Simularea examenelor n-a prea interesat elevii

duminică, 19 mai 2002, 23:00
4 MIN
 Simularea examenelor n-a prea interesat elevii

Daca elevii claselor a VIII-a, mai constiinciosi si cu "frica de Dumnezeu", s-au trezit simbata, dis de dimineata, si cu spaima in suflet s-au dus la scoala sa sustina simularea – fie pentru ca au inteles ca este obligatorie, fie sa-si verifice cunostintele – bacalaureatii si-au vazut de alte treburi. Putini s-au dovedit a fi interesati sa vada cam de ce nota s-ar apropia la proba scrisa de romana, la bacalaureat. Iar din cei care au venit la scoala, au fost destui care au tratat testul cu superficialitate.
Cel mai slab procent de participare la simulare il inregistreaza Grupul Scolar Agricol Focsani, potrivit informatiilor noastre. Directorul liceului, Florin Iamandei, ne-a confirmat ca peste 100 de elevi din circa 300 asteptati n-au venit la testare. "Nu au venit pur si simplu. La liceu din 197 de elevi s-au prezentat 92, iar la profesionala, doar 90 din 108. Nu sint motive intemeiate, nu exista o justificare. Au fost anuntati de citeva ori, chiar eu am mers vineri, cu o zi inainte de simulare, din clasa in clasa, sa le reamintesc", ne-a precizat directorul liceului. Cit priveste rezultatele, la G.S.Agricol, directorul spune ca media nu sare cu mult de cinci. "Rezultatele sint dezastroase. Este ingrijorator", a mentionat Iamandei.
Si la Colegiul National "Unirea", peste 20% dintre elevi n-au participat la simulare. "Elevii clasei a XII-a si-au programat banchetul chiar simbata, la Soveja. Unii s-au grabit sa plece inainte de sustinerea testului. Au participat cam 70-80 la suta dintre viitorii candidati la examen", ne-a precizat directorul colegiului, Simion Ene. Tezele, desi au fost corectate in aceeasi zi, nu s-au deschis in week-end, urmind ca rezultatele sa fie anuntate astazi.
La Colegiul Economic, elevii s-au aratat interesati de examen. Directorul spune ca procentul de participare se ridica la peste 92%. "Au lipsit foarte putini. Subiectele au fost accesibile, si credem ca se vor lua note bune. Mai ales ca testul se constituie in teza, nota obtinuta va fi trecuta in catalog. Asa am procedat si anul trecut ca elevii sa trateze cu seriozitate examenul simulat. Am decis ca simbata viitoare, elevii claselor a XII-a sa sustina un test, in aceeasi maniera, si la matematica", ne-a declarat directorul colegiului, Radu Stefan. La Liceul Pedagogic, putini absenti, putini picati, in rindul elevilor clasei a XII-a. La "Cuza", Liceul de Electrotehnica, Liceul de Constructii Montaj, cit si la Liceul Auto, nu sint semnale ca elevii ar fi absentat in masa. Notele, vom vedea astazi, la avizier.
Mai cu mot
Este de mentionat ca subiectele la toate cele trei examene-simulate, respectiv Capacitate, Bacalaureat, scoala profesionala, au fost alcatuite de Serviciul National de Evaluare si Examinare. Judetul nostru a fost singurul din tara care a organizat simularea concursului si la clasele a VIII-a si a XII-a, MEC programind pentru 18 mai doar simularea la scoala profesionala. Si elevii bucuresteni s-au aflat in numar mare simbata la scoala, o parte pentru simularea probei scrise din concursul de absolvire la scoala profesionala, asa cum a cerut MEC, o alta pentru simularea Capacitatii.
Subiecte lejere
Elevii au sustinut fiecare o singura proba. Limba si literatura romana a fost singura disciplina aleasa pentru simularea bacalaureatului. Testul a continut patru subiecte, cel mai important fiind ultimul, al patrulea, prin care se cerea realizarea unui eseu care sa prezinte evolutia personajului Felix, din romanul "Enigma Otiliei" de George Calinescu.
Cit priveste candidatii la Capacitate, obiectul la care au fost testati a fost decis de catre conducerea scolii, tinindu-se seama de recomandarea ISJ referitoare la sustinerea lucrarii de catre elevi la alta disciplina decit cea la care au fost testati la finele primului semestru. La romana, testul a cuprins in prima parte un fragment din "Cositul" de Vasile Alecsandri, care presupunea intelegerea textului si cunostinte de limba romana, o cerere in partea a II-a a testului, si o compunere de 1-2 pagini, pe marginea speciei literare pastel. La matematica, testul de doua ore a urmarit structura de subiect obisnuita. Se pare ca nici testul la geografie si nici cel de istorie n-a pus probleme elevilor.
In ceea ce priveste scoala profesionala, SNEE a trimis subiecte pentru toate specializarile existente in reteaua vrinceana.
Miine se vad roadele
Examenul a inceput in jurul orelor 9. In municipiul Focsani, simularea s-a desfasurat pe centre de examen, stabilite de ISJ, iar in celelalte orase si in mediul rural, la nivelul scolilor coordonatoare. La bacalaureat, elevii au dat examenul in cadrul liceului. Corectarea lucrarilor s-a facut imediat dupa finalizarea redactarii tezelor de concurs. Inspectoratul Scolar cere ca situatia prezentei elevilor la pretestare, cit si rezultatele obtinute de candidati sa fie transmise pina cel tirziu miine, la sediul ISJ. Iar pina pe 24 mai, ISJ promite ca va intocmi un material de analiza vizind participarea si rezultatele elevilor, "material ce va fi prezentat in consiliul profesoral si in sedintele cu parintii elevilor claselor a VIII-a/a XII-a – a XIII-a". In alta ordine de idei, Inspectoratul Scolar solicita fiecarei unitati de invatamint, in care functioneaza clase cu nivel gimnazial, sa transmita odata cu situatiile solicitate si tabele nominale cu elevii claselor a VIII-a, certificate prin semnatura directorului si a dirigintelui clasei. (Cristina LAZARIN)

Comentarii