Tentativă de suicid cu şampanie în noaptea de Revelion. Tânăra era în depresie

luni, 04 ianuarie 2016, 02:56
3 MIN
 Tentativă de suicid cu şampanie în noaptea de Revelion. Tânăra era în depresie

O tânără de 23 de ani şi-a preparat un cocteil cu clor şi otrăvuri puse în şampanie, din cauza unor probleme sentimentale. Alţi patru tineri ieşeni au avut tentative similare tot în noaptea dintre ani.

Pentru cinci ieşeni tineri, Revelionul a fost un bun prilej să încerce să-şi pună capăt zilelor. Chiar în noaptea dintre ani, o fată de 23 de ani a încercat să se sinucidă preparându-şi un cocteil periculos. Tânăra a băut o cutie de comprimate de clor dizolvate în şampanie peste care a pus şi praf de de­parazitare folosit pentru animalele de companie.

Ieşeanca a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon“ cu stări de ame­ţeală, confuzie şi disconfort gastric. Pacienta a fost stabilizată de medicii urgentişti şi internată în Clinica de Toxi­cologie a unităţii medicale. Tânăra le-a povestit medicilor că a recurs la gestul extrem din cauza unor probleme sentimentale ivite chiar în noaptea dintre ani.

În garda trecută, alţi patru pacienţi cu sindrom depresiv şi confuzional au ajuns în UPU după ce s-au intoxicat voluntar cu medicamente.

„În ultimele 24 de ore, au fost trataţi mai mulţi pacienţi care prezentau intoxicaţii voluntare medicamentoase. Unul, de 37 de ani, din Iaşi, altul de 20 de ani din Trifeşti, şi încă un pacient de 18 ani din Ţibana prezentau intoxicaţii determinate de tentative de sinucidere prin în­ghiţirea mai multor comprimate de medicamente. Pacien­ţii în stare mai gravă au rămas internaţi în Clinica de Toxi­cologie a spitalului“, a arătat Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD.

Coordonatoa­rea UPU a explicat că, zilnic, în UPU ajung cel puţin două persoane din judeţ care încearcă să-şi pună capăt zilelor prin metode diferite, pornind de la ingerarea de medicamente sau produse toxice până la sinuciderea violentă prin spânzurare, aruncare de la înălţime sau aruncare în faţa trenului.

„În jur de 50% dintre tentativele de sinucidere pe care le îngrijim sunt intoxicaţii voluntare medicamentoase. Preluăm şi cazuri de sinucidere prin for­me mai violente, cum ar fi spânzurare sau aruncare în faţa trenului. Ne bucurăm când tentativele sunt nereu­şite, dar cel mai bine ar fi ca societatea să le prevină şi să nu mai fie nevoie să le tra­tăm“, a subliniat Diana Cim­poeşu.

Femeile tinere, cele mai afectate de depresie

Medicul a mai apreciat că aproape jumătate dintre tentativele de sinucidere apar la persoane diagnosticate cu depresie. Cele mai afectate de acest sindrom sunt, conform urgentiştilor, femeile tinere, cu vârsta până în 45 de ani, cu un nivel mediu de educaţie.

În 2015, Ministerul Sănătăţii (MS) preciza că numărul cazurilor de sinucidere şi cel al tentativelor autolitice au crescut în ultimii 10 ani de cel puţin trei ori. Ministerul preciza acum câteva luni că, la grupa de vârstă 15-19 ani, cifrele privind suicidul sunt mai mari cu 50% faţă de media europeană. Potrivit MS, frecvenţa deceselor prin suicid în România este de circa cinci ori mai mare la bărbaţi decât la femei, indiferent de grupa de vârstă.

„Ratele în creştere după 2003 la tineri şi vârstnici indică o înrăutăţire a stării de sănătate mintală pe plan naţional, cel puţin la aceste grupe de vârstă vulnerabile. În cazul patologiilor psihiatrice, durata lor mare de evoluţie clinică, capacitatea invalidantă marcată şi posibilităţile limitate de recuperare determină o povară mare a bolii. Interesul pentru domeniul sănăţii mintale a crescut în Europa şi în România în contextul recentei crize econo­mice“, se arată în Strategia na­ţională de sănătate 2014-2020.

Comentarii