Militarii ruşi din Transnistria, în „alertă de război”

miercuri, 05 martie 2014, 02:50
4 MIN
 Militarii ruşi din Transnistria, în „alertă de război”

Un deputat rus a solicitat integrarea Transnistriei în Federaţia Rusă. El a motivat că România va recurge la manevre militare pentru a anexa Republica Moldova. 

 

Militarii ruşi din regiunea transnistreană se află în "alertă de război" din cauza situaţiei din Ucraina, scrie presa de la Tiraspol, care susţine că forţele Rusiei din zonă au primit veste antiglonţ şi muniţie de luptă. Potrivit presei de la Tiraspol, autoritaţile separatiste transnistrene proruse se tem că tensiunile din Ucraina ar putea afecta regiunea. În consecinţă, administraţia separatistă de la Tiraspol a consolidat procedurile de trecere a frontierei dintre Ucraina şi regiunea transnistreană înainte de începerea crizei din Crimeea, scrie Deutsche Welle.
Pe de altă parte, în urma evenimentelor din Ucraina, deputatul rus Roman Hudeakov a trimis o solicitare Ministerului rus de Externe, în care cere examinarea posibilitaţii recunoaşterii Transnistriei şi integrării acesteia în Federaţia Rusă. Deputatul rus, originar din Transnistria, a invocat faptul că România ar putea recurge la manevre militare pentru a anexa Republica Moldova.
La rândul lor, analiştii de la Chişinău consideră că dacă Ucraina va ceda în faţa agresiunii ruseşti, atunci se poate afirma că "Moldova va fi ocupată de Rusia din nou" şi consideră că este necesară o convocare a Parlamentului Republicii Moldovei, pentru adoptarea unei declaraţii în legatură cu agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, Republica Moldova trebuie să ceară UE şi SUA asigurarea protecţiei din partea NATO. De altfel, şeful Comitetului pentru Informaţii de la Casa Albă, Mike Rogers, a declarat recent că R. Moldova ar putea fi următoarea "victimă a agresiunii ruse".
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, s-a aflat luni într-o vizită oficială în Statele Unite, unde a primit un mesaj puternic de susţinere din partea preşedintelui Barack Obama.
 

Vladimir Putin: O intervenţie armată în Ucraina ar fi legitimă

 
Orice decizie de folosire a forţelor armate ruse în Ucraina va fi "legitimă", a declarat ieri preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii. "Avem o solicitare din partea preşedintelui legitim", a adăugat el.
Astfel, Putin a denunţat "o lovitură de stat" şi "o preluare a puterii prin arme" în Ucraina. "Poate să existe doar o singură apreciere cu privire la ceea ce s-a întâmplat la Kiev şi în Ucraina: este vorba despre o lovitură de stat, anticonstituţională, despre o preluare a puterii prin arme", a spus Putin. El a precizat că Viktor Ianukovici, destituit de facto de către Parlament şi înlocuit cu un preşedinte interimar, este singurul preşedinte legitim al Ucrainei. "Există, din punct de vedere juridic, doar un preşedinte legitim. Este clar că nu are putere. Dar, am spus-o deja şi vreau să o repet, acest preşdinte legitim din punct de vedere pur juridic este, evident, Ianukovici", a spus Putin.
 

Londra se opune sancţiunilor economice pentru Rusia

 
Marea Britanie "nu va susţine sancţiuni comerciale" vizând Rusia, în criza ucraineană, şi nu va "închide" accesul ruşilor la City, potrivit unui document "prins" în obiectiv de către un fotograf şi prezentat ieri ca document oficial de către presa britanică. Fotograful, aflat în faţa sediului Guvernului, a făcut o fotografie acestui document pe care îl ţinea în mână un consilier al lui David Cameron. "Marea Britanie nu va susţine, pentru moment, sancţiuni comerciale (…) şi nu va închide centrul financiar din Londra pentru ruşi", se poate citi în acest document publicat de către BBC şi mai multe ziare.
Numeroase societăţi ruseşti au ales să fie cotate pe Bursa de la Londra, iar numeroşi oligarhi ruşi deţin locuinţe somptuoase în capitala britanică.
Potrivit presei, documentul respectiv sugerează că Marea Britanie nu va susţine pregătiri militare NATO şi că ONU, ci nu UE, este necesar să se afle în prima linie în încercarea de soluţionare politică a crizei din Ucraina.
Pe de altă parte, compania rusă Gazprom a anunţat că va anula, din aprilie, tarifele preferenţiale la gaze pentru Ucraina, stabilite în decembrie în cadrul unui plan de salvare al acestei foste republici sovietice, a anunţat ieri directorul gigantului rus Aleksei Miller. "Dat fiind că Ucraina nu îşi îndeplineşte obligaţiile, nu îndeplineşte acordurile privind rabatul semnat drept clauză adiţională la contract, Gazprom a decis să nu mai prelungească rabatul, iar acest lucru se va întâmpla de luna viitoare", a declarat Miller, în cadrul unei întrevederi cu premierul Dmitri Medvedev.

 

 

Comentarii