Din nou iarna protestelor in invatamint si sanatate

marți, 21 noiembrie 2006, 21:36
4 MIN
 Din nou iarna protestelor in invatamint si sanatate

 

Peste 2000 de dascali ieseni, membri ai Aliantei Sindicale "Gh. Asachi" au intrat ieri in greva japoneza. Singurul mod in care au protestat dascalii a fost acela de a-si prinde in piept o bucata de hirtie pe care scria "greva japoneza". Fara aceasta, nimic din atmosfera de ieri din scoli nu trada o manifestare de protest.

La Liceul "Eminescu" de exemplu, dascalii isi vedeau linistiti de ore. Unii dintre ei nici nu purtau ecusonul improvizat care sa le arate solidaritatea sindicala. "Noi ne jucam iar de-a greva. Purtam sau nu hirtiile astea in piept, nu se va rezolva nimic. Am convingerea asta", a spus sigur pe el unul dintre profesorii Liceului "Eminescu".

Desi profesorii nu cred ca guvernantii se vor lasa impresionati de formele lor de protest, nemultumiri exista destule, in special legate de salariu. "Dupa 26 de ani de munca eu iau in mina 11 milioane de lei. Nu mi se pare corect", a exemplificat profesoara Elena Gherghel, lidera de sindicat din scoala, adaugind ca cerintele formulate de sindicalisti sint perfect indreptatite.

Sindicalistii solicita acordarea tichetelor de masa pentru toti angajatii din invatamint, majorarea salariala cu 30% in 2007 si nu cu 18% asa cum au propus guvernantii. Liderii sindicatelor se arata nemultumiti si in legatura cu bugetul educatiei din 2007, care va fi de 5,2% din PIB, in timp ce legea prevede minim 6%. Din aceste motive, greva japoneza va continua astazi in scolile Aliantei "Gh. Asachi".

In plus, tot ca o forma de protest, liderii celor patru federatii din educatie vor trimite astazi Guvernului o scrisoare deschisa, care anunta "inghetarea dialogului social cu Guvernul". "Decizia vine in urma modului agresiv si arogant prin care Guvernul a raspuns solicitarilor legitime ale salariatilor din invatamint. Nu putem ramine pasivi la ultima gaselnita a guvernantilor, aceea de a acorda 6% din PIB abia din 2008", a citat ieri Violeta Amariei, liderul judetean al FSLI, din scrisoarea deschisa care va fi trimisa astazi premierului Calin Popescu Tariceanu si Ministerului Educatiei Mihail Hardau.

Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei "Spiru Haret", care reuneste aproximativ 7.000 de angajati din invatamint din Iasi, nu a putut fi contactat si nici nu a anuntat declansarea vreunui protest.

 

"Am aflat din presa ca sintem in greva"

 

Prima zi de greva japoneza in invatamintul superior iesean a fost extrem de linistita. De fapt, unele cadre didactice habar nu aveau ca sint in greva. "Sincer, am citit si eu in presa ca sintem in greva japoneza, dar nu am fost anuntati oficial", ne-a declarat prof.dr. Mihai Toma, decanul Facultatii de Fizica din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza".

La Universitatea Tehnica "Gh. Asachi", cadrele didactice au fost anuntate inca din ziua precedenta asupra grevei. Astfel, la toate facultatile au fost lipite afise cu revedincarile sindicalistilor, iar unele cadre didactice au purtat chiar ecusoane cu mesajul "greva japoneza".

Dupa Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" si Universitatea "Al.I. Cuza", astazi se va declansa greva japoneza si la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad". Revendicarile ramin si in acest caz aceleasi. "Am hotarit sa intram si noi in greva generala. Sintem nemultumiti de salariile foarte mici care au fost mentinute pentru personalul nedidactic si cerem respectarea bugetului promis pentru 2007, adica 6% din PIB pentru invatamint si 1% pentru cercetare si nu 5,2%  asa cum ne ofera ei", a declarat conf.dr. Mihai Mustea, liderul de sindicat al Universitatii agronomice.

 

Asistentii si infirmierii au protestat impotriva lefurilor de mizerie

 

Peste 2.500 de asistenti medicali si infirmieri au protestat ieri dimineata, intre orele 9.00 si 11.00, in spitalele din Iasi. In timp ce o parte au asigurat urgentele medicale, altii s-au adunat in holuri sau in curtea unitatii. Protestarii cer in primul rind marirea salariilor cu 70% si acordarea tichetelor de masa celor care inca nu au primit acest drept. Si aceasta in conditiile in care, la ora actuala, salariul unui asistent medical este intre 3,4 si 10 milioane de lei in functie de vechime, iar al unui infirmier cu peste 20 de ani vechime este de numai 4,5 milioane de lei vechi.

"Cea mai mare parte a asistentilor si infirmierilor este platita foarte prost. Am colege care intretin toata familia din cele 4,5 milioane de lei vechi pe care le primesc. Doar putini asistenti, cei din blocuri operatorii, cu vechime mare si experienta sau din zonele periculoase au salarii ceva mai mari. Sintem motivati sa iesim in strada", spune asistenta Mariana Stan.

Asistentii au comentat si faptul ca multi dintre colegii lor prefera sa plece in strainatate unde primesc salarii incepind de la 800 de euro. Ieri, in urma intilnirii ministrului Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, cu liderii Federatiei "Sanitas" s-a convenit ca revendicarile sa se discute in aceasta saptamina. Ministrul a anuntat ca echipa sa va incerca sa gaseasca posibilitatile de crestere a salariilor din Sanatate, propunind deocamdata un procent de 40% in urmatorii 2 ani.

Mai mult, ministerul a mai comunicat ca va gasi pina simbata, 25 noiembrie, solutii pentru acordarea de tichete de masa pentru cei din sistemul sanitar bugetar care nu primesc la ora actuala. Tot pina la 25 noiembrie, ministerul s-a angajat sa gaseasca solutii si pentru medicamente si tratament gratuit pentru tot personalul sanitar.

Sindicalistii sint hotariti sa-si continue protestul daca revendicarile lor nu vor fi solutionate pina duminica. In caz contrar acestia isi vor inceta activitatea incepind de marti, 28 noiembrie, pe perioada nedeterminata.

 

Comentarii