Studenţii medicinişti vor putea împrumuta de la BRD banii pentru taxa de şcolarizare

joi, 29 septembrie 2016, 01:59
4 MIN
 Studenţii medicinişti vor putea împrumuta de la BRD banii pentru taxa de şcolarizare

 Creditul va trebui returnat după terminarea studiilor, odată ce absolventul se înscrie la rezidenţiat

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a demarat un proiect unic la nivel naţional, în colaborare cu BRD, pentru a-i ajuta pe studenţii care sunt înmatriculaţi pe locurile cu taxă. După modele similare din ţările europene cu tradiţie în colaborarea dintre instituţiile bancare şi universităţi, BRD va pune la dispoziţia studenţilor posibilitatea de a face un credit pentru a putea să-şi achite taxa de şcolarizare în cei şase ani de studiu la UMF. Însă con­diţiile au fost croite pentru a veni în sprijinul studenţilor, explică reprezentanţii băncii şi ai universităţii, reuniţi pentru a semna acordul ieri, la o conferinţă de presă, la sediul UMF.

Studentul care va face un astfel de împrumut va avea dreptul să opteze, în funcţie de performanţele academice, pentru numărul de semestre la care are nevoie de bani pentru achitarea taxei, fiindcă dacă va învăţa bine va trece la buget şi va beneficia de subvenţie de la stat. Mai mult, ratele la bancă nu vor începe în anii facultăţii nici pentru student, nici pentru părinţi, care vor trebuie să fie şi ei co-împrumutaţi în contractul semnat cu banca, ci în anul în care studentul va intra în programul de rezidenţiat, unde plata lunară, în funcţie de domeniu, este de aproximativ 2.500 de lei. „Programul s-a năs­cut după identificarea unei pro­bleme. UMF susţine de circa cinci ani de zile un program social din veniturile proprii ale universităţii, acordând studenţilor pe criterii, din păcate, strict cu privire la veniturile obţinute, un sprijin financiar ce reprezintă doar o porţiune din taxa de studiu. Am constatat că, de la an la an, această cerere creşte şi că plafonul acordat nu mai rezolvă această problemă. Ba, din contră, am constatat că studenţii ajungeau să abandoneze practic scopul acestui program al universităţii nu era atins“, a declarat ec. Daniela Druguş, directorul general al UMF Iaşi.

Gheor­ghe Marinel, director general ad­junct al BRD România, a precizat că produsul este unul unic pe piaţa bancară românească şi că proiectul a fost gândit în timp record, două-trei luni, în urma unor discuţii cu conducerea UMF. „Proiectul va reuşi să îndeplinească cerinţele studen­ţilor. Este un proiect de creditare pe termen lung care vine în sprijinul studenţilor de la Me­dicină, să-i ajute în finanţarea studiilor, cu dobândă foarte avantajoasă, rambursarea după terminarea studiilor şi fără alte comisioane“, a precizat acesta.

Ofertă personalizată
 
Doar anul trecut UMF a constatat, prin intermediul serviciului de consultare şi consiliere al studenţilor din cadrul instituţiei, că 30 de studenţi au renunţat la studii fiindcă nu au putut să îşi mai plătească taxele de şcoalizare sau pentru că au pierdut locul de la buget. La nivel de structurare al cre­ditului, reprezentanţii băncii spun că acesta este personalizat pe fiecare student în parte, este flexibil şi are un calcul făcut la nivelul zilei de ieri cu o dobândă de 4,84%, calculată conform formulei Robor 6M ^ 3,90 puncte procentuale.
 
Într-o simulare făcută de cei de la BRD, la valorile de acum, o finanţare de 36.000 de lei, taxa pe şase ani practic, acordată pe cei 10 ani, cu perioada de graţie parţială de 72 de luni, cei şase ani de studiu, ar rezulta o dobândă lunară de 860 de lei, un DAE de 6,08% şi o valoare totală plătibilă de 48.684 de lei. Rambursarea anticipată nu atrage după sine nicio taxă suplimentară. Reprezentanţii UMF Iaşi spun că nu au găsit, înaintea demarării con­sultărilor cu BRD, o ofertă pe piaţa bancară din România care să îndeplinească aceste cerinţe. „Nu am identificat în oferta băncilor active o soluţie care să răspundă aşteptărilor noastre, cu atât mai mult cu cât lipseşte încă un cadru legal care să încurajeze băncile să dezvolte produse pentru această categorie de public“, au precizat reprezentanţii UMF Iaşi. Finanţarea va fi pusă la dispoziţia studentului în contul curent BRD, pe baza informaţiilor transmise la bancă cu privire la statutul lui şcolar, în trei tranşe anuale, eliberate la datele stabilite prin contractul de studii.
Reprezentanţii BRD au precizat ieri că ar vrea extinderea programului „Student la UMF Iaşi“ la nivel naţional, semnând cu alte UMF-uri, dar şi cu alte universităţi, cărora să le ofere linii de credit personalizate.  

Comentarii