Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sperante si dezamagiri in zona defavorizata Negresti

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Miercuri, 7 noiembrie, a avut loc prima intilnire a celor implicati in punerea in practica a prevederilor HG 990 din 22 octombrie 2001, privind declararea Negrestiului ca zona defavorizata. Asteptata cu interes, intrunirea de la Casa de Cultura a orasului s-a bucurat de o participare interesanta. Au fost prezenti directorii general si adjunct ai Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord Est, Constantin Apostol, respectiv Gheorghe Harja, presedintele si vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie (CCI) Vaslui, Tudor Nedelcu si Marius Gerea, Dan Bughidau, directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM), Sebastian Anitei, director adjunct al Directiei de Finante Publice (DFP) Vaslui, oameni de afaceri din zona si din afara perimetrului negrestean. Oficiile de gazda le-a facut primarul orasului, Constantin Oancea.
    Facilitati demne de luat in seama
    Cu toate ca despre facilitatile acordate zonelor defavorizate am mai amintit in paginile cotidianului nostru, enumeram din nou, pe scurt, citeva mai importante. Oamenii de afaceri care se vor hotari sa vina si sa creeze noi locuri de munca vor fi scutiti de la plata taxelor vamale si TVA pentru masinile, utilajele, instalatiile, echipamentele, mijloacele de transport, alte bunuri amortizabile care sint importate in vederea efectuarii de investitii in zona. De asemenea, nu se va plati TVA nici pentru masinile si utilajele produse in tara si achizitionate tot pentru zona Negresti. Investitorii vor fi scutiti si de taxele vamale pentru materiile prime importate, necesare realizarii productiei din perimetrul de care discutam. Un alt capitol imoportant al scutirilor este acela al impozitului pe profit, pe durata celor 3 ani, cit se deruleaza statutul de zona defavorizata. Si, ca un ajutor cu totul deosebit, investitorii vor beneficia de acordarea unor sume din Fondul special de dezvoltare, aflat la dispozitia guvernului, fond realizat in urma privatizarii societatilor comerciale cu capital de stat.
    Problema economica va rezolva si tarele sociale

    Constantin Apostol, directorul general al ARD Nord Est a tinut sa specifice faptul ca, impreuna cu cei ce raspund de economia judetului, va incerca revitalizarea economica a zonei Negresti. Odata cu aceasta se vor rezolva si problemele de ordin social, aflate in numar foarte mare in oras. Cea mai acuta este lipsa locurilor de munca. Peste 3 500 de fosti salariati nu mai au nici un ajutor banesc. Apostol a apreciat faptul ca organismele de conducere judetene si cei de la Primaria orasului au analizat posibilitatile din zona si se arata disponibili la tot ceea ce s-a solicitat din partea ARD Nord Est. Institutia nu vine la Negresti fara nici o experienta, deoarece are deja 2 ani si jumatate de cind gestioneaza alte doua zone defavorizate - Comanesti, din judetul Bacau si Bucovina din Suceava. Aici s-au realizat investitii de peste 30 de milioane de dolari si s-au creat aproape 4 000 de locuri de munca. La Negresti s-au gasit toate utilitatile, incepind de la terenul pus la dispozitie de Consiliul Local, retea electrica, drumuri de acces, canalizare etc. Prin dezvoltarea afacerilor, se vor aplica si alte programe speciale, avind ca scop atragerea de noi investitori.
    Cine nu respecta legea, plateste dublu
    In zona defavorizata nu vor veni numai investitori cinstiti. De asta este sigur directorul adjunct al ARD Nord Est, Gheorghe Harja. Astfel s-a intimplat si la Comanesti sau in Bucovina, unde 15 societati au si fost desfiintate. Toate facilitatile de care s-au bucurat vor fi returnate dublu. E limpede ca romanul vrea sa cistige usor un ban si recurge la fel de fel de subterfugii. Legea este insa foarte drastica, iar aplicarea ei poate evita necazurile, care pina la urma ii afecteaza tot pe cei ce vor s-o ocoleasca. Nu vor fi angajati decit salariati din zona Negresti. Fiecare firma va avea un numar de cel putin 10 persoane, din care 5 sa nu mai fi lucrat niciodata. Sediul societatii sau filiala acesteia trebuie sa se afle in aceasta zona. Impozitele si taxele, chiar mai mici, nu se vor plati decit la Negresti. Sumele atrase astfel la buget vor fi folosite de comunitatea locala.
