Preotul inventator

luni, 24 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 Preotul inventator

Florin Timosenco, preotul ortodox din Parohia Valea Seaca, comuna Nicolae Balcescu, este autorul unei inventii a carei aplicare i-a lasat tablou pe toti enoriasii. Rod al unei munci de cercetare de trei ani, in care a adunat kilograme intregi de pelin, brusture, rostopasca si coada calului, preotul Timosenco incepe sa vada abia acum rezultatele inventiei sale. Cele cinci hectare de teren ale Parohiei, care sint cultivate cu rosii, castraveti si ardei, sint cele mai rasarite din comuna, desi nu au vazut, cel putin in ultimii ani, nici o picatura de erbicid sau ingrasaminte chimice. Tot secretul sta in infuziile si maceratele de plante, pe care preotul le pregateste dupa o metoda numai de el stiuta si pe care le foloseste la stropitul culturilor si care au aceleasi efecte ca si substantele clasice folosite impotriva bolilor si daunatorilor.
Mai mult decit atit, preotul mai spune ca solutia astfel obtinuta are si rolul de a revitaliza plantele afectate de grindina si de a le face sa se dezvolte ca in perioadele normale de timp. Timosenco spune ca solutiile naturiste preparate de el au doua avantaje: pe linga obtinerea unor produse ecologice, plantele tratate cu extracte medicinale naturiste capata o mai mare rezistenta. Pe linga invidia cultivatorilor de legume traditionali din zona, preotul din Valea Seaca si inventia sa au stirnit curiozitatea specialistilor. Acestia sustin ca rezultatele obtinute de ei cu produse chimice sint sub cele obtinute de Florin Timosenco cu extracte din plante tamaduitoare. Lucian Stoica, directorul Statiunii de Cercetare Legumicola Bacau, ne-a declarat ca recunoaste descoperirea preotului si ca, ori de cite ori va primi invitatii la simpozioane de promovare a agriculturii ecologice, il va recomanda drept un specialist veritabil in domeniu pe Florin Timosenco.
Preotul care a descoperit inlocuitorii ingrasamintelor chimice si ai erbicidelor a fost solicitat deja de citiva cercetatori din Bucuresti care doresc ca Timosenco sa sustina cursuri de agricultura ecologica prin mai multe zone ale tarii. Mai mult, faima lui Timosenco s-a extins si peste hranitele tarii, in Olanda, de unde un importator de plante medicinale s-a aratat interesat sa colaboreze cu preotul bacauan in cultivarea si vinderea valerianei. Pina cind aceste proiecte vor prinde viata, preotul Timosenco continua sa renunte la sutana in timpul saptaminii si sa-si ingrijeasca cele cinci hectare cu legume, de pe care spera sa obtina in acest an productii record. (Florin CRACIUN, Cezara DUTA)

Comentarii