Gradinitele cutii de chibrituri

sâmbătă, 02 aprilie 2011, 20:01
3 MIN
 Gradinitele cutii de chibrituri

Parintii au la dispozitie toata luna pentru a-si reinscrie copiii in grupele mijlocii, mari si pregatitoare de la gradinitele din judet. Pentru grupa mica, inscrierile vor incepe in luna mai si se vor incheia cel mai tirziu in prima saptamina din iunie. "Ar fi de reinscris la gradinita in jur de 6.000 de prescolari, in timp ce de inscris la grupa mica in jur de 2.000-2.100 de copii. Cifrele sint valabile pentru municipiu", a precizat Axenia Hudac, inspector pentru invatamintul prescolar.

Din cauza lipsei de spatiu cu care se confrunta cele mai multe gradinite din municipiu, indeosebi cele cu program prelungit, si in viitorul an scolar vor fi grupe de copii aglomerate si supraaglomerate. "Se va depasi cu siguranta numarul de 20 de copii pe grupa, dar cred ca din anul scolar 2012-2013, atunci cind grupa pregatitoare de la gradinita va trece drept clasa pregatitoare la primar, va fi spatiu mai mult. Aglomeratie o sa mai fie in 2011-2012, dupa care o sa reorganizam activitatea din gradinite", a adaugat inspectorul pentru invatamint prescolar.

Problema este pasata la scoli

Masura pe care o invoca inspectorul, prevazuta in Legea Educatiei, va conduce la normalizarea situatiei din gradinitele cu program prelungit, insa va crea probleme in ceea ce priveste spatiul in scolile generale. Iar gradinitele care sint in constructie in municipiu nu vor oferi spatii noi pentru copii, ci spatii care sa le inlocuiasca pe cele din gradinitele ale caror cladiri sint revendicate.

In prezent, la nivelul municipiului, sint in constructie trei gradinite: una pe Strada Macazului nr. 17, in curtea Gradinitei cu program normal nr. 16, o alta pe strada Sf. Andrei nr. 73, in curtea Gradinitei cu program prelungit nr. 4, iar cea de a treia, pe soseaua Nicolina nr. 46, in curtea Gradinitei cu program prelungit nr. 1. In prima dintre acestea, pentru care s-a ridicat numai fundatia, ar trebui sa se mute Gradinita cu program prelungit nr. 10 si Gradinita cu program normal nr. 14 (n.r. – devenita structura a GPP nr.10), care functioneaza de citiva ani cu chirie.

"Cele doua gradinite functioneaza cu chirie de cind au fost retrocedate cladirile lor, adica din 2007 si pot sta acolo pina in 2012 inclusiv. Pentru Gradinita cu program prelungit 10, chiria este de 7.000 de lei pe luna, iar pentru Gradinita cu program normal 14 este de 5.000 de lei pe luna", a precizat Dumitru Tomorug, seful Directiei Investitii din cadrul Primariei Municipiului.

Acelasi raspuns

In cladirea noua de pe Sf. Andrei, la care lucrarile sint executate in proportie de 75-80%, ar trebui sa se mute Gradinita cu program prelungit nr. 17 ("Sf. Nicolae", al carei sediu este, de asemenea, revendicat). In cladirea din Nicolina, ridicata in proportie de aproximativ 50%, ar trebui sa isi desfasoare activitatea Gradinita saptaminala "Motoc" (sediu revendicat) si 3 grupe de la Gradinita cu program prelungit nr.1.

Potrivit informatiilor oferite de catre Inspectoratul Scolar, pina in prezent (n.r. – din 2007-2008) s-au investit in constructiile mentionate 2,9 milioane de lei, din care 1.350.000 lei prin hotariri de guvern si 1.550.000 lei de la Consiliul Local. Pentru finalizarea lucrarilor este nevoie de aproximativ 2,6 milioane lei.

De la bugetul local, nu pot fi alocate fonduri pentru aceste obiective de investitii. "Nu ne permite bugetul, poate la o rectificare trimestriala", a punctat Dumitru Tomorug. "Noi am semnalat Primariei problema grupelor aglomerate si supraaglomerate din gradinite, alaturi de alte probleme cu care se confrunta acestea, printr-o adresa la care am primit raspuns saptamina trecuta. Fireste ca ni s-a spus ca nu sint fonduri pentru investitii. Sintem constienti ca fondurile sint limitate, dar cred ca acestea ar trebui prioritizate, or crearea de spatii noi pentru copii cu virsta de gradinita ar trebui sa reprezinte o prioritate a orasului", a mentionat Laviniu Lacusta, vicepresedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar.

Comentarii