BOMBĂ! Preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, va fi arestat la domiciliu

joi, 14 mai 2015, 17:25
7 MIN

După o jumătate de zi de audieri, Curtea de Apel Iaşi a amânat aseară pentru astăzi luarea unei decizii în „Dosarul Albumul“. Cristian Adomniţei va fi arestat la domiciliu.

ORA 20:10

Adomniţei a declarat că se suspendă din toate funcţiile deţinute în PNL.

"Sunt şocat şi dezamăgit de decizia judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Iaşi, dar pe care o voi respecta întocmai, potrivit regulilor care guvernează statul de drept. Dat fiind caracterul definitiv al deciziei, voi face publice toate documentele care au stat la baza apărărilor mele și care urmează să fie judecate şi de opinia publică. Mă voi suspenda din funcţiile politice deţinute în cadrul PNL. Toţi oamenii care mă cunosc şi mă iubesc ştiu că sunt nevinovat. Voi trăi tot restul vieţii cu conştiinţa împăcată. Condamnarea fiecăruia dintre noi este că trebuie să trăim cu propria noastră conştiinţă până la sfârşit", a precizat Adomniţei.

ORA 18:25

Conform surselor judiciare, preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, va fi arestat la domiciliu.

Şi celelalte persoane implicate în dosar, Teodora Jinga şi Carmen Irimescu – angajate ale CJ şi Letiţia Popa – administratorul Laser Co, au primit aceeaşi pedeapsă: arestul la domiciliu.

“Considerăm măsura prea aspră faţă de încadrarea juridică stabilită de procurori în condiţiile în care infracţiunea cea mai gravă imputată clientelor mele, respectiv doamna Jinga şi doamna Irimescu, este cea de abuz în serviciu, raportat la circumstanţa agravantă din legea specială privind faptele de corupţie. Însă, este o hotărâre a instanţei care e definitivă şi în acest context, vor respecta întocmai dispoziţiile organelor judiciare iar în această perioadă, faţă de acuzaţiile care se impută, vom administra probe în apărare”, a precizat Ionel Nechita, care a mai arătat că cele două cliente ale sale nu au dat declaraţii nici în faţa procurorilor şi nici în faţa instanţei. Nechita a mai menţionat că angajatele CJ se vor prevala de dreptul la tăcere şi pe parcursul urmăririi penale.

ORA 03:00

Emoţii mari pentru preşedintele Con­siliului Judeţean, Cristian Adomniţei. Li­derul liberal a fost prezent ieri la Curtea de Apel Iaşi, acolo unde magistraţii au judecat contestaţiile formulate în „Dosarul Al­bumul“. Adomniţei a ajuns la Palatul de Justiţie din Iaşi în jurul orei 12, însă a refuzat să facă declaraţii despre acuzaţiile care îi sunt aduse de procurorii DNA. Ju­de­cătorul de şedinţă, Diana Micu Chep­tene, vicepreşedinte al instanţei, i-a audiat pe inculpaţi timp de mai multe ore, şedinţa finalizându-se în jurul orei 19. Judecătorul a decis să amâne pronunţarea pentru astăzi, în jurul prânzului, nefiind însă oferită o oră exactă la care soluţia va fi făcută publică.

„Nu comentez absolut nimica, dar vă mulţumesc că aţi stat aicea lângă mine o zi întreagă. Chiar vă doresc o seară bună“, a spus către presă Cristian Adomniţei, la ieşirea din sala de judecată. La rândul său, unul dintre avocaţii lui Adomniţei, Eduard Boz, a declarat: „Nu ne doream o soluţie pripită, e un semn bun faptul că preşedintele completului a decis să îşi ia răgazul necesar pentru a analiza toate aspectele invocate atât de noi, cât şi de DNA. E bine primită această conduită“.

Ionel Nechita, avocatul Teodorei Jinga şi al lui Carmen Irimescu, a precizat că nu se impune ares­tarea în cazul unor infracţiuni de genul celor reţinute în acest dosar. „Până zilele trecute, practica judiciară la nivel naţional nu a permis luarea celei mai intruzive mă­suri preventive pentru astfel de infrac­ţiuni, considerate cu un grad de pericol redus“, a declarat Nechita.

În acest caz, atât Cristian Adomniţei, cât şi DNA au contestat soluţia dată de Tri­bunalul Iaşi vineri noaptea, atunci când s-a decis ca cei patru inculpaţi din „Dosarul Albumul“ să fie cercetaţi sub control judiciar. În cazul lui Adomniţei, dar şi al celorlalţi trei acuzaţi, Teodora Jinga şi Carmen Irimescu – angajate ale CJ, dar şi Letiţia Popa, administratorul Laser Co, există mai multe variante în privinţa soluţiei aşteptate astăzi. Curtea de Apel poate respinge contestaţiile, şi astfel cei patru inculpaţi vor fi cercetaţi în continuare sub control judiciar. Există şi varianta ca judecătorii să admită contestaţia DNA, ceea ce ar însemna luarea măsurii arestului la domiciliu sau a arestului preventiv.