    Am intilnit un primar optimist
    Cel mai optimist dintre negresteni este, cu siguranta, primarul Constantin Oancea. El a afirmat si la intilnirea de ieri, cum a facut-o de mai multe ori, ca orasului Negresti i se deschide, dupa 10 ani de lincezeala, o perspectiva optimista. Edilul numarul unu al localitatii a precizat ca investitorii ce vor veni aici vor gasi, in primul rind, o larga deschidere sufleteasca. Dar negrestenii nu se vor limita la atit. Incepind de astazi, la primarie se va deschide un birou unde se vor oferi toate informatiile de care au nevoie potentialii investitori. Oancea crede ca oamenii de afaceri nu vor intirzia sa apara. Unii si-au exprimat deja intentia de a infiinta firme in zona. E posibil sa fie construite in oras sau in imprejurimi o integrata de lina, fabrica de case din termopan, una de uleiuri volatile, fabrica moderna de piine, dotari in alte sectoare de industrie alimentara, constructii etc.
    Dezamagiri, dar si sperante
    Oamenii de afaceri din Negresti au primit diferit vestea declararii orasului lor ca zona defavorizata. Cel mai dezamagit dintre ei pare a fi directorul Fabricii de mobila "Luceafarul", Octavian Vieru. Iata ce ne-a declarat: "Aici, la Negresti, sint trei fabrici de mobila. Din anumite motive conjuncturale, sintem blocati. Eu, spre exemplu, am avut angajati 240 de oameni si datorita blocajului financiar am fost nevoit sa-i trimit in somaj. Am toata dotarea necesara si as putea si miine, sau foarte curind, sa-i chem iarasi la treaba. Dar, dupa cite am vazut astazi, nu am nici o sansa. In loc sa se puna accentul pe fabricile de aici, care ar putea prelua somerii din oras, trebuie sa vina 20 sau 30 de firme si sa angajeze cite 10 oameni, ca sa ajunga la ceea ce as putea face eu singur. Eu ce sa fac? Sa fac alta fabrica? Si nu uitati ca si celelalte fabrici sint in aceeasi situatie." Culmea este ca directorul de la "Luceafarul" a investit anul acesta si a modernizat linia tehnologica a unitatii cu utilaj modern din Italia. Prin urmare, el a pierdut si trenul modernizarii, care i-ar fi putut aduce facilitatile zonei defavorizate. Are comenzi numai pentru export, dar nu are capital de lucru. Directorul Vieru spune ca s-ar fi asteptat ca investitor sa se numeasca si cel care aduce bani pentru reinceperea procesului de productie. Aceeasi opinie o are si Ioan Cozma, seful Santierului de constructii. Cozma este mai transant: "Parerea mea este ca noi am fost morti si tot morti raminem. La noi, la santier nu exista posibilitate de redresare atita vreme cit nu avem nici o putere. Cine ma ajuta? Sa fac o modernizare, dar cu ce? Noi nu vom putea beneficia de nici un fel de facilitati".
    Am reusit sa contactam si un investitor optimist. Andrei Luchian lucreaza de trei ani de zile in piscicultura negresteana . Pentru el, care a investit serios in zona, facilitatile ii vin acum precum o manusa. Are de gind ca, pe linga productia de peste, sa inceapa, de anul viitor, industrializarea. In mod sigur facilitatile il vor ajuta pentru a pune pe picioare o buna afacere.
    Daca nu sint bani, sa fie minte!
    Gheorghe Harja, directorul adjunct al ARD Nord Est a remarcat faptul ca in afaceri nu e loc de sentimente. Facilitatile zonei defavorizate sint create pentru cei care investesc in prezent si in viitor sau modernizeaza firme in raza teritoriala a Negrestiului. In conditiile in care directorii societatilor comerciale existente nu au bani pentru modernizari importante, nu vor beneficia de avantaje. Pentru ei e posibil ca hotarirea de guvern respectiva sa nu fie avantajoasa. "Dar, a lamurit situatia Harja, isi pot gasi niste parteneri, care sa aiba resursele financiare necesare modernizarii sau chiar deschiderii de noi afaceri. Pe acele investitii se pot aplica facilitatile. Eu nu cred ca nu va fi un efect pozitiv. Vor fi si nemultumiri, dar asta e. Ma rog, spuneti dv ca nu au bani. Nu sint bani, dar minte este. Sa faca niste proiecte solide, viabile. Numai ca, societatea nu trebuie sa aiba pierderi. Zona defavorizata nu-i sprijina pe cei cu pierderi". (C. Alexandru)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri