Scandalul cardurilor: Ministerul Sănătăţii acuză un sabotaj pe Facebook

joi, 07 mai 2015, 01:51
2 MIN
 Scandalul cardurilor: Ministerul Sănătăţii acuză un sabotaj pe Facebook

Cu toate că medicii din ţară au anunţat că sistemul cardului naţional de sănătate funcţionează cu mari dificultăţi încă din prima zi în care documentul a devenit obligatoriu, ieri Ministerul Sănătăţii (MS) a făcut cîteva precizări, menţionând că „sistemul este funcţional şi că de la o zi la alta un număr tot mai mare de servicii medicale se acordă în baza cardului de sănătate”.

MS susţine că proiectul prin care se doreşte informatizarea sistemului de sănătate este sabotat de unele persoane care „au recurs la metode de intoxicare şi manipulare prin intermediul reţelelor de socializare”. De aceea, ministerul explică încă o dată că documentul medical conţine numai datele de identificare a asiguratului şi nicidecum informaţii financiare sau chiar bani, după cum au fost duşi în eroare cîteva sute de botoşăneni care au blocat bancomate crezând că pot alege să extragă de pe card lei în schimbul refuzului de a primi servicii medicale.

Precizăm încă o dată că acest document nu poate fi utilizat în sistem bancar şi nici nu conţine sume de bani destinate asiguraţilor, aşa cum eronat există mai multe comunicări pe diverse rețele de socializare. Cardul naţional de sănătate primit de asigurat conţine numai datele de identificare a asiguratului”, se arată într-un comunicat emis ieri de MS. Potrivit ministerului, pe card şi în memoria electronică a acestuia sunt imprimate numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare a cardului, data naşterii asiguratului şi termenul de valabilitate a documentului. La cererea asiguratului, medicul de familie poate inscripţiona pe card date medicale.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi (CJAS) a emis în ultimele trei zile aproape 2.000 de carduri de sănătate, reprezentanţii instituţiei precizând că asiguraţii preferă să se prezinte la sediu la primele ore ale dimineţii, cu toate că programul de eliberare a documentului este prelungit până la ora 18.00.

 

 

Comentarii