N

Inconştienţa părinţilor care ucide. Cum a murit un băieţel de doi ani atras de fântâna din curte VIDEO

N

joi, 29 mai 2014, 01:50
4 MIN

\N

Un băiat în vârstă de doi ani a murit ieri înecat într-o fântână, din cauza neglijenţei părinţilor. Copilul venise cu sora lui de şase ani ca să scoată apă din fântână, când a căzut în puţ printr-o gaură aflată chiar lângă ghizd.

Băiatul s-a înecat în scurt timp, fiind găsit de un vecin plutind pe apă. În trecut, în aceeaşi familie au murit alţi doi băieţei, ambii din cauze medicale. În momentul tragediei, mama se afla la Primărie ca să-i facă uneia dintre fete buletinul, iar tatăl era în sat la lucru.

„Bogdan plutea“

Tragedia s-a întâmplat ieri-dimineaţă, în jurul orei 9, în satul Todirel din comuna Bârnova, când băieţelul în vârstă de doi ani a alunecat în fântână, printr-o gaură aflată la nivelul solului. Poliţiştii încă nu ştiu dacă acesta încerca să scoată apă din fântână, o ajuta pe sora lui de 6 ani să scoată apă din puţ sau se jucau şi a alunecat înăuntru.

Cert este că sora mai mare nu l-a mai putut trage din fântână pe băiat şi a ieşit pe uliţa satului strigând după ajutor. Era însă prea târziu. „Am văzut-o pe fată cum alerga pe drum şi striga. Am întrebat-o ce se întâmplă şi a zis că frăţiorul ei este căzut în fântână. Am mers şi m-am uitat înăuntru şi l-am văzut pe Bogdan Cuza plutind pe apă, cu faţa în jos. Era mort deja, era prea târziu. Părinţii nu erau acasă, nu stau de obicei să aibă grijă de copiii lor“, a spus un sătean care a ajuns printre primii la faţa locului.

Un localnic a sunat la 112 şi în scurt timp au ajuns pompierii, care l-au scos pe copil din apă, iar medicii l-au resuscitat. Medicii au făcut eforturi pentru a salva viaţa micuţului, dar a fost prea târziu. Trupul neînsufleţit a fost trimis la Institutul de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei.

Poliţiştii au precizat că au deschis o anchetă în acest caz. „Din primele cercetări, mama băiatului s-ar fi aflat la Primărie, pentru o adeverinţă. Tatăl copilului s-ar fi aflat la serviciu. Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea situaţiei de fapt, iar la sfârşitul cercetărilor se va lua o soluţie legală“, a declarat Alexandru Chelaru, purtător de cuvânt al Poliţiei.

Cum se putea evita tragedia

Familia Cuza mai are cinci copii, dintre care unul se află în Centrul de Plasament „Ion Holban“, iar altul se află în grija unei rude din altă localitate. Autorităţile din Bârnova au încercat să scoată toţi minorii din familie, însă instanţa a hotărât ca doar unul dintre ei să fie inclus în sistemul de protecţie de stat.

„Am adunat la un moment dat probe de la medicul de familie, de la reprezentanţii Centrului de zi «Mia Casa» – acolo unde o minoră a familiei era ajutată cu o masă caldă şi cu realizarea temelor – şi din comunitate ca să-i scoatem pe minori din familie pentru că cei doi părinţi nu se ocupau de creşterea lor şi lăsau copiii mereu singuri. Atunci am reuşit în 2011 să o introducem pe una dintre minore în centru. Pentru altă fată şi-a luat angajament de creştere la DGASPC o vecină de-a lor, la care părinţii mergeau şi lucrau cu ziua. Între timp, minora nu mai voia să stea la vecina respectivă, iar părinţii au solicitat reintegrarea ei în familie. Între timp, s-a născut şi băieţelul care acum a decedat. Sunt convinsă că, dacă instanţa decidea să ia toţi minorii din familie, nu se ajungea aici. Femeia năştea, noi apelam la instanţă şi prezentam situaţia că deja au fost neglijenţi cu ceilalţi şi atunci era luat şi micuţul acesta de la ei“, a precizat Claudia Spircu, asistent social din comună.

Aceasta a mai menţionat că, după ce din familie a fost luată prima fetiţă, părinţii au început să se responsabilizeze, iar cu ajutorul Primăriei şi-au făcut şi o locuinţă în care se putea trăi decent. În plus, asistentul social susţine că mama copiilor a început să nu-i mai lase singuri, stă cu ei zilnic, tatăl fiind cel care mai mergea prin sat la muncă.

Ieri, în timpul tragediei, femeia se afla la primărie ca să-i facă uneia dintre fete buletinul. Acasă rămăsese băieţelul care a decedat şi două minore în vârstă de şase, respectiv patru ani. „Fetiţa de şase ani împreună cu băiatul au ieşit din curte şi s-au dus la fântâna din curtea mătuşii lor materne, probabil ca să scoată fata apă, pentru că noi când am ajuns am văzut acolo o găleată mai mică. Însă de la ploi pământul de lângă fântână s-a surpat şi copilul a căzut prin gaura aceea în fântână. Cei doi părinţi au mai avut doi băieţi care au decedat, ambii până într-un an, din cauze medicale“, a spus Florin Acatrinei, viceprimarul din comună.

Reprezentanţii DGASPC vor demara o anchetă în acest caz pentru neglijenţă. Micuţul care a decedat ar fi împlinit pe 2 iunie vârsta de doi ani. (A. DÎSCĂ, I. CIUHU)

Comentarii