Masurile ministrului Hardau ii lasa perplecsi pe dascali

luni, 20 noiembrie 2006, 12:44
5 MIN
 Masurile ministrului Hardau ii lasa perplecsi pe dascali

 

 

Ministerul Educatiei le-a rezervat dascalilor o surpriza la angajarile in invatamint de la anul. Regulamentul concursului din 2007 contine in premiera o noua forma de detasare: pe baza de cerere, cu evaluare prin punctaj. Detasarile, in special cele in interesul invatamintului, sint si asa suficient de contestate, astfel ca masura Ministerului nu face decit sa alimenteze suspiciunile dascalilor si sindicalistilor privind corectitudinea obtinerii posturilor prin aceasta metoda. Noua forma de detasare ar da teoretic sansa oricarui cadru didactic de la o scoala rurala marginasa a judetului sa se mute la un liceu de elita daca intruneste punctajul.

Nemultumirea nu vine din prejudecata ca un profesor de la tara nu este capabil sa predea la oras, insa multi dascali sint de parere ca valoarea trebuie dovedita prin concurs. Noua forma de detasare le da o lovitura si tinerilor care vor sa intre in invatamint, blocind practic posturile doar pentru titulari.

 

Titularizati-va si apoi detasati-va cum vreti"

 

"Cu aceasta noua detasare, Ministerul transmite de fapt urmatorul mesaj: titularizati-va si apoi detasati-va cum vreti", a spus ieri inspectorul de personal Adrian Mantu, care a criticat vehement detasarea la cerere, proaspat introdusa in metodologia concursului din 2007, publicata marti pe site-ul oficial al Ministerului Educatiei. Cum se vor putea ocupa practic posturile prin detasare la cerere, pe baza de punctaj?

Mai intii va avea loc testarea scrisa a tuturor candidatilor la titularizare, suplinire si detasare prin concurs din luna iulie. Incep apoi repartitiile pe posturi, iar primii care vor avea sansa sa opteze pentru catedrele de titulari, in sedinte publice, vor fi, ca si anul trecut, candidatii cu note peste 7,00. Dupa repartizarea acestora, posturile ramase libere trec automat pe lista posturilor netitularizabile, adica cu o valabilitate de pina la patru ani. Pentru aceste posturi vor avea dreptul sa concureze mai intii cadrele didactice titulare care au sustinut concursul din 2007 si beneficiaza de detasare prin continuitate.

Posturile ramase neocupate si dupa aceasta miscare vor ajunge in fata cadrelor didactice titulare care au obtinut la concurs cel putin nota 5. Daca si dupa aceasta repartitie ramin posturi libere atunci acestea sint repartizate cadrelor didactice titulare care solicita "detasare la cerere prin concurs specific, in ordinea descrescatoare a punctajului".

"Acest punctaj se obtine practic din evaluarea dascalului pe baza criteriilor valabile la pretransfer si restringere de activitate. Se evalueaza activitatile profesionale, didactice si stiintifice", a spus Adrian Mantu, care considera ca masura Ministerului nu va ramine fara consecinte.

"Practic, ultimele posturi pe Iasi, neocupate de nimeni, se vor da prin aceste detasari. Asa se va intimpla ca un dascal de la Dagita de exemplu sa vina sa predea la un liceu din centru. Detasarea aceasta ofera o sansa de transfer de la o scoala mai putin buna la una foarte buna", a exemplificat inspectorul Mantu. Acesta a criticat faptul ca in metodologia de concurs nu se specifica clar care este punctajul minim pe care trebuie sa-l intruneasca un candidat ca sa participe la detasarea pe baza de cerere.

 

Detasarile si pretransferurile dau ocazia pentru a se da posturi pe sub mina

 

 Noua forma de detasare nu a fost privita cu ochi buni nici de alti profesori ieseni. Seryl Talpalaru, directorul Colegiului "Racovita" considera ca "orice post trebuie ocupat prin concurs". "Noua detasare va naste suspiciuni, pentru ca evaluarea se va face pe baza de punctaj, si asa cum stim cu totii punctajul e relativ. Prin concurs se poate demonstra valoarea", a spus Talpalaru.

