Scoala inchisa la trei ani de la inaugurare

Subtitlu

marți, 24 august 2010, 23:25
5 MIN
 Scoala inchisa la trei ani de la inaugurare

In satul Rediu-Aldei, din comuna Aroneanu, primarul din mandatul trecut a ridicat o scoala de cinci miliarde de lei vechi pentru o clasa de gradinita si doua I-IV, invatamint simultan, iar primarul actual se gindeste ce intrebuintare sa ii dea cladirii, ca sa nu puna lacat pe usa.

Din toamna, scoala primara noua din Rediu-Aldei va ramine fara elevii din I-IV, intrucit s-au desfiintat cele doua clase simultane existente. In cladire, constructie inceputa la sfirsitul lui 2005 si finalizata in vara lui 2007, vor ramine doar 30 de prescolari.

Primarul si conducerea scolii din Aroneanu sustin insa ca, in salile de clasa care ramin goale dupa plecarea elevilor, vor functiona un atelier de pictura si o biblioteca. Totodata, acestia dau asigurari ca nu va ramine nici un spatiu din scoala liber, intrucit vor amenaja sali pentru after-school, program pe care il vor sustine cu fonduri europene, pe o perioada de doi ani. In acest program, a carui finantare ajunge la 400.000 de euro, vor fi inclusi si elevii din alte doua comune iesene. Ce se va intimpla insa cu salile care urmeaza sa fie amenajate pentru after-school dupa ce se vor termina fondurile europene?

Scoala seamana cu vila unui satean instarit

Satenii din Rediu-Aldei, localitate aflata la 4 kilometri si jumatate distanta de Aroneanu, au o mindrie de scoala. Cladirea, zidita pe un mic deal, in capatul satului, este varuita in alb imaculat, are acoperis din tigla rosie si o curte destul de mare in care iarba e proaspat cosita. Daca nu ar fi la citiva pasi mai la vale cladirea scolii primare vechi, care a devenit loc de intilnire intre batrinii satului si postas in ziua de pensie, ai zice ca e o vila zidita de vreun satean instarit. Intrucit culoarea politica a primarului de atunci, Maricica Ganga, a coincis cu a celor de la guvernare, constructia a fost finalizata intr-un an si jumatate. Si are toate dotarile necesare. Sint doua sali de clasa, o sala pentru gradinita, o sala pentru lapte si corn, sala de sport, cancelarie, un laborator de informatica cu 11 calculatoare si doua bai. "In scoala de la Rediu-Aldei nu este apa curenta, insa exista o sursa de apa, fiindca s-a forat un put din timpul amenajarii constructiei, iar incalzirea se face cu centrala pe lemne", a  precizat Irina Lupu, directoarea scolii din Aroneanu, la care sint arondate Scoala din Rediu-Aldei si cea din Dorobant, ambele noi.

Din toamna, copiii din Rediu-Aldei nu se vor mai bucura de conditiile din scoala lor, deoarece vor face naveta cu microbuzul la scoala din Aroneanu, singura din comuna care nu a fost reabilitata si care are o vechime de peste 100 de ani. Aici, vor invata impreuna cu alti copii care au facut, ca si ei, ore la simultan. "La Aroneanu, erau alte doua clase unde se invata simultan, asa ca, din cele patru la simultan, vor fi de acum patru clase de sine statatoare. Cadrele didactice de la fostele clase simultane ramin pe posturi, nu isi pierde nimeni postul", a mentionat directoarea de la Aroneanu.

Se vorbeste de ridicarea unei scoli noi

Fiind vorba de aproape acelasi numar de elevi, s-ar fi putut lua in calcul si varianta ca cei de la Aroneanu sa faca naveta la Rediu-Aldei, dar ar fi fost mai mari costurile, sustine primarul. "Insemna sa ramin cu clase goale la Aroneanu. Ce faceam: inchideam scoala si ne mutam la Rediu-Aldei, doar pentru ca e noua? E adevarat ca scoala de acolo e mai frumoasa decit cea din Aroneanu, dar pe mine nu ma intereseaza incaperea, ci sa faca copiii carte, iar carte se face la Aroneanu. Plus ca, pe linga faptul ca ar fi trebuit sa disloc copii din comuna, ar fi trebuit sa disloc si cadre didactice, ar fi fost mai mari cheltuielile cu transportul", a explicat primarul Benoni Moruzi.

Edilul a gasit o modalitate de a intrebuinta salile libere din scoala noua, insa este doar o solutie provizorie. Sala de sport, cancelaria si laboratorul de informatica (cele 11 calculatoare vor fi duse la scoala din Aroneanu) vor fi amenajate chiar din acest an scolar pentru after-school, program de care vor beneficia in jur de 80 de copii din comuna. Dupa orele de la scoala din Aroneanu, cei care vor fi prinsi in programul de after-school vor face zilnic naveta la Rediu-Aldei.

In timp ce scolii noi din Rediu-Aldei i se gaseste alta utilitate, 143 de copii din Aroneanu, Rediu-Aldei si Sorogari au nevoie cu adevarat de o scoala noua sau cel putin de reparatii capitale, intrucit cea unde invata acum are sparturi mari in peretii exteriori. Primarul sustine ca se va construi o scoala noua si la Aroneanu, dar cu bani de la Banca Mondiala. "Teoretic, ar trebui sa incepem din octombrie-noiembrie, anul acesta. Investitia se ridica la 20 de miliarde de lei vechi", a spus acesta.

Reporterii "Ziarului de Iasi" au contactat-o telefonic pe Maricica Ganga, fostul primar al comunei Aroneanu, pentru a explica de ce a stabilit ca prioritate constructia unei scoli noi in Rediu-Aldei, care ramine din toamna fara elevi, si nu la Aroneanu, scoala de centru (la care invata in jur de 150 de elevi, clasele I-VIII), insa aceasta nu a raspuns la telefon.

Inspectorul scolar general, Liliana Romaniuc, atrage atentia asupra faptului ca situatia de la Rediu-Aldei nu este singulara, in judet fiind mai multe scoli care ramin fara elevi, pe fondul desfiintarii invatamintului simultan, dar mai ales pentru ca o parte dintre ele s-au construit fara a fi realizata o prognoza referitoare la evolutia populatiei scolare din comunitatile respective.

"In judet, sint mai multe obiective incepute, in diferite stadii de realizare, de la 10 la 90%, iar pentru o parte dintre acestea, in momentul in care vor fi finalizate, va trebui sa gasim o alta utilizare, fie ca e vorba de toata cladirea, fie de o parte din spatiu. Eu am recomandat after-school si centre de zi peste tot unde am intilnit sittuatii de acest gen. Noi vom ajuta comunitatea locala sa faca proiecte ca sa acceseze fonduri structurale pentru sustinerea acestor obiective", a precizat sefa ISJ, Liliana Romaniuc.

Comentarii