Potopul cu pietre de gheata a distrus culturi, case, masini

luni, 10 iulie 2000, 23:00
7 MIN
 Potopul cu pietre de gheata a distrus culturi, case, masini

Sute de locuinte aproape distruse, mii de hectare de culturi rase de pe fata pamintului, sute de oratanii ucise, dar mai ales o multime de oameni care nici nu mai au dupa ce bea apa – aceasta este imaginea pe care a lasat-o in urma potopul de gheata care s-a abatut asupra judetului Bacau duminica dupa-amiaza. Daca doar ar fi plouat, chiar si asa torential cum s-a intimplat, nu ar fi fost mare necaz. Insa bucatile de gheata, mari pe alocuri cit oul de gaina, au produs distrugeri mai rar intilnite in 13 comune din judet: Tamasi, Luizi Calugara, Magura, Poduri, Pirjol, Magiresti, Ardeoani, Strugari, Buhoci, Oncesti, Ungureni, Letea Veche si Nicolae Balcescu.
Norii negri care au adus potopul au inceput sa isi reverse prea-plinul undeva in vestul judetului, unde primele lovite au fost comunele Magiresti, Ardeoani si Poduri. Grindina a fost aici mare cit cireasa si a ciuruit coperisurile mai subrede, din carton sau eternita. Necazul cel mai mare a fost la Ilisesti, Leontinesti si Strugari, unde a fost distrus pina si putinul de cultura ramasa in picioare dupa furtuna de acum doua saptamini. Cit despre gradini nici nu mai poate fi vorba, pentru ca rosiile, varza si celelalte verdeturi zac inca de acum doua saptamini sub un strat gros de mil.
Pe masura ce s-a apropiat de zona Bacaului, furtuna si-a pregatit artileria grea, pe care a detonat-o incepind de la Magura si Luizi Calugara. Potopul s-a dezlantuit in jurul orei 15.00, cind bucati de gheata colturoasa, de marimea pumnului, au inceput sa cada precum ghiululele peste case si peste toata agoniseala oamenilor. Au cedat pina si acoperisurile de tabla, care s-au gaurit pe alocuri, insa cele mai afectate au fost cele din azbociment, tigla sau carton asfaltat. Pe alocuri, gheata a spart acoperisul, a strapuns si tavanele si s-a oprit prin odai. Taranii au gasit bucati de gheata enorme care, puse pe cintar, au aratat greutati intre 750 de grame si un kilogram. Depozitul de materiale de constructii din localitate a fost ieri un adevarat furnicar de oameni, care cumparau placi de azbociment pentru a-si petici acoperisurile. Tot la Luizi Calugara, mai multi localnici au avut nevoie de ingrijiri medicale fiindca au fost surprinsi pe cimp si loviti in cap de grindina.
O grozavie la fel de mare a fost si la Magura, unde a fost puternic afectata partea de localitate numita Dealu Mare. Si aici acoperisurile au fost cuiruite, geamurile sparte, orataniile ucise, iar vita-de-vie atit de grav afectata incit se spune ca nici la anul nu va avea puterea sa se regenereze. Primaria din Magura a fost asaltata ieri de oameni veniti sa depuna cereri referitoare la pagube, in speranta unui ajutor de la autoritati.
Dezastrul de la Tamasi
Cu siguranta ca cele mai groaznice imagini pe care furtuna le-a lasat in urma sint cele de la Tamasi si la Letea Veche. In satele Radomiresti, Rustea sau Siret, din comuna Letea Veche, acoperisurile au fost deteriorate in proportie de 80%, iar culturile sint ca si compromise. Grindina a avut marimea oului de rata si a afectat in caderea ei o multime de autoturisme, care acum au pe caroserie modele noi si parbrize mai putine.
Comuna Tamasi nu a fost lovita pentru prima oara de o calamitate, cele mai frecvente in anii din urma fiind torentele formate in urma ploilor torentiale. Insa ce a lasat in urma grindina de duminica, nici batrinii satului nu isi aduc aminte sa mai fi vazut vreodata. Tabloul apocaliptic incepe inca de la intrarea in comuna, unde drumul este drumul plin de mil si ramuri, in vreme ce copacii dezgoliti de frunze si fructe arata ca iarna. Nu mai putin de 1.070 de gospodarii au avut aici de suferit felurite stricaciuni, de la garduri rupte si ferestre sparte pina la acoperisurile si gradinile distruse in totalitate. Din porumb nu a mai ramas absolut nimic, in afara de niste lujeri sfisiati, de citeva zeci de centimetri inaltime, care e greu de crezut ca mai pot fi folositi macar ca hrana la animale. Nu au scapat nici acoperisurile din tabla, pe care urmele caderii de gheata se vad la fiecare centimetru. La cele mai multe case, gheata a distrus in intregime acoperisurile si a ajuns la tavane, care acum zac prabusite prin odai, asa cum s-a intimplat la casa lui Vasile Anca. "Mi-a cazut aproape toata tencuiala si atunci am iesit din casa cu perna in cap, ca sa pun la adapost orataniile", spune gospodarul, care ieri isi scosese in curte mobilele si covoarele pline de molozul picat din tavanele ciuruite.
Nu au scapat nici scoala si nici cele doua biserici, ce acum au toate geamurile sparte si acoperisurile gaurite. Majoritatea satenilor erau ieri adunati pe la porti si se uitau dezorientati la efectele potopului. La Primarie era adevarat furnicar de oameni, care isi asteptau rindul la depus petitiile cu pagubele suferite, tot in asteptarea unui iluziv ajutor de la stat. Comuna Tamasi nu avea curent electric nici ieri, cu toate ca echipele de la Conel au lucrat la remedierea avariilor inca de duminica seara. Nici legaturile telefonice nu au fost restabilite in toate localitatile din comuna.
Autoritatile judetului au reactionat prompt in fata dezastrului, inca de duminica dupa-amiaza, cind comisii ale Protectiei Civile, conduse de capitanul Petrea Elisei si maiorul Gheorghe Tataru, au mers in satele afectate, pentru o prima estimare a proportiilor dezastrului. Alte comisii formate din reprezentanti ai Protectiei Civile si ai Prefecturii s-au deplasat si ieri in teritoriu, de aceasta data pentru o evaluare cit mai exacta a pagubelor. Rapoarte ce contin constatarile respective vor fi inaintate Guvernului, odata cu cererea de alocare din fondul special destinat calamitatilor a unor sume suficiente pentru ca taranii sa uite cit mai curind potopul. (Ovidiu PAULIUC)
Zeci de automobilisti afectati de grindina au luat cu asalt politia
Bacauanii aflati in trecere sau cu treburi la politia municipiului au avut parte ieri de un spectacol desprins parca din filmele de groaza. Zeci de masini, de la Dacii si pina le jeep-uri luxoase, erau insirate pe marginea drumului sau stationau in parcare, avind parbrizele facute tandari, si cu caroseria gaurita, de parca masina ar fi venit acum de pe front. Autoturismele apartineau bacauanilor care au fost prinsi cu o seara in urma de grindina si care venisera la politie pentru a obtine adeverinte de reparatie. Locotenent colonelul Constantin Brebu, adjunctul sefului Biroului Politiei Rutiere Bacau, ne-a declarat ca pina ieri dupa amiaza au fost inregistrate 160 de astfel de cereri, toate fiind rezolvate pe loc. "A fost nevoie de un volum de munca imens pentru a fi operativi si, din acest motiv, majoritatea politistilor au lucrat mult peste program, pentru ca toata lumea sa plece multumita", ne-a mai spus lt. col. Brebu. Dupa ce s-au vazut cu adeverintele in buzunar, proprietarii de autoturisme au dat fuga la societatile de asigurari, unde au stat ore intregi la cozi, pentru obtinerea despagubirilor. (Florin CRACIUN)
Grindina a ciuruit Scoala din Rachitoasa
Acoperisul distrus in proportie de peste 50%, toate gemurile de la etajele doi si trei ale cladirii sparte si avarierea, aproape in totalitate, a acoperisurilor de la magazie si centrala termica, acesta este bilantul, realizat de conducerea Scolii din Rachitoasa, dupa furtuna care s-a abatut, duminica seara, asupra localitatii. "E greu, la prima vedere sa estimezi pagubele dar, oricum, acestea depasesc 50 de milioane de lei. Inaintea examenului de capacitate, am pus totul la punct si acum scoala arata ca dupa razboi. Numai pentru a inlocui geamurile sparte complet sint necesari peste 280 de metri patrati de geam", ne-a declarat profesoara Elena Taga, directoarea Scolii din Rachitoasa. Intrebata de unde va lua banii pentru a repune scoala pe picioare, domnia sa nu a putut da nici un raspuns. Amintim ca, incepind cu acest an, unitatile de invatamint au intrat in patrimoniul primariilor, institutii care sint, astfel, nevoite sa suporte toate cheltuielile reclamate de invatamint. (Eduard CUCU)
A scapat de ploaie, dar a luat foc
Dupa caderea grindinei care a transformat sute de gospodarii in ruine, Maria Prihoanca, 46 de ani, din Strugari, ii multumea lui Dumnezeu ca familia ei, casa si grajdurile animalelor au ramas intregi. Imediat cum a incetat ploaia, femeia a iesit in curte sa pregateasca cina la o soba cu lemne. Ca de fiecare data, Maria a vrut sa aprinda focul dupa ce stropea lemnele cu motorina. Grabita sa termine treaba pina la caderea unei noi rafale de ploaie, gospodina a turnat din sticla o cantitate mai mare de combustibil, care i-a sarit si pe haine. Deoarece in soba se mai afla jar, fusta femeii s-a aprins, iar flacarile i-au cuprins ambele picioare si mina stinga. Maria Prihoanca a reusit sa scape de flacari turnindu-si pe corp o galeata cu apa aflata in apropiere. Victima incendiului a suferit arsuri de gradul II,III si IV la nivelul membrelor inferioare si superioare si a fost internata de urgenta in sectia Chirurgie Plastica si Reparatorie a Spitalului Judetean. (Cezara DUTA)
Potopul de pietre a spart capetele bacauanilor
Opt bacauani aflati la iarba verde duminica dupa-amiaza la Magura au ajuns de urgenta la spital cu traumatisme craniene provocate de loviturile puternice ale ghetii cazute din senin. Victimele bucatilor de gheata s-au prezentat la serviciul Urgente pentru suturarea plagilor si au atentionat personalul medical ca vor fi solicitati de mult mai multi pacienti, deoarece nici o persoana dintre cele aflate la iarba verde in zona Magura nu a scapat fara rani. Cei opt adulti care s-au prezentat la medic cu capetele sparte de gheata prezentau si pe corp multiple contuzii, care nu au necesitat internarea in spital. Pe linga vatamarile corporale, bacauanii surprinsi de grindina la iarba verde in zona Magura s-au ales si cu masinile botite sau cu parbrizele sparte. O alta victima a ploii de duminica dupa-amiaza a fost o bacauanca in virsta de 34 de ani, care suferit o fractura a oaselor palmei stingi. (Cezara Duta)

Comentarii