Directorul de la "Racovita" sustine insa ca nu se va ajunge la situatia in care un dascal de la tara sa ocupe un post la oras prin detasare pe punctaj. "Nu cred ca vor mai ramine posturi in oras pentru cei cu detasare prin punctaj. De regula posturile de la scolile bune din oras, daca sint scoase la timp la concurs se ocupa imediat", a spus Talpalaru.

Interesant este insa faptul ca odata cu inregistrarea cererilor pentru detasare pe baza de punctaj se va reactualizata si lista posturilor ramase vacante la acea data. Astfel reimprospatarea listei permite aparitia peste noapte a unor catedre convenabile pentru cei care au depus cereri la detasarile prin punctaj. Noua forma de detasare va face ca proaspetii absolventi de facultate sa beneficieze de si mai putine posturi.

"Catedrele mai bune ramase dupa titularizare si detasare prin continuitate se vor opri tot la titulari, la cei care vor depune astfel de cereri de detasare pe baza de punctaj", a mai spus Mantu. Aceeasi situatie se regaseste si la pretransfer. Desi dascalii ieseni se asteptau ca odata cu aplicarea sistemului descentralizat Ministerul sa scoata aceasta forma de mutare de la o scoala la alta, care este tot pe baza de pucntaj, nu a fost asa.

"Cele mai bune posturi, la care ar putea avea acces tinerii valorosi sint blocate la pretransfer pentru titularii cu vechime. Pretransferul ar trebui desfiintat si posturile viabile peste patru ani scoase toate la concursul de titularizare", a spus vehement Seryl Talpalaru. Acest lucru nu se va intimpla insa la anul.

 

Se mentine titularizarea la gramada, dar a disparut proba practica

 

O noutate pe care au laudat-o dascalii ieseni este aceea a desfiintarii probei practice a titularizarii. Astfel, candidatii la posturile de titular nu vor mai sustine lectia demonstrativa in fata directorilor de scoli.

"Aceasta proba era irelevanta. Daca se sustinea in toate scolile, in fata fiecarui director la care se inscrisese candidatul, era ceva. Dar asa, anul trecut au fost situatii in care si cite noua directori au venit sa asiste la ora unui candidat care mai apoi nu s-a mai prezentat la concursul scris. A fost o pierdere de vreme", a spus Adrian Mantu.

"Rezultatul la aceasta proba nu conta oricum. Era o evaluare mai mult formala, cu admis sau respins. Si multi erau admisi pentru ca se merge pe ideea ca nu-i poti lua sansa omului de a se prezenta la concursul de titularizare. Respins primea doar candidatul care era incompetent", a spus sefa Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), Camelia Gavrila.

Inspectorii de personal sustin ca proba lectiei demonstrative este relevanta doar in cazul in care concursul este lasat in totalitate in responsabilitatea directorilor de scoli. Insa nici in acest an scolile nu vor putea sa-si organizeze propria selectie de personal, desi metodologia le acorda acest drept. "Teoretic au aceasta posibilitate, dar practic, nu. Scolile vor alege astfel desfasurarea concursului tot pe centre cum a fost si anul trecut", a spus Adrian Mantu, care considera ca nu exista suficienti profesori universitari pentru cite comisii de concurs se vor forma in fiecare din cele aproape 300 de scoli din judet.

"Apoi, scolile nu au nici puterea financiara pentru a-i plati pe universitari sau pe ceilalti membri pentru munca prestata si nu in ultimul rind nu exista in toate scolile cadre didactice care sa conceapa subiectele asa cum prevede metodologia", a mai spus Adrian Mantu care a spus ca in 2007 concursul de titularizare se va desfasura tot centralizat, organizat de catre ISJ.

Singurele care si-ar permite concursuri de angajari independente ar fi colegiile de elita, care dispun si de mai multe resurse financiare.

 

Comentarii