Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Se intorc "italienii"

Criza financiara ii aduce inapoi in tara pe copiii "capsunarilor"

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Daca, in vara, numarul elevilor care paraseau sistemul de invatamant romanesc in favoarea celui de peste hotare cunostea o crestere alarmanta, cifrele inregistrate recent de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui arata acum pe dos. Elevii nu mai parasesc bancile scolilor, ci din contra, randurile lor se ingroasa datorita valului de parinti care se intorc in tara. Din septembrie 2008 si pana in prezent, au revenit in judet peste 120 de elevi care invatau in scoli din alte tari membre ale Uniunii Europene. Potrivit sefilor din invatamantul vasluian, cei mai multi au fost impinsi in tara de criza economica, manifestata prin dificultatile pe care parintii le-au intampinat la locul de munca si prin lipsa beneficiilor banesti pentru copiii romani inmatriculati la scolile din strainatate.

    Cei mai multi elevi care s-au intors in tara au avut probleme la inscriere, intrucat anul scolar era in plina desfasurare, iar inmatricularea lor dadea peste cap planul de scolarizare. Cea mai folosita solutie a fost mutarea lor de la o unitate la alta, pentru completarea clasei. Cel mai mult au de suferit cei mici, care intampina probleme de exprimare in limba romana dupa ce au fost nevoiti sa invete o limba straina in timp record. Dupa parerea directorilor de licee, elevii mai mari se adapteaza mai usor si atunci cand pleaca peste hotare, dar si atunci cand se intorc. Psihologii sunt totusi de parere ca elevilor care petrec mai mult de trei ani in scolile din strainatate le vine greu sa se adapteze la nivelul invatamantului romanesc.

    Jumatate se intorc din Italia  

    In anul scolar in curs, 121 de elevi s-au reintors in judet pentru a-si continua studiile. Dintre acestia, 55 revin din Italia si 53 din Spania. Alti trei elevi s-au reintors din Irlanda, cate doi din Anglia, Franta si Republica Moldova si cate unul din Suedia, Portugalia si Grecia. Un alt elev s-a intors tocmai din Brazilia pentru a invata la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" Barlad.

    Motivul pentru care acesti elevi sunt nevoiti sa-si continue studiile in tara este unul pe care nu am vrea sa-l auzim: criza economica.

    "90% dintre elevii de peste hotare se intorc in tara deoarece parintii lor intampina dificultati la locul de munca. Nu au incotro si se intorc aici. Asa se explica valul surprinzator al revenirilor. Diferenta de 10% o reprezinta acei elevi care nu s-au adaptat la invatamantul din strainatate. Nu cred ca, la revenire, acesti elevi vor avea probleme de adaptare", a spus Gheorghe Ciobanu, inspector general adjunct.

    Cea mai mare problema o intampina elevii claselor primare. Cei care termina primele clase peste hotare si care de la o varsta frageda sunt nevoiti sa invete o limba straina au probleme de adaptare atunci cand se intorc in tara. Pentru ei este nevoie de un program special si de atentie sporita din partea cadrelor didactice. 

    Elevii nostri se adapteaza mai repede decat strainii

    Roxana, eleva la Scoala "Vasile Alecsandri" Vaslui, a facut clasele I-V in Spania. In afara de parinti, nu a avut cu cine sa comunice in limba natala. A fost nevoita sa invete limba spaniola, neglijand limba romana. Dupa ce a terminat cinci clase in strainatate, s-a intors in Vaslui, insa nu poate lega in cuvinte o propozitie coerenta, nici in scris, nici in vorbit. Mirela Suhan, directoarea scolii, spune ca fetitei ii este greu sa se adapteze, insa cu un efort suplimentar al dascalilor, va reusi. Elevei nu i-au fost echivalate inca actele de studii, asa ca este inscrisa provizoriu in clasa a IV-a

    "Roxana a terminat cinci clase in Spania. Acum e in clasa a IV-a, inscrisa provizoriu in catalog, intrucat Ministerul Educatiei nu a echivalat inca actele de studiu. Parintii au vrut ca fata sa fie inscrisa in clasa a IV-a, pentru a se adapta mai usor. Deocamdata, nu stie sa scrie ori sa citeasca, insa in cazul celor care vin din strainatate, cadrele didactice depun o atentie sporita pentru ca elevii sa se adapteze repede", a spus Mirela Suhan.

    Alti directori de scoli sustin ca elevii reintorsi din strainatate se adapteaza bine, oriunde ar fi ei. La Liceul Teoretic "Mihai Eminescu", s-a intors, in toamna anului trecut, o eleva din Brazilia. Este nevoita sa repete clasa intrucat nu si-a anuntat plecarea.

    "Eleva a plecat, prin intermediul Clubului Rotary, la un curs in Brazilia. A stat acolo mai bine de un an. Nu a anuntat din timp plecarea, asa ca acum nu-i putem echivala studiile. Este nevoita sa repete clasa. Cat despre adaptare, nu i-a fost greu. Pentru elevii de liceu este mai usor sa se integreze. Am observat ca elevii nostri se adapteaza mult mai usor in scolile de peste hotare decat strainii care vin sa invete la noi. Am avut un astfel de caz, cu o eleva din Statele Unite, care nu s-a adaptat sistemului nostru", a spus Rica Luchianov, director adjunct al liceului.

    Potrivit directorului Scolii "Stefan cel Mare" Vaslui, Dumitru Busuioc, elevii veniti din strainatate si care s-au inmatriculat la unitatea pe care o conduce nu intampina probleme de vorbire si scrie. Totusi, dupa o perioada lunga de educatie in strainatate, copiilor care se intorc le vine greu sa invete in scolile romanesti, din cauza dificultatii materiei.

    "Am stat de vorba cu cativa elevi care s-au intors de peste hotare si am aflat un lucru important. Copiii mi-au spus ca invatamantul din strainatate este mult mai usor decat cel de aici", ne-a declarat Busuioc.

    Potrivit ISJ Vaslui, cei mai multi elevi s-au intors la scolile din orase: "Stefan cel Mare", "Vasile Alecsandri", "Constantin Motas", "Alexandra Nechita", "Dimitrie Cantemir" si "Mihail Sadoveanu", din Vaslui, "Iorgu Radu", din Barlad etc. In mediul rural, cei mai multi elevi s-au intors la scolile din Puscasi, Poienesti, Ghermanesti, Muntenii de Sus, Draxeni, Padureni si Fastaci.

     

    Sursa: Obiectiv de Vaslui


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri