Şapte zile de teatru profesionist, la Iaşi, în cadrul EuroArt

luni, 20 mai 2013, 01:50
3 MIN
 Şapte zile de teatru profesionist, la Iaşi, în cadrul EuroArt
Ajuns la cea de-a şaptea ediţie, festivalul aduce o serie de spectacole inedite, printre invitaţi numărându-se şi câştigătoarea premiului UNITER 2013 pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, Eniko Gyorgyjakab (foto).

Timp de o săptămână, Iaşul va găzdui cea de-a şaptea ediţie a festivalului de teatru profesionist EuroArt. Iubitorii de teatru se vor bucura de o serie de spectacole inedite, printre invitaţi numărându-se şi câştigătoarea premiului UNITER 2013 pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, Eniko Gyorgyjakab.

Cunoscutul eveniment va debuta în această seară cu o lansare de carte, de la ora 17, la Galeriile Grumăzescu. Volumul „Jurnal Teatral” semnat de Bogdan Ulmu va fi prezentat de Aurelian Bălăiţă, conferenţiar la Universitatea de Arte „G. Enescu”. O oră mai târziu, în Corpul R al UAIC (fostul Romtelecom, sala de conferinţe, etajul 5), Andrei Maftei va lansa „Dragostea lui Iar”, o carte de poezie „sonoră şi flexibilă”. Atmosfera va fi întregită de muzică, manifestarea urmând să se desfăşoare pe melodiile interpretate de Adrian Bezna, Cătălin Ungureanu, Cezar Popescu şi Adela Farcaş.

Marţi, la ora 19, se dă startul pieselor de teatru. În Sala de la Cub a TNI, ieşenii vor putea urmări „Angajare de clovn”, un spectacol al teatrului clujean, regizat de Alexandru Gherman, în care joacă Eniko Gyorgyjakab. „«Angajare de clovn» este un proiect independent realizat de o echipă formată din artişti talentaţi din a căror pasiune pentru teatru s-a născut impulsul necesar realizării acestei piese ieşite din comun”, au menţionat organizatorii. Preţul biletului este 15 lei, iar spectacolul durează o oră şi 10 minute.

Joi, în aceeaşi sală, va fi pusă în scenă producţia locală „Proştii sub clar de lună”, o comedie în regia lui Ovidiu Lazăr. „Comedia se petrece într-un soi de talcioc unde totul şi toate sunt uzate, dar oricând utilizabile sau reutilizabile. Aici se trăieşte, aici se doarme, aici se mănâncă, aici se bea, aici au loc despărţiri şi îndrăgostiri, toate temporare şi frugale, căci aici totul se vinde şi se cumpără în barem de timp şi într-o savuroasă ilegalitate”, spune Ovidiu Lazăr despre piesă. Biletele, care se pot achiziţiona de la Agenţia Teatrului, costă 32 de lei, cu reducere de 50% pentru studenţi şi pensionari. Elevii vor plăti doar 8 lei pentru intrare.

Vineri, la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 19, Teatrul Naţional „Satiricus I. L. Caragiale” din Chişinău prezintă spectacolul „Made in Moldova”, în regia lui Alexandru Grecu. Drama personajelor se doreşte a fi drama întregii societăţi, atacată de corupţie. „Volodea, demonul cu aripi de înger, reprezintă eroul aproape ratat, care prin moartea sa, previzibilă de altfel, induce o mică rază de speranţă în conştiinţa noastră convertită de cruda realitate a acestei democraţii de junglă la o comoditate expectativă, când nu mai vrei să crezi în nimeni şi în nimic”, subliniază cronicarul de teatru Ion Diviza despre piesă. Biletele se pot achiziţiona de la CCS în orice zi, în intervalul 10 – 18, la preţul de 15 lei.

Ultima zi de EuroArt oferă publicului două spectacole, ambele de la ora 19. Duminică, 26 mai, la CCS, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila va prezenta „Papagaliţa şi curcanul”, în regia lui Radu Nechifor. Biletul costă tot 15 lei. Cel de-al doilea spectacol va fi găzduit de Ateneul Tătăraşi. Regizorul Ion Sapdaru va aduce în faţa ieşenilor „Jurnalul unui nebun” de Nikolai Vasilievici Gogol, o perlă a literaturii universale în care se atacă tema omului mic. Nuvela este abordată într-un stil nonconformist, iar din distribuţie fac parte Toma Moraru, Sorin Cimbru şi Roxana Mârza. Biletele costă 15 lei şi se pot cumpăra de la Ateneu, de luni până vineri în intervalul 13 – 16 sau cu o oră înainte de începerea spectacolului.

Festivalul EuroArt este organizat de Asociaţia EuroArt Iaşi şi de Asociaţia ARTES, în parteneriat cu Fundaţia Culturală Timpul.

Comentarii