Ieseni premiati cu aur la prestigiosul salon de inventii de la Geneva

duminică, 17 aprilie 2011, 15:50
2 MIN
 Ieseni premiati cu aur la prestigiosul salon de inventii de la Geneva

O echipa de cercetatori ieseni au luat medalia de aur la Salonul International de la Geneva, care s-a desfasurat la inceputul lunii aprilie. Fizicianul Ghiocel E. Ioanid, alaturi de chimistii Marian I. Tolotin si Iordana Neamtu, cercetatori stiintifici la Institutul de Chimie Macromoleculara "Petru Poni", sint singurii ieseni care au fost premiati cu aur la Geneva in acest an.

Echipa a participat la concurs cu inventia "Procedeu de conservare a hirtiei", realizat in cadrul unui proiect de cercetare, titularul fiind Institutul. Inventia se refera la un procedeu ecologic si neinvaziv de conservare a hirtiei degradata natural, ca suport in obiecte de patrimoniu, realizat prin polimerizarea in plasma de inalta frecventa a unui amestec de substante cu depunerea unui film polimeric, in scopul consolidarii si obtinerii unei bariere protectoare eficiente pentru factorii de degradare ambientali.

Cercetatorul a povestit ca pentru Salonul de la Geneva a creat un album cu materiale de patrimoniu care au fost tratate implementind aceasta inventie si care a stirnit mare interes pentru juriul international. "Munca la acest brevet a durat trei ani si tot atitia ani a durat si brevetarea acestuia. Tenta ultimelor saloane de inventii nu e reprezentata de brevetele legate de stiinta, ci mai mult de aplicatiile practice pe care le au acestea pentru om. Am incercat sa introducem un model nou, asa zisa curatire uscata cu plasma", a declarat Dr. Ghiocel Ioanid, care a creat si un aparat pentru implementarea inventiei.

Cercetatorul a declarat ca aceasta inventie este foarte utila in cadrul unei arhive pentru manuscrise vechi, muzee sau in cadrul laboratoarelor de criminalistica pentru conservarea acestora. "Doar materialele cu o adevarata valoare merita aceasta procedura, pentru ca nu e usor, si nici ieftin", a precizat Ghiocel Ioanid.

Acesta a marturisit ca inventia este deja aplicata la Complexul Muzeal National Moldova de la Palatul Culturii, unde cu ajutorul acestui procedeu au fost tratate si protejate mai multe manuscrise si harti de valoare.

Comentarii