O variantă ce ar fi agreată de şeful CJ ar fi cea a admiterii contestaţiei sale, ceea ce ar însemna că Adomniţei va fi cercetat fără a fi luată împotriva sa nicio măsură preventivă. De menţionat că, în afară de ultima variantă, orice decizie va lua judecătorul de la Curtea de Apel va impune o serie de restricţii pentru Cristian Adomniţei. Cea mai „blândă“ (în cazul controlului judiciar), presupune că şeful CJ nu va putea pleca din ţară fără acordul DNA şi nici nu va putea discuta cu mai mulţi angaţi CJ implicaţi în dosar. Cea mai dură ar însemna arestarea preventivă, ceea ce ar duce automat la suspendarea sa din funcţie.

CITIŢI ŞI:

Dezvăluiri explozive! Adomniţei, „înfundat“ chiar de fina lui Nichita în „Dosarul Albumul“

Patroana firmei care ar fi trebuit să furnizeze albumele de prezentare Consiliului Judeţean a recunoscut în faţa instanţei unele ilegalităţi. Letiţia Popa, fina primarului Gheorghe Nichita, a recunoscut că albumele pentru care la CJ se semnase proces-verbal de recepţie nu fuseseră predate. Tot Popa a mărturisit că nu a existat o restituire a albumelor, actul semnat la CJ care atesta acest lucru fiind fals. Până la urmă, firma Letiţiei Popa, Laser Co, a predat albumele către o societate din Suceava pentru a le realiza. În motivarea soluţiei sale, judecătoarea Cristina Maria Stratan susţine că măsura arestării preventive nu se impune întrucât, printre altele, toţi inculpaţii sunt „la primul contact cu legea penală, au studii superioare (…) şi fac parte din familii organizate“. Astăzi, Cristian Adomniţei şi angajaţii săi se vor prezenta la Curtea de Apel Iaşi, unde se vor soluţiona contestaţiile formulate în acest dosar. DNA solicită în continuare arestarea preventivă.

 

 

Iaşul, decapitat. Cine va conduce oraşul? Nichita, arest la domiciliu. Adomniţei, sub control judiciar

Procurorii DNA au obţinut înregistrări video de la o întâlnire dintre Cristian Adomniţei şi angajatele sale reţinute la un restaurant japonez de pe strada Sărărie, acolo unde s-ar fi discutat modul în care urma să fie ascunsă afacerea „Albumul“. La respectiva întâlnire Teodora Jinga şi-ar fi lăsat telefoanele în altă încăpere, de frică să nu fie interceptată. De asemenea, atunci când în local a ajuns o altă angajată a CJ, Cosmina Râmbu, Jinga i-ar fi spus şi acesteia să-şi lase telefonul într-un separeu. „Ziarul de Iaşi“ a obţinut documente ale anchetatorilor din dosarul „Albumul“, în care Cristian Adomniţei, Teodora Jinga şi Carmen Irimescu au fost reţinuţi. Din informaţiile obţinute de cotidianul nostru, cel puţin alţi doi angajaţi ai instituţiei au calitatea de suspect în acest dosar: Cosmina Râmbu şi Oana Hanganu. În actele procurorilor apar şi numele lui Victor Chirilă, fostul vicepreşedinte al CJ, dar şi al lui Alin Aivănoaie, actual vice.

 

Cristian Adomniţei a „căzut“ pe înregistrări ambientale. Trei femei i-au adus ghinion

Mai multe discuţii din interiorul Consiliului Judeţean Iaşi au fost înregistrate audio şi video de procurorii DNA în dosarul de corupţie în care preşedintele instituţiei a fost reţinut. Potrivit surselor juridice ale „Ziarului de Iaşi“, pe lângă interceptările ambientale obţinute de anchetatori, aceştia au înregistrat şi convorbirile telefonice ale lui Cristian Adomniţei şi ale celorlalţi angajaţi ai instituţiei implicaţi în caz. Adomniţei a fost reţinut pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, alături de el mai petrecând noaptea în arest şi Teodora Jinga şi Carmen Irimescu, director, respectiv şef de serviciu în CJ. Afacerista Letiţia Popa, fina primarului Gheorghe Nichita, a fost şi ea reţinută în cursul serii de ieri. Obiectul dosarului îl reprezintă un contract încheiat între CJ Iaşi şi firma Letiţiei Popa. Cea din urmă ar fi falsificat documente pentru a primi respectivul contract şi, pentru că nu l-a putut realiza în totalitate, ar fi beneficiat de ajutorul şefilor din CJ pentru a ascunde ilegalitatea. Cristian Adomniţei ar fi încercat să ascundă sub preş presupusele nereguli comise de subalternele sale, ba chiar ar fi intimidat echipa de audit care a constatat ilegalităţile.

 

Comentarii