Record la admiterea în clasa a V-a la Colegiul “Negruzzi”: 6 elevi/loc. S-au înscris de două ori mai mulți candidați față de anii trecuți

vineri, 10 mai 2024, 03:18
3 MIN
 Record la admiterea în clasa a V-a la Colegiul “Negruzzi”: 6 elevi/loc. S-au înscris de două ori mai mulți candidați față de anii trecuți

Încep testările pentru ocuparea locurilor la clasa a V-a, în anul școlar 2024-2025. Sâmbătă, 11 mai, au loc Concursul de Limbă, Comunicare și Literatură Română „Ionel Teodoreanu” și Concursul de Matematică „Traian Lalescu” pentru admiterea la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași.

Oferta educațională de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” cuprinde 5 clase, din care: 1 clasă cu studiul intensiv al limbii engleze, 1 clasă cu studiul intensiv al limbii germane, 3 clase cu studiul obișnuit al limbilor străine (limba 1 – limba engleză, limba 2 – limba franceză sau limba germană). În total, sunt 130 de locuri, câte 26 în fiecare clasă de a V-a.

Aproximativ 800 de elevi s-a înscris la cele două concursuri organizate de Colegiul Național „Costache Negruzzi”, aproape dublu față de edițiile anterioare. Sunt aproximativ 6 elevi pe loc.

„Fiind prima etapă de testare din cele trei stabilite de ISJ, numărul elevilor înscriși este extrem de ridicat, dublu față de anii anteriori. Mai precis – aproximativ 800 de candidați. Evident că este și o formă de verificare, de acomodare cu atmosfera de competiție. În anii anteriori, la înscriere erau în jur de 400-450 de elevi, în condițiile în care mai erau concursuri și în alte școli. Pentru că săptămâna următoare vom avea Concursul Național «Ionel Teodoreanu», am fost nevoiți să alegem această sâmbătă apropiată de finalul vacanței și de sărbătorile pascale. Efortul organizatoric, logistic este maxim, la fel ca și numărul implicat de profesori asistenți și profesori evaluatori”, a declarat Camelia Gavrilă, directoarea Colegiului Național „Costache Negruzzi”.

Concursul de Limbă, Comunicare și Literatură Română „Ionel Teodoreanu” va începe la ora 9:30, iar Concursul de Matematică „Traian Lalescu”, la ora 11:00. Durata probelor este de 60 de minute pentru fiecare probă scrisă, dintre care 15 minute pentru acomodarea cu subiectele și 45 de minute pentru redactarea rezolvărilor. Rezultatele vor fi afișate tot sâmbătă, 11 mai, după finalizarea evaluării.

Locuri ocupate în ordinea descrescătoare a punctajelor

În funcție de rezultatele obținute la matematică și/sau limba română, elevii se vor putea înscrie în clasa a V-a la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași în ordinea descrescătoare a rezultatelor și în limita locurilor disponibile. Astfel, 30 de locuri vor fi ocupate de elevii care vor obține premii la Concursul „Ionel Teodoreanu”, 30 de locuri vor fi ocupate de elevii care vor obține premii la Concursul „Traian Lalescu”, iar următoarele locuri vor fi ocupate în ordinea descrescătoare a mediei punctajelor obținute la cele două concursuri.

Programa  pentru Concursul de Limbă, Comunicare şi LiteraturăRomână „Ionel Teodoreanu” este Programa pentru disciplina limba și literatura română – clasa a IV-a, aprobată prin OMEN 5003/02.12.2014. Programa pentru Concursul de Matematică „Traian Lalescu” este Programa pentru disciplina matematică – clasa a IV-a, aprobată prin OMEN Nr.5003/02.12.2014.

Părinții/reprezentanții legali ai concurenților declarați admiși se vor prezenta la secretariatul școlii pentru a-și exprima opțiunea de a urma cursurile gimnaziale la această unitate școlară, în perioada prevăzută de calendarul selecției elevilor în clasa a V-a.

Concursurile pentru admiterea în clasa a V-a

Reamintim că aceste testări sunt organizate în unitățile școlare în care numărul de elevi înscriși este mai mare decât numărul de locuri pentru clasa a V-a. Acestea sunt următoarele concursuri:

  • 18 mai – Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași – Concursul „Eminent” (limba și literatura română, matematică);
  • 18 mai – Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași – Concursul „Micii Alecsandriști” (limba și literatura română) și Concursul „Euclid” (matematică);
  • 18 mai – Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași – Concursul „Leris” (limba și literatura română, matematică);
  • 18 mai – Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași – Concursul „Urmașii lui Moisil” (limba și literatura română, matematică);
  • 18 mai – Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași – Concursul „MATEROM” (limba și literatura română, matematică);
  • 19 mai – Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iași – Concursul „Cantemir – Junior” (limba și literatura română, matematică);
  • 25 mai – Colegiul Național Iași – Concursul „Alexandru Myller” (matematică) și Concursul „Nicolae Labiș” (limba și literatura română);
  • 25 mai – Liceul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – limba și literatura română și matematică;
  • 25 mai – Liceul Teoretic „Ion Neculce” Târgu Frumos – limba și literatura română sau matematică;
  • 25-26 mai – Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași – limba și literatura română și matematică.

Comentarii