Elena Pricop.
    Astfel, aratam ca Mihaela Sinescu a fost alungata din internat de catre pedagogul Rodica Branici, sub pretextul ca asculta muzica seara. Intrucit nu a avut bani pentru a ajunge acasa, in Iasi, Mihaela a dormit doua nopti in Gara Vaslui.
    Elevii s-au plins ca sint batuti, uneori fara nici un motiv, cu pumnii, palmele sau bitele, ca li se dau somnifere si sint inchisi, in pielea goala, intr-o incapere dezafectata, supranumita "Camera neagra". Laurentiu Coneac ne-a spus ca timplarul Ion Virnacia l-a lovit la un picior cu toporul si chiar ne-a aratat rana pe care o capatase. De asemenea, elevii au reclamat ca sint "slutiti" de pedagogi cu foarfeca (tunsi "in scari").
    Interpelata, conducerea scolii a negat toate acuzatiile aduse.
    Un comunicat de presa socant
    Dupa aparitia articolului, personalul Scolii Profesionale Husi a dezmintit din nou, de aceasta data printr-o declaratie de presa, afirmatiile elevilor. Totodata, redactorii care semnasera articolul au fost acuzati ca au intocmit materialul in mod neprofesionist. Citam din declaratia de presa: "Articolul a fost scris fara o documentare serioasa, cu consultarea unui specialist in psihopedagogie speciala sau macar a mai multor cadre cu experienta in domeniu, fapt care a dus la lezarea demnitatii institutiei in ansamblu si a oamenilor ce lucreaza direct cu elevii cu deficienta mintala."
    Ceea ce a lezat realmente "demnitatea" institutiei a fost, insa, tratamentul pe care cadrele scolii l-au aplicat copiilor. Tinem sa precizam ca pentru a constata realitatile crude relatate amanuntit de elevi nu era necesara consultarea unui specialist in psihopedagogie. Acest lucru trebuie facut, de fapt, de cei care lucreaza in aceasta scoala.
    Din declaratia de presa, aflam si cum se comporta elevii de la Scoala Profesionala Husi: "Refuza sa frecventeze orele sau instruirea practica preferind sa vagabondeze; fura diferite obiecte de la colegi sau de la cadre, in scopul valorificarii lor (prin vinzare) pentru a-si procura tigari si alcool; isi vind echipamentul primit de la scoala pentru citiva banuti pe care-i cheltuie pe nimicuri (...); jignesc personalul folosind un limbaj vulgar; au reactii obsesive (frica de lucruri, oameni sau situatii) pe fond de anxietate; au tulburari ale instinctului sexual; au crize pe fond nevrotic in urma carora devin agresivi spargind geamuri, diferite obiecte sau agresind colegii."
    "Credeti ca este suficienta o mingiiere pe crestet?"
    Evident, copiii au probleme, altfel nu ar frecventa o asemenea institutie. Propriii lor pedagogi ii invinovatesc de comportamente antisociale. Iata ce ne intreaba personalul didactic: "Dumneavoastra cum ati reactiona la aceste fapte? Credeti ca este suficienta o mingiiere pe crestet?" Poate nu una, ci mai multe, am spune noi.
    Continuam sa citam din declaratia de presa: "Ei bine, ei trebuie izolati pentru a-i proteja pe ceilalti copii de crizele lor heteroagresive. Ei trebuie tratati cu calmante sau neuroleptice potrivit prescriptiilor medicului. E firesc si omeneste sa nu-i lasi sa faca rau altora sau sa-si faca singuri rau, pe fondul acestor crize (bineinteles ca ei refuza pastilele). La mintea lor, ei gasesc ca e normal sa-si descarce nervii pe colegii lor, nepasindu-le de suferinta pe care o provoaca (pe fond de debilitate mintala)."
    Ne-au cutremurat invinuirile aduse Mihaelei Sinescu si Elenei Pricop: "Sinescu a declarat batai imaginare doar pentru ca nu este lasata sa asculte muzica noaptea, dupa ora 24. Refuza sa mearga in familie, pe motiv ca nu are conditii. Ea este data in grija bunicii, desi mama sa traieste. Mama refuza sa o vada, acuzind-o ca a intretinut relatii sexuale cu tatal ei, care acum este in detentie. Colega ei, Elena Pricop, ce are obiceiuri asemanatoare, a fost diagnosticata acum doi ani cu sifilis, fuge din scoala si obisnuieste sa intretina relatii sexuale cu diferiti indivizi. Ea niciodata nu-si recunoaste faptele."
    Ne surprinde faptul ca asemenea acuzatii, chiar reale, au fost aduse la cunostinta publicului tocmai de profesori, care astfel se autoincrimineaza. Problemele cu care se confrunta aceste fete sint foarte grave si probabil personalul scolii ar trebui sa le solutioneze in loc sa le amplifice.
    In finalul declaratiei, sintem indemnati "sa judecam daca acesti elevi sint inocenti si persecutati sau, dimpotriva, trebuie intarita disciplina si adusi pe calea cea buna".
    Bineinteles ca nu se poate vorbi de inocenta acestor copii. Dar mediul in care traiesc nu a contribuit la pierderea inocentei? Ce inseamna intarirea disciplinei? Nu cumva violenta si agresivitatea pe care le acuza elevii?
    Cei care au intocmit declaratia de presa s-au ascuns sub titulatura "Personalul didactic, didactic ajutator si auxiliar al Scolii Profesionale Husi".
    "Nu sint de acord cu aceste tratamente"
    Legat de toate aceste probleme am solicitat opinia profesorului psiholog Meda Stirbu, de la Centrul de Asistenta Psihopedagogica Vaslui, care ne-a declarat: "Nu sint de acord cu aceste tratamente. Doar santajul afectiv este tolerabil. Ar trebui gasite alte cai, ca de exemplu un consilier care sa cistige increderea elevilor si cu care acestia sa discute. Pot fi aplicate terapii cognitive si prin muzica. Personalul nu trebuie sa se enerveze, pentru ca sporeste agresivitatea elevilor. Initial, se poate obtine comportamentul dorit, dar pe termen lung are consecinte negative. Este nevoie de foarte multa rabdare si tact."
    Dupa aparitia articolului "Camera neagra", Directia Judeteana de Protectie a Copilului (DJPC) Vaslui a declansat o ancheta condusa de psihologul Cristinel Rosca.
    Rosca a descoperit ca semnalul de alarma tras de ziarul nostru a fost cit se poate de real. Existenta temutei incaperi in care copiii erau izolati, supranumita "Camera neagra", a fost confirmata. Investigatiile au scos la lumina si alte nereguli care pun in pericol procesul de protectie a copiilor institutionalizati.
    Intre 4 si 8 decembrie, Rosca s-a aflat la Scoala Profesionala Speciala din Husi. El ne-a spus ca, inca din prima seara, a avut ocazia sa descopere nereguli grave: "Trebuie precizat din capul locului ca tot ceea ce s-a semnalat in ziarul dumneavoastra s-a petrecut in timp ce scoala din Husi era inca subordonata Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui. Noi am preluat institutia abia de circa doua saptamini. Initial, o parte din personalul de acolo mi-a spus ca ar fi o camera destinata copiilor cu probleme, dar situata la parterul cladirii. De fapt, era vorba despre infirmerie, unde erau internati copiii cu probleme fizice si nu psihice. Ceea ce m-a frapat a fost ca toti copiii intervievati de mine si care aveau capacitate de discernamint imi spuneau ca acea camera de izolare era amplasata undeva la etajul al III-lea. Intrigat de discrepanta dintre spusele personalului si cele ale copiilor, in seara de 4 decembrie, la ora 23.30, am urcat la etajul respectiv, impreuna cu Lucretia Proca, directorul adjunct. In cele din urma, am descoperit vestita «camera neagra». Desi era neiluminata, mi-am dat seama ca se confirma spusele copiilor. Imediat dupa ce s-a scris in ziarul dumneavoastra, s-a inceput sa se puna tapet si sa se varuiasca camera respectiva. In ciuda acestui lucru, am observat, pe tocurile geamurilor, urmele de la cuiele in care erau batute scindurile ce blindau ferestrele. Camera neagra este situata intr-un punct al cladirii de unde, chiar daca se tipa, nimeni nu poate auzi nimic."
