Focare de infectie in caminele studentesti

marți, 16 noiembrie 2010, 16:14
3 MIN
 Focare de infectie in caminele studentesti

In campusul Tirgusor studentii se pling ca nu au materiale si produsele necesare pentru a mentine curatenia. In tot caminul C2 nu este nici un aspirator pentru curatarea mochetelor din camera. Aici, camerele arata mizerabil, iar spalatoria nu functioneaza, spun studentii.

Administratorul complexului da vina pe studentii din anii trecuti de pagubele pentru care platesc actualii locatari. "Am ramas fara aspiratoare, desi cu trei ani in urma aveam zece aspiratoare. Le-au stricat studentii. Am facut cerere catre universitate pentru achizitie de noi aspiratoare si masini de spalat, insa de la inceputul anului nu s-a rezolvat nimic" a declarat administratorul complexului Tirgusor, Maricel Mateianu, care le-a promis studentilor ca va solutiona problema dupa ce vor trece Zilele Universitatii "Al.I. Cuza".

Din necazul studentilor, menajera din C2 a incercat sa faca o afacere. Aceasta a privatizat aspiratorul de serviciu al caminului si a hotarit sa-l inchirieze studentilor, instituind un tarif de doi lei. Studentii sint suparati si spun ca nu admit sa plateasca pentru un aspirator defect. "Aspiratorul pe care incearca sa ni-l bage pe git femeia de serviciu scoate mai mult praf decit stringe. Nu stiu cum sa curatam aceste mochete, sint prea mari ca sa le scoatem pe geam si sa le scuturam, nu e corect sa cersim un aspirator la banii pe care ii platim pentru acest camin – 250 lei lunar. La fel si cu hainele, vine iarna, nu putem sa le scoatem sa le uscam pe geam, eu merg la spalatoria din C7 sa le spal" a declarat Andreea, o studenta bolnava de sinuzita, care a povestit ca trebuie sa fie atenta la praf din cauza afectiunii pe care o are.

Maricel Mateianu a marturisit ca se confrunta si cu o criza de personal. Daca in anii trecuti in C2 faceau curat patru femei, anul acesta a ramas doar o menajera la tot caminul.

Si in celelalte camine studentii se descurca cum pot. In campusul Titu Maiorescu au primit inca de la inceputul anului o matura si un cos pentru ingrijirea camerelor. Pentru ca bucatariile si toaletele sint la comun, curatenia se pastreaza foarte greu, spun studentii, iar femeile de serviciu nu mai fac fata. "Desi sintem pe palier numai fete, bucataria arata jalnic la sfirsitul zilei, si toaletele se transforma in niste dezastre. Dimineata femeile de serviciu ajung foarte tirziu cu curatenia, abia pe la 10 -11" a povestit Mariana Solonari, o studenta cazata in caminul C7.

Spre deosebire de campusul Tirgusor, in Titu Maiorescu nu s-a redus personalul, ci zilele de curatenie. Simbata si duminica in camine nu se face curatenie, astfel ca dupa un weekend bucatariile si toaletele arata mizerabil, spun studentii, care s-au plins si de programul scurt la apa calda.

De partea cealalta sint caminele de lux, Akademos si Gaudeamus, unde tariful lunar este de 630, si respectiv 500 de lei si unde femeile de serviciu fac curatenie in fiecare camera odata pe saptamina. Chiar si asa, igiena in aceste camine lasa de dorit. "In Gaudeamus e jale mare, geamurile din lemn nu sint izolate si mereu ploua in camere, iar femeile de serviciu daca nu umbli dupa ele dau de doua ori cu matura si gata. Am auzit prin alte camere ca studentii straini se pling de gindaci" a povestit Stefan, un doctorand la UAIC, care a stat trei ani in caminul de lux si care acum si-a gasit chirie in alta parte.

Comentarii