Primăria a început să facă ordine în urbanism: a obținut demolarea unui balcon de la parterul unui bloc
După o aprigă bătălie în instanță, municipalitatea a reușit să obțină demolarea unei construcții edificate fără autorizație. Sentința este definitivă, iar demolarea urmează să fie făcută pe cheltuiala celui care a încălcat normele urbanistice. Nu este însă vorba de vreun bloc cu trei etaje mai multe decât cele autorizate sau de vreo hală industrială construită într-un parc, ci de un simplu balcon de la parterul unui bloc.
Ochii vigilenți ai Poliției Locale s-au ațintit asupra lui Vasile A. în octombrie 2019, când s-a constatat că ieșeanul își extinsese balconul apartamentului de pe șoseaua Națională, adăugându-i și o ieșire spre spațiul verde din jurul blocului, fără a avea însă autorizație de construire. Contravenientul a fost amendat cu 1.000 de lei și i s-a acordat termen până la 1 martie 2020 pentru intrarea în legalitate. Procesul-verbal a fost contestat de Vasile A., dar acțiunea sa a fost respinsă definitiv în februarie 2022. Apoi, Primăria a contraatacat, cerând autorizarea desființării lucrărilor efectuate ilegal. Solicitarea municipalității a fost aprobată de magistrații Judecătoriei, care au dispus demolarea construcțiilor realizate ilegal.
În fața magistraților Tribunalului, care au judecat apelul, Vasile A. a explicat că balconul fusese construit încă din 2013, fără ca autoritățile să se sesizeze până în 2019. Balconul nu afecta aspectul arhitectural al blocului și nu era inestetic. Ieșeanul a depus la dosar și fotografii cu lucrări similare efectuate la parterul altor blocuri din apropiere, pe care Poliția Locală nu le observase. El a mai arătat că demolarea balconului i-ar aduce un prejudiciu material important, întrucât instalase și calorifere, care asigurau inclusiv încălzirea altor camere. Ieșeanul a solicitat efectuarea unei expertize tehnice care să stabilească dacă balconul reprezintă un pericol pentru siguranța publică și dacă afectează aspectul clădirii.
Argumentele aduse de Vasile A. au fost respinse de Tribunal. Conform legii, pentru a se dispune demolarea unei construcții ilegale este suficient să se constate că persoana sancționată contravențional nu s-a conformat celor dispuse în procesul-verbal. Pentru judecători, a fost suficient faptul că ieșeanul nu avea autorizație în momentul în care începuse construirea balconului. Prejudiciul material invocat era o consecință a faptei ilicite săvârșite, deci nu putea fi invocat în apărare. De altfel, Vasile A. avusese timp să depună diligențele necesare pentru intrarea în legalitate, dar preferase să nu o facă. Prejudiciul îi putea fi imputat astfel doar lui.
Magistrații Tribunalului au confirmat sentința Judecătoriei, care a devenit definitivă. Vasile A. are la dispoziție trei luni pentru a-și demola balconul, aducând imobilul la starea inițială. Dacă nu o va face singur, Primăria va putea efectua singură acțiunile necesare, cheltuielile urmând să fie suportate de ieșean.
Publicitate și alte recomandări video