    "Camera neagra" a fost sigilata
    Rosca a ordonat chiar in acea noapte ca respectiva incapere sa fie sigilata, iar pentru a doua zi a convocat Consiliul de Administratie al scolii. Finalmente, Doina Grigoras, directorul general, a recunoscut ca a dispus izolarea elevelor Nadia Nicolae si Valentina Rusu in "camera neagra", intrucit "tulburau activitatea institutiei din cauza gravelor tulburari psihice si de comportament de care au dat dovada".
    "O asemenea hotarire nu putea fi luata fara a avea acordul unui psiholog si al unui medic psihiatru. Ori, directoarea Grigoras a decis fara a avea aceste acorduri prealabile. Pe de alta parte, o camera de izolare trebuie sa fie utilata conform standardelor in vigoare: pereti cauciucati, geamuri plasticate si usa metalica cu vizor si capitonata pe interior. In realitate, camera de la Husi nu avea nici cele mai elementare conditii de trai: lumina, caldura si efectiv nu avea nici macar o saltea, daramite un pat. Chiar daca acei copii prezinta tulburari psihice si de comportament, ei nu pot fi izolati temporar decit intr-o incapere dotata corespunzator, tocmai pentru a evita actele de suicid", ne-a declarat Rosca.
    Acesta a mai descoperit ca, intr-adevar, eleva Brindusa Cucu a fost rasa in cap din motive disciplinare, iar Mihaela Sinescu a fost data afara din institutie. Ulterior, in urma aparitiei articolului in ziarul nostru, eleva Sinescu a fost reprimita in scoala.
    Ancheta a mai evidentiat ca pentru cei 190 de copii inscrisi in unitatea huseana nu exista decit sapte pedagogi, astfel ca programul de dupa-amiaza nu se poate desfasura in conditii normale.
    Mai mult, pe timpul noptii, nu sint decit patru supraveghetori. Rosca a fost de parere ca in asemenea conditii nu se poate efectua o terapie educationala eficienta si, ca atare, acesti copii nu se vor putea integra in societate si este posibil sa ingroase rindurile delicventilor.
    Doua persoane se fac vinovate de cele intimplate
    Pentru toate cele constatate, Rosca va intocmi un raport pe care il va inainta conducerii DJPC Vaslui.
    In opinia sa, doua persoane se fac vinovate de neregulile mentionate mai sus: "Doina Grigoras, directorul general al unitatii, care n-a asigurat conditii minime pentru izolarea temporara a copiilor cu probleme si Doina Vasiliu, inspector scolar responsabil de unitatile de invatamint special la ISJ Vaslui, care, desi este din Husi, nu a trecut nici macar o data pe saptamina pe acolo. Prin neglijenta si pasivitate, inspectorul Vasiliu a mentinut aceasta situatie inacceptabila la scoala din Husi. Recomand eliberarea din functie a directorului Doina Grigoras, pentru gravele prejudicii aduse copiilor si a inspectorului Vasiliu, pentru ca a tolerat la nesfirsit neregulile pe care ziarul dumneavoastra le-a relatat. Am preferat sa ofer Monitorului de Vaslui raportul meu, pentru ca acest caz sa nu fie trecut sub tacere." ( Razvan CALIN, Rodica POP, Florin RADU)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri