Trei centre de permanenţă din Iaşi, închise de mizerie şi lipsa medicamentelor

vineri, 19 iunie 2015, 01:52
3 MIN
 Trei centre de permanenţă din Iaşi, închise de mizerie şi lipsa medicamentelor

În urma unor controale iniţiate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate din Iaşi (CJAS), activitatea din trei centre de permanenţă din cele 12 din judeţ a fost suspendată.

Decizia a fost luată de inspectorii celor două instituţii întrucât, în urma controalelor efectuate săptămâna trecută, pe 11 iunie, au găsit la faţa locului mizerie şi medicamente lipsă, cu toate că centrele ar trebuie să deţină astfel de produse pentru cazurile de urgenţă. „Deficienţele generale constate sunt lipsa adrenalinei şi a atropinei, precum şi lipsa fişelor de gestiune a medicamentelor. Trei dintre unităţile verificate au prezentat neconformităţi din punct de vedere al igienei şi al dotării”, au arătat reprezentanţii DSP.
 
Astfel, trei medici de familie din centrul din Movileni, punctul de lucru Şipote al centrului de permanenţă din Plugari şi punctul de lucru Costuleni au fost sancţionaţi contravenţional cu câte 500 de lei şi li s-a suspendat contractul cu CJAS până la remedierea deficienţelor constatate.
Totuşi, medicii sancţionaţi pot desfăşura activitatea de medicină de familie pe timpul suspendării activităţii în alt punct de lucru al centrului. „Eu azi am fost şi am achiziţionat produsele care îmi lipseau, iar mâine voi cere suspendarea suspendării date de DSP şi CJAS. Măsura lor a fost luată pe 15 iunie, dar noi am continuat să oferim servicii medicale chiar dacă nu am fost remuneraţi pentru ele astfel încât să nu ne pierdem asiguraţii. În ceea ce mă priveşte, am fost sancţionată pentru lipsa unor consumabile care mi s-au terminat şi pe care le-am ignorat, însă acum am achiziţionat altele”, a punctat dr. Iuliana Săvescu de la centrul de permanenţă din Movileni.
 
În judeţul Iaşi funcţionează 12 centre de permanenţă. Ele asigură asistenţa medicală continuă în comunele Bivolari, Ciorteşti, Vlădeni, Movileni, Plugari, Deleni, Schitu Duca, Focuri, Mirceşti şi oraşul Podu Iloaiei. Acestea au fost înfiinţate începând cu anul 2000, pe parcurs numărul lor crescând de la an la an. Bugetul centrelor este asigurat de CJAS şi cuprinde suma pentru salariul medicului, banii pentru angajaţii centrului, respectiv pentru asistentul medical‚ şi banii care să acopere cheltuielile cu întreţinerea spaţiului.
 
Conform contractului încheiat cu CJAS, în perioada 2008-2011 centrele au primit pentru întreţinerea spaţiului câte 15% din valoarea salariului medicului. În urma unui control al Curţii de Conturi, aceasta a stabilit că de fapt legea prevedea doar 5% pentru cheltuielile de întreţinere şi atunci statul trebuie să recupereze prejudiciul apărut. Din cauza acestui conflict, unii medici din centrele care asigură în localităţile respective gărzile de la ora 15.00 la ora 08.00 dimineaţa se gândesc să renunţe la acest proiect.
În timpul gărzilor efectuate de medicii din centrele de permanenţă, aceştia ajută pacienţi cu afecţiuni cât se poate de variate. De la urgenţe minore, dureri din cauza cărora oamenii se panichează, la plăgi deschise, cu hemoragii care pun în pericol viaţa pacientului. Conform DSP şi CJAS controlul iniţiat a avut rolul de a verifica modul şi condiţiile de funcţionare a centrelor de permanenţă din judeţ. „Vom continua controalele la medicii de familie pentru a remedia unele probleme care ne-au fost deja sesizate”, a declarat ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS.
 

Comentarii