Calculatorul ramine un mister pentru elevii din mediul rural

joi, 24 ianuarie 2002, 00:00
2 MIN
 Calculatorul ramine un mister pentru elevii din mediul rural

Informatizarea sistemului de invatamint, preconizata de Ministerul Educatiei si Cercetarii, are ceva efecte in mediul urban. In mediul rural, insa, disciplina informatica este un tel pe care nici dascalii cei mai plini de bune intentii nu il pot atinge.
Unele scoli, mai micute, care au numai invatamint primar, nici macar nu isi pun problema calculatorului, in timp ce, in oras, se incearca introducerea acestei discipline chiar de la gradinita. Alte unitati mai mari, cum este cea de la Scortaru Vechi, sint multumite daca au un asemenea instrument, chiar daca nu prea performant, dar pe care sa-l mai foloseasca in administrarea scolii, iar copiii sa vina sa vada si ei cum arata un calculator, nu cumva, atunci cind vor vedea unul in oras, sa se intrebe ce-o mai fi si asta. Cele mai fericite situatii se intilnesc la scolile care au reusit sa obtina cinci sau zece calculatoare, insa acest numar nu poate sa satisfaca nevoile unei scoli, daca se doreste studiul informaticii. "Dupa ore, o data pe saptamina, ramin cu citiva elevi si lucrez cu ei pe cele trei calculatoare puse la dispozitia lor. Acestea pe care le avem le-am obtinut printr-o sponsorizare, pentru ca parintii nu au cum sa dea atitia bani pentru scoala, ca sa ne luam calculatoare. Vara trecuta, curatenia am facut-o cu parintii si am spus ca munca respectiva era in contul fondului scolii, asa ca, acum, nu prea mai avem ce sa stringem. Deocamdata, ne multumim cu atit si poate, la anul, vom reusi sa introducem aceasta disciplina, daca vom mai aduce citeva calculatoare", a spus Neti Spatarescu, directorul Scolii de la Tudor Vladimirescu.
In alte scoli, desi exista un numar de calculatoare care ar permite infiintarea unui laborator, nu se face informatica, pentru ca nu a avut cine sa monteze computerele in retea. In aceste conditii, pentru elevii de la tara, informatica este un handicap destul de serios, daca se tine seama de faptul ca, atunci cind ajung la liceu, trebuie sa faca fata cerintelor la fel ca cei din oras. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii