Fraudă grosolană la un concurs de şef de spital, sau atacuri bezmetice în cadrul campaniei de alegere a rectorului UMF?

Plângere-şoc la DNA! Fraudă la un concurs de şef de spital sau atac într-un moment cheie?

sâmbătă, 09 ianuarie 2016, 03:00
5 MIN
 Plângere-şoc la DNA! Fraudă la un concurs de şef de spital sau atac într-un moment cheie?

La mai bine de 3 luni de la concursul de manager al Maternităţii „Cuza Vodă“, ieri a fost depusă o plângere la DNA privind modul de organizare a competiţiei. Consilierul juridic al spitalului face acuzaţii extrem de grave privind modul în care actuala şefă a maternităţii ar fi câştigat. Interesant este că plângerea a apărut abia acum, aproape simultan cu depunerea candidaturii pentru funcţia de rector a chirurgului Viorel Scripcariu, cotat cu prima şansă, medic care a fost şef al comisiei de concurs. „Am auzit de câteva zile că o să apară plângerea“, spune acesta.

Concursul pentru ocuparea func­ţiei de manager la Maternitatea „Cu­za Vodă“ a intrat de ieri şi în vizorul autorităţilor judiciare. Disputa de acum mai bine de trei luni de la ma­ternitate, după ce medicul Io­landa Blidaru a câştigat postul de mana­ger, creşte în intensitate odată cu depunerea unei alte sesizări privind organizarea concursului. De data aceasta, sesizarea a fost făcută la DNA Iaşi şi la Parchetul de pe lângă Judecătorie. Interesant este însă că plângerea a fost depusă abia ieri, în contextul în care, cu numai 4 zile înainte, preşedintele comisiei de concurs de la Maternitatea „Cuza Vodă“, chirurgul Viorel Scripcariu, şi-a anunţat candidatura la funcţia de rector al UMF.

De ce acum la DNA? – explicaţia reclamantei

În sesizarea sa, consilierul juridic al maternităţii, Daniela Bura, atrage atenţia asupra unei posibile fraude în organizarea concursului prin efec­tuarea de „semne distinctive“ pe foaia de concurs, astfel încât un anumit candidat – medicul Iolanda Bli­daru – să fie favorizat.

„Am decis că este de datoria mea morală şi civică să anunţ organele abilitate de faptul că am constatat cu stupoare că acuzaţiile de fraudă a concursului de manager al spitalului, formulate de domnul doctor Anton Emil, pot fi dovedite prin verificarea testelor grilă şi a modului în care acestea au fost redactate“, a explicat Da­niela Bura, într-o informare transmisă Maternităţii „Cuza Vodă“.

În acest moment, organizarea concursului din septembrie 2015 face deja obiectul a două procese aflate pe rolul Tribunalului Iaşi. Într-unul dintre ele, medicul Emil Anton, în ca­litate de reclamant, contestă actul administrativ prin care a fost validat concursul, iar în celălalt, acelaşi medic solicită suspendarea exe­cu­tării actului administrativ prin care managerul Blidaru îşi exercită funcţia.

Contracandidat al mana­gerului actual, Emil Anton susţinea în toamnă că Iolanda Blidaru nu a depus la dosar atestatul conform căruia a absolvit şi a susţinut exa­menul unui curs de management sanitar. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au explicat atunci că, potrivit noilor reglementări, candidaţii nu trebuie să depună la dosar atestatul de absolvire a cursurilor, fiind suficientă o adeverinţă care să dovedească faptul că respectivul a început cursurile.

Potrivit suspiciunilor care stau la baza sesizării de­puse ieri la DNA, managerul Bli­daru ar fi fost însă favorizat direct, prin realizarea unor semne distinctive pe grila de examen, respectiv însemnarea răspunsurilor corecte prin caractere diferite, fonturi dife­rite sau scrierea lor cu majuscule.

„Suspiciunea că acest concurs a fost fraudat am avut-o din momentul în care am văzut testele scrise tip grilă, în copie, aşa cum le-am depus la instanţa de judecată, la data de 16 decembrie 2015. Până la acea dată nu am văzut acele teste nici în copii, nici în ori­ginal, fiind păstrate la Serviciul RUNOS (n.r. – Serviciul de Resurse Umane, Normare, Organizare şi Salarizare) al unităţii. Aşadar, am început să suspectez fraudarea concursului abia acum aproximativ o lună. Eu nu am expertiză în materie de fraude pentru a putea să mă pronunţ. Am făcut o sesizare cu privire la o suspiciune de fraudare consi­derând că se impune expertizarea grilelor de concurs de organe abi­litate care dispun de expertiza în domeniu“, a subliniat consilierul juridic Daniela Bura, pentru „Ziarul de Iaşi“.

Dr. Maria Stamatin: „Fraudarea era imposibilă“

Potrivit conducerii maternităţii, acuzele aduse sunt nefondate, fiind exagerări menite să calomnieze „di­ferite persoane“. Managerul uni­tăţii medicale e de părere că este victima unei înţelegeri dintre diferite persoane care vor să o prejudicieze.

„Acuzele privind fraudarea concursului sunt o calomnie la adresa mea şi a maternităţii. Nu este prima dată când se aduc diferite acuze organizării acestui concurs, şi pe bună dreptate încep să cred că este o înţelegere între diferite persoane, care vor răspunde pentru acţiunile lor“, a arătat medicul Iolanda Bli­daru

Ideea acuzelor nefondate este susţinută şi de directorul medical al spitalului, profesorul Maria Sta­matin, care a explicat că fraudarea concursului era imposibilă în con­diţiile în care maternitatea a asigurat doar logistica necesară desfăşurării.

„Nu este posibil să se fi întâmplat aşa ceva, având în vedere că spitalul a pus la dispoziţie doar o sală, un calculator şi o imprimantă. În al doilea rând, pentru că mă aşteptam să existe discuţii, am insistat şi am transmis Consiliului de Adminis­tra­ţie şi comisiei de concurs să se facă testele în cursul aceleaşi zile, lucru care s-a întâmplat de dimi­neaţa până la prânz. Consilierul ju­ri­dic susţine că a descoperit această fraudă, dar trebuie să şi demonstreze acest lucru“, a nuanţat Maria Stamatin.

„Am auzit de câteva zile că o să apară plângerea“

Ca urmare a acestei sesizări, în cursul săptămânii viitoare, Consiliul de Administraţie al maternităţii se va întruni pentru a discuta pe seama noii plângeri privind modul de organizare al concursului de manager. Momentan, preşedintele CA, res­pec­tiv preşedintele comisiei de concurs, profesorul Viorel Scripcariu, interpretează acţiunea de ieri ca fiind în strânsă legătură cu faptul că şi-a anun­ţat candidatura la funcţia de rector al UMF.

„Nu am primit nicio înştiinţare despre această sesizare, dar am auzit de câteva zile că o să apară. Am convocat deja o şedinţă de CA, pentru a discuta despre noua plângere. Din punctul meu de vedere, concursul s-a desfăşurat se­rios şi transparent, cu suprave­ghe­rea necesară. Nu am niciun dubiu cu privire la corectitudinea sa. Plângerea aceasta a apărut la câteva zile după ce am anunţat că mă înscriu pentru funcţia de rector. Bineînţeles că poate fi interpretată ca o replică la acţiunea mea“, a de­clarat profesorul Viorel Scrip­cariu.

Comentarii