România, apărată de avioanele NATO. O aeronovă veghează neîncetat asupra ţării după ce Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea

sâmbătă, 23 aprilie 2016, 11:22
2 MIN
 România, apărată de avioanele NATO. O aeronovă veghează neîncetat asupra ţării după ce Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea

Este vorba despre un aparat Boeing modificat, dotat cu sisteme de supraveghere dintre cele mai sofisticate. Prima dată când în ţara noastră şi-a făcut apariţia un astfel de avion s-a întâmplat la summit-ul NATO din 2008 de la Bucureşti. Avionul Nato AWACS veghează spațiul aerian al țării noastre de mai bine de doi ani, după ce Rusia a anexat Crimeea.

„Zburăm aproape în fiecare zi deasupra României, la fel în cazul Poloniei şi Ţărilor Baltice. Când avem misiuni deasupra României zburăm, de regulă, de-a lungul coastei Mării Negre, înspre zona Crimeei, încercăm să identificăm orice nave militare ruseşti şi avioane operează în acea zonă”, cpt. Rune Kirkbak, membru al echipajului AWACS, Forţele Aeriene Norvegiene, potrivit b1.ro.

Avioanele AWACS fac parte din Forţa de Răspuns a Alianţei Nord Atlantice.
 „Sarcina mea este să identific pe oricine care vrea să fie văzut, dar şi pe cine nu vrea să fie văzut. Avem diferite tipuri de misiuni. În cazul de faţă sunt misiuni de supraveghere dar şi prin care ne facem simţită prezenţa deasupra României şi Poloniei”, a spus Cpt. Rune Kirkbak, membru al echipajului AWACS, Forţele Aeriene Norvegiene.

Personalul de la bord este unul străin cu expertiză în operaţiuni aeriene, supraveghere, comunicaţii, radar, controlul armamentului. Cât despre operaţiunile aeriene si acestea sunt diverse – de la poliţie aeriană, la sprijin în combaterea terorismului, operaţiuni de evacuare şi răspuns la crize.

O aeronavă AWACS poate opera independent aproximativ 8 ore, de la o altitudine de peste 9000 de metri. Radarul se roteşte la fiecare 10 secunde şi poate detecta orice aeronavă pe o rază de 400 de km.
Prima oară când spaţiul aerian al României a fost securizat de avioane AWACS a fost în 2008, în timpul summit-ului NATO de la Bucureşti.

Comentarii