Două persoane şi-au recuperat vederea la Iaşi după moartea unei femei

vineri, 07 noiembrie 2014, 02:57
2 MIN
 Două persoane şi-au recuperat vederea la Iaşi după moartea unei femei

Doi pacienţi din judeţ care riscau să-şi piardă vederea din cauze diferite au primit câte o şansă la o viaţă.

Transplantarea celor două cornee prelevate marţi seara de la o femeie aflată în moarte cerebrală s-a efectuat ieri în Clinica de Oftalmologie a Spitalului „Sfântul Spiridon“, sub coordonarea prof. dr. Dorin Chiseliţă.

Astfel, o femeie în vârstă de 60 de ani care nu mai vedea cu un ochi îi are acum pe ambii func­ţionali, iar un bărbat care avea afectaţi ambii ochii acum vede cu unul dintre ei. Bărbatul în vârstă de 68 de ani a mai făcut un transplant de cornee în urmă cu opt ani, la ochiul drept, însă transplantul a fost parţial rejectat de organism. Mai mult, din cauza unei boli sistemice severe, bărbatul avea corneea de la ochiul stâng opacificată. În acest context, medicii ieşeni i-au înlocuit corneea de la ochiul stâng, asumându-şi riscuri mari, pentru că, dacă se perfora, pacientul îşi pierdea nu doar vederea, ci inclusiv glo­bul ocular.

„Cele două operaţii au fost reuşite. În cazul bărbatului, a fost o operaţie mai dificilă. El avea deja făcut un transplant de cornee care este aproape respins, adică ochiul se opacizează şi îşi pierdea acuitatea vizuală. Transplantul de acum a fost realizat la celălalt ochi şi, potrivit prof. Chiseliţă, pacientul se recuperează foarte bine până acum“, a spus prof. dr. Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“. Pacienţii transplantaţi se vor prezenta periodic la spital pentru controale postoperatorii.
 

Comentarii