USR, primul partid ieşean care are candidat la Primărie. În afară de el, nimeni nu s-a mai înscris în cursa internă

marți, 10 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 USR, primul partid ieşean care are candidat la Primărie. În afară de el, nimeni nu s-a mai înscris în cursa internă

USR va fi primul partid care îşi va valida candidatul la Primăria Iaşi. După ce, timp de doi ani, a fost o inflaţie de candidaţi, în cursa internă s-a înscris o singură persoană: Marius Bodea, fost candidat USR la şefia Consiliului Judeţean Iaşi în 2020.

Procesul de desemnare a candidatului a demarat la 1 octombrie, la circa o lună după ce Cosette Chichirău, fostă şefă USR Iaşi, şi-a dat demisia din partid. Chichirău era principalul contracandidat al lui Bodea în cursa internă, dar deputata de Iaşi a plecat din USR şi a anunţat că va lansa un partid naţional.

Un alt pretendent (Răzvan Timofciuc) nu şi-a mai depus candidatura, în condiţiile în care, în prezent, există o decizie a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) care nu-i permite să participe la alegerile de anul viitor – liderul de grup al consilierilor locali USR a atacat hotărârea ANI, iar un verdict final este aşteptat la începutul anului viitor.

„Mi-aş fi dorit, sincer, să fie mai mulţi candidaţi înscrişi. Credeam că vor mai fi 1-2 candidaturi pe lângă a mea. Prefer întotdeauna competiţia pentru că, cu toată experienţa acumulată, tot găsesc idei bune şi fezabile venite de la competitori. Şi mi-aş fi dorit să văd şi alţi colegi cum gândesc, ce planuri ar avea ei pentru Iaşi, dacă ar ajunge primari”, a declarat ieri senatorul USR Marius Bodea.

În perioada următoare, fostul liberal îşi va prezenta intern programul de guvernare locală, iar, pe 21 octombrie, va avea loc un vot al membrilor cu privire la candidatura sa.

„Eu mi-am anunţat această intenţie de a candida încă de acum doi ani şi jumătate, iar toată activitatea mea internă, şi mai ales cea externă, a fost cu şi despre acest proiect – câştigarea Primăriei Iaşului. Eu am stat pe străzi, printre ieşeni, am muncit zi de zi, pregătindu-mă nu atât pentru aceste alegeri interne, ci pentru cele cu adevărat foarte grele, cele locale de anul următor. Adică nu este o aventură sau un exerciţiu”, a mai susţinut Marius Bodea.

În 2020, acesta a candidat din partea USR pentru şefia CJ şi s-a clasat pe locul 3, cu 15% (circa 42.000 de voturi). Anterior, în primăvara anului 2020, Bodea demisionase din PNL, după ce liberalii au decis să-l sprijine pe Mihai Chirca (ex-PSD) pentru fotoliul de primar.

Cine sunt ceilalţi candidaţi

La liberali, Mihai Chirica a anunţat deja că îşi doreşte un al treilea mandat, dar PNL încă nu a făcut public un calendar de desemnare a candidatului. Nici PSD nu are încă un candidat „bătut în cuie”, dar unul dintre pretendenţi este Bogdan Balanişcu, actual secretar de stat la Ministerul Mediului, în condiţiile în care prefectul Bogdan Cojocaru (şef PSD Iaşi) se îndreaptă spre o candidatură la şefia Consiliului Judeţean.

La AUR sunt vehiculate mai multe nume, în principal fiind vorba despre fostul deputat Viorel Blăjuţ şi omul de afaceri Vasile Puşcaşu. Nu în ultimul rând, după ce şi-a dat demisia din USR, Cosette Chichirău a precizat că rămâne fidelă planului ei de a candida la Primăria Iaşi. Alegerile locale vor avea loc la finalul lunii septembrie 2024. 

Comentarii