Boala saraciei face ravagii

marți, 29 decembrie 1998, 00:00
4 MIN
 Boala saraciei face ravagii

Peste 15 pastile inghitite pe stomacul gol
TBC-ul nu este o boala care doare, primele simptome ale imbolnavirii fiind, de regula, scaderea masiva in greutate, tusea si, intr-o faza mai avansata, expectoratii cu singe. In timpul tratamentului, bolnavilor adulti li se administreaza dimineata, pe stomacul gol, peste 15 pastile. "In cazul bolnavilor care mai sufera si de alte boli, cum ar fi hepatita, ulcerul, medicatia li se da fractionat, pe tot parcursul unei zile" , ne-a declarat medicul pneumo-ftiziolog Cezara Ciuchi. "Stomacul unui om sanatos nu rezista acestei cantitati de medicamente decit daca individul este bine hranit". Cei mai multi bolnavi nu au, insa, bani pentru alimente. Asa ca, odata iesiti din spital renunta sa-si mai ia pilulele. De aceea, revin in spital in faze critice si, de cele mai multe ori, nu mai pot fi salvati.
Slabiti si imbatriniti mult prea devreme, bolnavii TBC te sperie si te fac sa-i compatimesti in acelasi timp. Pentru ca pe unii nu-i viziteaza nimeni si hrana din spital nu este niciodata destula, a cere de mincare este ceva normal pentru ei. Fiecare pacient e un caz medical, dar si unul social in acelasi timp.
"Ce sa fac acasa de sarbatori?"
Floarea Aurel, de 72 de ani, face parte din aceasta categorie. Desi are familie, nici un membru al acesteia nu a vizitat-o. "Am avut trei copii, din care unul mi-a murit, iar ceilalti doi s-au casatorit, fiecare fiind la casa lui, ne-a declarat Floarea. Nu a venit nimeni pe la mine. Ce sa fac? Poate ca sint si ei ocupati si nu mai au timp de mine". Ea este din Saucesti si a fost adusa cu Salvarea la Spitalul TBC in urma cu trei saptamini, dupa ce a luat boala de la sotul ei, Emil. Acesta, vechi client al spitalului TBC, este momentan internat la Sanatoriul Bisericani, deoarece acasa nu avea conditiile necesare pentru a urma tratamentul.
Cind am intrebat-o pe Floarea Aurel ce va face de sarbatori, ne-a spus precipitat ca nu vrea sa mearga acasa. ”Nu-mi trebuie nici o sarbatoare! Ce sa fac acasa? Sotul este la sanatoriu si sint singura, nu am cu ce sa fac focul, nu am bani pentru mincare pentru ca pensia mea este foarte mica, de 80.000 de lei". Batrina considera ca este foarte bine la spital pentru ca are caldura, mincare asigurata zilnic si un pat unde se poate odihni.
Valeria Turcan, de 31 de ani, sufera de un TBC al inimii inca de acum trei ani. Desi a facut tratament, boala a reaparut din cauza saraciei. Ea este din Bibiresti si are trei fetite de intretinut numai cu banii din pensia ei de boala, respectiv 400.000 de lei. Sotul sau nu are nici un venit, el ocupindu-se cu muncile pamintului. In comparatie cu batrina Floarea, ea doreste sa se externeze cit mai repede din spital pentru a fi alaturi de cei dragi de sarbatori.
De Sfintul Nicolae, copiii internati si-au lustruit papuceii cu hainutele de pe ei
Cei mai multi dintre copiii aflati in saloanele spitalului provin din familii cu un nivel de trai foarte scazut. La ora actuala, sint 30 de copii internati, din care 98% sint cazuri sociale. Personalul sanitar are o vorba pentru sezonul rece, cind foarte multi parinti isi aduc odraslele si nu le iau acasa decit cind vine caldura: "Iar si-au adus copiii la iernat". De cele mai multe ori copiii au contactat bacilul de la unul din parinti ce a tratat cu indiferenta boala, refuzind spitalizarea. Ceea ce le-a impresionat foarte mult pe asistente a fost cumintenia pustilor inainte de Sfintul Nicolae. "Copiii si-au sters papuceii cu saliva si cu hainutele de pe ei, dupa care i-au pus la fereastra, doar-doar va veni si la ei Mosul Nicolaie cu daruri", ne-a declarat o asistenta. Pentru ca li s-a facut mila si nici un patron nu a binevoit sa se gindeasca la sufletele necajite ale bolnavilor, personalul medical a pus mina de la mina si a daruit dulciuri in valoare de citeva sute de mii de lei.
Vasile Serban, de 9 ani, se afla inca pe patul spitalului, desi trebuia externat inca de acum trei saptamini de zile. Cadrele medicale au contactat familia de nenumarate ori, dar de fiecare data au primit acelasi raspuns: " Nu avem bani de drum" . Vasile provine dintr-o familie cu 12 copii din din Cotofanesti, venitul lunar al acesteia rezumindu-se doar la banii de alocatie. Pustiul sufera ca familia nu se da in vint dupa el si ne-a declarat printre lacrimi : ‘Nu vin ei dupa mine, dar banii mei de alocatie cum de stiu sa-i ia?! "
Un caz aparte este Ilie Negrila, de doi ani si sapte luni, care a fost adus la spital in urma cu doua luni. "Micutul provine de la leaganul de copii din Onesti , ne-a declarat asistenta Turcu. El a fost gasit imediat dupa nastere intr-o sacosa ce era atirnata in gardul ce imprejmuia leaganul. Pentru ca era negru i s-a dat numele de Negrila si pentru ca a fost gasit in ziua de Sfintul Ilie, i s-a dat prenumele de Ilie. Virsta i-a fost determinata dupa dinti" .
In cadrul sectiei de copii sint internati si pusti purtatori de HIV. Boala TBC apare ca o complicatie datorata scaderii rezistentei copiilor bolnavi de SIDA. Simona Muraru , de noua ani, face parte din aceasta categorie. Ea nu a fost vizitata niciodata de nimeni, desi are o familie care locuieste in Moinesti. In aceeasi situatie se afla si Cristina Chitves, de 11 ani, care se afla pe patul spitalului de doua luni, fara a se interesa cineva de ea. (Carmen IORDACHE, Nicoleta VARTIC)

Comentarii