Judetul nostru pierde teren in topul national, la olimpiadele importante

joi, 28 aprilie 2011, 14:40
4 MIN
 Judetul nostru pierde teren in topul national, la olimpiadele importante

Iasul nu se afla pe primul loc in clasamentul pe judete la nici una din cele mai importante olimpiade, desfasurate din februarie si pina in prezent.

Anul trecut, judetul nostru era in fruntea clasamentului national la olimpiada de chimie, insa in acest an primul loc a fost ocupat de catre lotul de elevi din Maramures.

"Din cei 20 de elevi care au participat, numai unul nu a luat premiu, ceea ce inseamna ca stam foarte bine. Nu stiu exact pe ce loc sintem in ceea ce priveste numarul de premii, fiindca abia in toamna va fi comunicat clasamentul oficial, dar din calculele noastre ne situam ori pe II, ori pe III, Neamtul fiind ori inaintea noastra, ori dupa noi", a precizat Vasile Sorohan, inspectorul de chimie.

In opinia acestuia, o prima explicatie pentru faptul ca cele doua judete mentionate au ocupat o pozitie mai buna ar fi ca au participat cu elevi mai putini. "Cu cit ai mai multi elevi participanti, cu atit e mai greu sa fii pe primul loc. Cind ai mai putini, ii alegi pe cei mai buni. Si Maramuresul, si Neamtul au participat cu cite sase elevi. Iasul a avut 20. Nici Maramuresul si nici Neamtul nu au iesit insa pina acum foarte tare in evidenta. Daca la Maramures a fost pina in acest an un elev care s-a calificat 3 ani la rind la olimpiadele internationale de chimie, Neamtul are in acest an o participare la Olimpiada din Yacutia, asta dupa vreo 15 ani", a explicat inspectorul Sorohan.

Este asteptata matematica

La geografie, Iasul e pe locul al II-lea in clasamentul national, la fel ca anul trecut, fiind devansat din nou de Bucuresti. "Daca premiile s-ar raporta la numarul de participanti, am fi de fapt pe locul I, fiindca toti cei 10 elevi ai nostri au luat premii si mentiuni, in timp ce Bucurestiul a avut 30 de elevi si numai jumatate dintre acestia cu premii. Dar daca ne-au declarat pe locul II, asta este", a explicat Dorin Fiscutean, profesor de geografie la Colegiul National.

La ambele discipline insa, Iasul are acelasi numar de elevi calificati in loturile care vor reprezenta tara la olimpiadele internationale, si anume patru la chimie, respectiv unul la geografie. Daca la geografie elevii ieseni s-au mentinut pe locul II, la fizica au coborit de pe locul III, pe locul V, fiind devansati de cei din Bucuresti, Hunedoara, Bihor si Constanta. "Am coborit in clasament pentru ca anul trecut am obtinut mai multe premii, doua I si unul III, iar anul acesta un singur premiu – premiul I – si zece mentiuni", a precizat inspectorul de fizica Rodica Perjoiu.

Iasul are insa, la fel ca anul trecut, un elev calificat in lotul care participa la Olimpiada Internationala de Fizica. Un loc I pe tara s-ar intrevedea pentru Iasi daca elevii din clasele a V-a si a VI-a ar reitera performanta de anul trecut de la olimpiada de matematica. Editia din acest an a olimpiadei se va desfasura la Arad, in perioada 27-29 mai.

Rezultate bune au fost obtinute la olimpiada de limba romana, dar in cazul acestei discipline nu se realizeaza un top. "La romana, din pacate sau din fericire, nu se realizeaza clasamente, dar daca este sa luam in calcul numarul de premii obtinute de elevii din clasele a V-a si a VI-a la olimpiada «Ionel Teodoreanu», Iasul ar fi pe primul loc. La cealalta olimpiada, pentru elevii din clasele VII-XII, desi eforturile lor si ale profesorilor nu s-au concretizat in multe premii, rezultatele sint merituoase si ne onoreaza", a mentionat inspectorul pentru limba romana, Mihaela Apetroae.

In mod surprinzator, Bacaul sta mai bine ca Iasul, fiind pe prima pozitie in clasamentul pe judete, la doua olimpiade: engleza (desfasurata in februarie la Iasi) si istorie.

––

Se aleg olimpicii care merg la Balcaniada de matematica

25 de liceeni, cei mai buni la matematica din toata tara, vor sustine la Iasi cea de a doua proba de baraj, in baza careia se vor califica in lotul care va reprezenta tara la Balcaniada pentru seniori. Barajul va avea loc in data de 4 mai, iar Balcaniada se va desfasura tot la Iasi, pina pe 8 mai.

Printre cei care vor sustine a doua proba de baraj se numara Omer Cerrahoglu, de la Colegiul "V. Lucaciu" Baia Mare, Radu Bumbacea, de la Colegiul "Tudor Vianu" din Bucuresti, Marius Tiba, de la Liceul International de Informatica din Bucuresti, si Tudor Padurariu, de la Colegiul "Gr. Moisil" din Onesti, cu totii considerati mici genii in ale matematicii.

De la Iasi, au intrat la baraj Stefana Anita (clasa a XI-a, Colegiul "C. Negruzzi"), Monica Foszto si Florina Toma (amindoua in clasa a X-a, Colegiul National). Florina a obtinut anul trecut medalie de argint la Balcaniada de matematica pentru juniori, neavind inca impliniti 16 ani, virsta de la care se poate merge la cea pentru seniori. Monica Fostzo, colega de clasa cu Florina Toma, a cistigat la aceeasi Balcaniada, insa in urma cu 2 ani, tot medalie de argint.

La editia din acest an a Balcaniadei pentru seniori participa 120 de elevi din 20 de tari. Avind calitatea de gazda, Romania va fi reprezentata in competitie de catre doua loturi, fiecare fiind format din 6 olimpici. Iasul a mai gazduit Balcaniada de matematica pentru seniori in 2005.

Comentarii