140 de familii din Iasi blestema o fantoma

joi, 16 octombrie 2008, 22:57
4 MIN
 140 de familii din Iasi blestema o fantoma

Sute de ieseni sint afectati de 11 ani de o plansa aprobata provizoriu de Consiliul Local. Planul urbanistic general al municipiului a prins in 1997 realizarea unei pasarele imense care sa lege Tatarasiul de centrul orasului. Ideea a aparut inca din 1925, sustin unii istorici, dar ca reglementare urbanistica a fost fundamentata in 1997. Intentia Primariei ar fi fost una laudabila daca nu afecta sute de ieseni si hectare intregi de teren privat.

Din datele aflate in arhiva Primariei, "umbra" pasarelei interzice orice constructie pe o suprafata de peste sase hectare. In jur de 140 de ieseni care au proprietati in zona nu pot sa le foloseasca din cauza unei simple prevederi intr-un plan uitat prin sertarele Primariei. Multe persoane au incercat sa construiasca pe terenul lor, dar nu au putut, municipalitatea refuzind sa elibereze autorizatii de constructie.

150 de cladiri propuse spre demolare

Planul urbanistic general al municipiului a fost realizat de firma Urbis din Bucuresti. In 1997, prin hotarirea CL numarul 185, alesii locali au facut lege din propunerile firmei. Printre ele se regasea si pasarela Tatarasi. "Atunci a intrat in vigoare si interdictia de construire. Nu se poate construi deloc pe sub pasarela, pe locul unde veneau pilonii, dar nici in zona in care trebuiau sa fie bretelele. Este o pasarela foarte mare, de aceea si suprafata vizata este mare. In rest, se poate construi, in functie de calitatea solului", a declarat Tudor Vericeanu, arhitectul sef al municipiului.

Intr-un studiu de fezabilitate facut in anii ‘90 sint mentionate ceva mai multe detalii despre pasarela uriasa. Acolo se fac mai multe propuneri cu privire la gestionarea terenurilor in cazul in care se construia pasarela. Astfel, se propuneau pentru expropriere terenuri in suprafata totala de 62.000 mp, din care 41.000 mp reprezinta proprietate privata.

Totodata, se propunea si demolarea a peste 150 de cladiri, dar si 92 de anexe gospodaresti. Toate aceste proprietati se afla intre actualul capat al bulevardului Anastasie Panu, intersectie cu Elena Doamna, si rondul de tramvai din zona Spitalului de Neurochirurgie.

"Pasarela venea ca o continuare a bulevardului A. Panu. Avea acelasi numar de benzi ca bulevardul, adica trei benzi pe fiecare sens, si continua asa pina la celalalt capat. In plus, erau si bretele de acces de pe bulevardul Tudor Vladimirescu, cite doua pe fiecare sens de mers", a explicat Vericeanu.

Situatia s-ar putea clarifica peste un an

Pentru realizarea pasarelei de 1,25 km lungime ar fi nevoie de 30 milioane euro, pe baza unei evaluari din anii ‘90. Pasarela urma sa se sprijine pe trei piloni, doi la extremitati si unul la mijloc.

Planul urbanistic prevedea si o continuare a bulevardului Independentei pina la o legatura cu bulevardul Tudor Vladimirescu. "Sus era pasarela, iar sub ea era legatura Tudor Vladimirescu – Independentei", a explicat Vericeanu. El a mai spus ca noul plan urbanistic general al municipiului va lamuri exact situatia pasarelei Centru – Tatarasi.

Documentatia trebuie sa fie gata in noiembrie 2009. "Noi vrem sa clarificam problema mai repede. Vrem sa facem un studiu de fezabilitate care sa spuna daca mai este nevoie de aceasta pasarela, si daca da, cit de mare trebuie sa fie. Nu gasim insa firme care sa realizeze acest studiu", a continuat Vericeanu.

"Este o situatie foarte dificila"

Practic, de 11 ani, nu se elibereaza nici un fel de autorizatii de constructie in zona afectata construirii viitoarei pasarele. In numeroase rinduri, locuitorii din zona au cerut Primariei fie sa demareze lucrarile de constructie, fie sa anuleze restrictiile de construire. "Vine frigul si nu mai putem trece inca o iarna fara reparatii la casa. Locuim in apropiere de Piata Chirila. Care este situatia cu pasarela discutata de peste 30 de ani?", ne-a scris revoltata Luminita Vasiliu.

Un alt iesean a adresat Primariei un protest prin intermediul portalului www.domnuleprimar.ro. "Ce aveti de gind cu terenul meu, pe care nu pot construi de mai bine de 10 ani datorita restrictiei temporare? Ati construit Ateneul, la el nu aveati restrictie? Proiectul e expirat, tineti proprietatile noastre asa, fara sa va pese? Astept cu nerabdare sa ridicati restrictia de construire, poate imi voi construi si eu o casuta. Sintem o familie tinara, cu un copil", a scris acesta.

Conform avocatilor, problema iesenilor afectati de plansele Primariei nu este simpla din punct de vedere juridic. "Eu, ca avocat, nu risc sa spun unui client sa construiasca acolo. Stiu problema pentru ca m-am intilnit cu ea. Este adevarat ca se incalca dreptul de proprietate. Omul are un teren, dar nu il poate folosi cum vrea el. Dar legea constructiilor este de partea Primariei. Nu se pot elibera autorizatii daca planul urbanistic are reglementat acest lucru", a declarat avocatul Liviu Bran. El a mai spus ca iesenii pot obtine autorizatii de construire, provizorii sau definitive.

"Se poate da o autorizatie provizorie, iar omul completeaza o declaratie pe proprie raspundere ca in cazul in care se face pasarela demoleaza tot si elibereaza terenul. Prin instanta se poate obliga Primaria chiar sa emita o autorizatie definitiva. Daca se face insa pasarela, vine si pe baza faptului ca este de utilitate publica, te expropriaza la o suma stabilita de ei. Apoi, trebuie sa te judeci sa obtii valoarea reala a bunului. Este o situatie foarte dificila", a explicat Bran.

Comentarii