Blocarea posturilor va duce la o criza de profesori in universitati

joi, 25 noiembrie 2010, 17:10
3 MIN
 Blocarea posturilor va duce la o criza de profesori in universitati

Rectorii ieseni anticipeaza consecinte grave in institutiile de invatamint superior in urma blocarii posturilor de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. De aproape doi ani, universitatile nu au mai scos la concurs posturi pentru personalul didactic.

Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" (UTI) anticipeaza o criza de profesori in urmatorii ani, iar Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) pierde zilnic bani deoarece nu poate onora comenzile pentru analizele de laborator, deoarece nu poate angaja chimisti.

Univeristatea de Medicina si Farmacie (UMF) declara ca ar avea bani pentru a plati profesori si spune ca a dat in judecata Ministerul Educatiei pentru ordinul care prevede blocarea posturilor.

Si la Universitatea "A.I. Cuza" (UAIC) personalul administrativ s-a redus cu 10%. Toate acestea in contextul in care Guvernul a anuntat ca posturile ramin blocate si in 2011.

Cale lunga

Blocarea posturilor din sistemul de invatamint ar putea avea urmari serioase pe termen lung pentru universitatile din Iasi.

La UTI, momentan sint blocate 70 de posturi. "Am vrut sa aducem 32 de tineri care sint doctori in stiinte si 38 de posturi erau pentru promovarea unor cadre didactice care au lucrat o viata la noi", a declarat Ion Giurma, rectorul UTI, care a precizat ca urmarile provocate de blocarea posturilor sint grave pentru activitatea didactica si de cercetare.

Conducerea universitatii anticipeaza un gol de cadre calificate in urmatorii ani. "Este nevoie in medie de 15 ani pentru a ajunge profesor. Daca intra in vigoare noua Lege a Educatiei, toate cadrele didactice cu virsta peste 65 de ani vor pleca la pensie, atunci la noi va fi o criza de profesori, pentru ca nu am mai facut angajari de mai bine de doi ani, prin urmare, pentru a aduce un asistent universitar la profesor e un drum lung", a marturisit Carmen Teodosiu, prorector Cercetare si Inovare in cadrul UTI. Ea a mai aratat ca din cauza acestei blocari de posturi, Universitatea pierde cei mai buni studenti si doctoranzi pe care nu ii poate angaja, desi investeste mult in instruirea lor.

Paradoxul de la UMF

La UMF, situatia este una paradoxala. Universitatea are bani pentru posturi noi, insa se vede constrinsa de minister sa nu faca angajari. "Vrem sa facem concurs, sa aducem profesori buni din strainatate, dar cum sa vina cind nu putem scoate posturi la concurs. Partea proasta este ca in acest moment nu ni se da voie sa folosim cum vrem nici resursele proprii, pentru ca noi am avea bani sa platim mai multi profesori" a declarat Dragos Pieptu, prorector la UMF.

El a povestit ca anul trecut UMF a dat in judecata MECTS pentru aceasta lege abuziva. "Ministerul nu este preocupat de criza din invatamint sau sanatate, le considera un domeniu cu un consum de resurse in mod inutil" a declarat prorectorul.

El a povestit ca angajarea in invatamint trebuie sa fie o preocupare constanta, un proces continuu fara intreruperi de ani de zile asa cum se intimpla acum. Dragos Pieptu a adaugat ca un profesor adevarat se formeaza la virsta de 40 de ani. "De la 19 ani cind intra un student in universitate sint 20 de ani de munca. Daca intrerupi acest proces, apare riscul ca cei mai buni sa plece in strainatate. Si, odata plecati, nu mai putem sa-i aducem inapoi" a conchis prorectorul.

Bani pierduti

Situatia este grava la USAMV, care duce o lipsa acuta de chimisti. "Noi avem centre de cercetare acreditate RENAR care ar putea oferi servicii de analize de laborator pentru firme de la care am putea percepe bani. Nu putem efectua aceste analize pentru ca nu putem angaja chimisti din cauza posturilor blocate" a declarat Costel Samuil, directorul departamentului de cercetare din cadrul USAMV.

El a povestit ca universitatea are nevoie de inca 15 cadre calificate pentru centrele de cercetare, unde momentan activeaza profesorii din cadrul universitatii in timpul liber.

Si la Universitatea "A.I. Cuza" se inregistreaza o lipsa de personal, mai ales in domeniul administrativ. Din punct de vedere didactic, blocarea posturilor nu s-a resimtit atit de puternic deoarece institutia numara in 2010 in jur de 500 de profesori asociati, printre care cercetatori din strainatate si specialisti din mediul de afaceri.

"Zilele acestea am constatat ca numarul personalului nostru mediu a scazut fata de anul trecut cu 10%. Avem o penurie de personal administrativ in special", a declarat rectorul Vasile Isan, care anticipeaza ca urmarile blocarii de posturi din sistemul de invatamint vor fi resimtite inca cel putin sapte ani.

Comentarii