Casa lui Gheorghe Gheorghiu-Dej a ajuns o ruina

joi, 09 aprilie 1998, 23:00
2 MIN
 Casa lui Gheorghe Gheorghiu-Dej a ajuns o ruina

Fostul sef de stat Gheorghe Gheorghiu-Dej a locuit inainte de a se inscrie in Partidul Comunist si la Moinesti. Nascut la 8 noiembrie 1901 la Birlad, din parintii Anica si Tanase Gheorghiu, care mai aveau inca patru fete, Gheorghe a fost infiat inca de la virsta de doi ani de unchiul sau din Moinesti, N. Gheorghe Ionescu si sotia lui, Tasia. Familia Ionescu avea o casuta in apropierea centrului orasului Moinesti si chiar daca nu avea si alti copii, o ducea destul de greu.
La virsta de sase ani Gheorghe era deja elev in clasa intiia la Scoala din Lucacesti, iar la 15 ani era ucenic la Steaua Romana din Moinesti. Din 1926, Gheorghe Gheorghiu-Dej se muta la Atelierele CFR de la Galati. La un an de zile de la plecarea din Moinesti se casatoreste cu Mita, fata lui Stere Alexa, cu care a avut doua fete, Lica si Tanta. Parintii adoptivi ai lui Gheorghe s-au stins prin anii 50, iar de casa, care era compusa dintr-o singura camera, se ocupau vecinii, care il cunosteau pe Gheorghe ca pe un personaj de treaba. Pe zidul din fata al cladirii se afla chiar o placa din marmura pe care erau trecute citeva date printre care si citi ani a locuit Gheorghe in orasul petrolistilor.
Din spusele lui Vasile Popa un cetatean de pe o strada apropiata cu casa, – placa de marmura a fost smulsa dupa 1989 de doi "revolutionari" din oras si facuta tablou electric. "Cit despre terenul din jur – a continuat megiesul – acesta a fost revendicat de vecini si cultivat pina in prag cu porumb. Vreau sa va mai spun ca nici un partid de stinga n-a mai trecut pe aici in ultimii ani si nimeni n-a mai dat cu o bidinea de var. Sa stiti ca locuinta lui Lincoln de la New York nu a fost darimata de succesorul acestuia la presedintia Americii. La Moinesti distrugerile au inceput inca de pe vremea lui Ceausescu, iar acum, intr-un stat democrat, acestea continua".
Vasile Popa isi mai aminteste ca Gheorghe, pe cind era la conducerea statului, venea des pe la Moinesti fara nici o garda de corp, ci doar cu soferul. Isi ruga mereu parintii sa-i faca bors cu fasole, pe care-l minca cu ceapa verde si sare grunjoasa. Cu gindul la vremuri de mult uitate, interlocutorul nostru de ocazie isi da seama ca despre istoria acelor timpuri s-au scris putine lucruri adevarate, iar administratia moinesteana ar trebui sa se ingrijeasca un pic si de istoria urbei, atit cit este ea. (Monica CERCAN)

Comentarii