Sezonul grevelor

marți, 19 martie 2002, 00:00
4 MIN
 Sezonul grevelor

Miscarile de protest datorita salarizarii vor capata se pare amploare in viitorul apropiat. Si alte categorii profesionale, pe linga cadrele didactice anunta actiuni de protest, mare parte a revendicarilor fiind legate de salarizare sau de contractul colectiv de munca. Framintarile sociale se pare ca vor fi de proportii, tinind cont de faptul ca guvernantii au declarat ca nu mai au bani sau alte solutii pentru majorari salariale.
"Ori toti, ori nici unul!"
Federatia Educatiei Nationale(FEN) va declansa greva generala daca procentul de participare a cadrelor didactice la aceasta forma de protest va fi de 100%. Acesta a fost mesajul transmis de catre conducerea FEN, liderilor de sindicat din judete, argumentul adus de federatie fiind acela ca, numai in felul acesta, intreg sistemul educational din Romania va fi in pericol, iar Guvernul va fi nevoit sa gaseasca solutii pentru marirea salariilor angajatilor din sistem. Maria Tiprigan, liderul Sindicatului Invatamintului Preuniversitar (SIP), considera ca exemplul FEN ar trebui urmat si de celelalte federatii reprezentative din invatamint. "FEN are o experienta destul de vasta in domeniu sindical. De aceea, a solicitat sindicatelor judetene sa detina o evidenta foarte clara a celor care vor greva generala. SIP va merge pe principiul <Ori toti, ori nici unul>, intrucit nu trebuie sa profite de aceleasi cistiguri si cei care nu se sacrifica", a declarat Tiprigan.
Data fiind aceasta situatie, SIP intentioneaza sa avanseze in scolile afiliate la acest sindicat niste formulare tipizate, numite sugestiv "declaratii", formulare care vor trebui completate de dascali, cu maxima responsabilitat trebuind sa decida daca adera sau nu la greva pe termen nelimitat. Desi, de saptamina aceasta, vor incepe noi negocieri intre sindicate si Guvern pe problema legii salarizarii, Maria Tiprigan nu crede ca invatamintul se va alege cu ceva concret in privinta majorarii salariilor personalului din sistem.
Si functionarii se pregatesc de greva
Functionarii publici vor intra in greva, in cazul in care Guvernul nu va lua in discutie o majorare a salariilor si imbunatatirea conditiilor de munca, a declarat, ieri, Andrei Paramanov, liderul Sindicatului Fuctionarilor Publici din Botosani. Paramanov a afirmat ca sindicatele au solicitat de citva timp Guvernului elaborarea unei legi a salarizarii functionarilor publici pe clase, categorii si grade, potrivit Legii statutului functionarilor publici. El sustine ca salariul actual al unui functionar public nu acopera nici macar intretinerea unui apartament cu trei camere. Salariul mediu net in acest domeniu este de 2,2 milioane lei, cu 1,3 milioane sub media pe economia nationala.
"Am fost pasiti de cresterile salariale acordate bugetarilor. Am colegi care nu au cu ce trai", a precizat Paramanov. Functionarii solicita salarii de cel putin 3,4 milioane de lei si conditii de munca mai bune. Ei vor o crestere salariala in functie de rata inflatiei, dar si o indexare a acestora in raport cu cresterea economica. Sindicalistii solicita si acordarea tichetelor de masa in acele institutii care realizeaza venituri extrabugetare.
"Noi avem nevoie imediat de o Hotarire de Guvern sau de o Ordonanta de Urgenta care sa reglementeze salarizarea functionarilor publici. Mie mi s-a interzis ca functionar public sa am o alta activitate in afara programului, fara sa mi se dea ceva in loc. Doctorii au voie sa aiba cabinet medical, profesorii au voie sa faca meditatii in timpul lor liber, dar angajatii Directiei de Finante nu au voie sa tina o evidenta contabila privata, in afara orelor de program", mai spune Paramanov.
El a anuntat ca protestele functionarilor publici vor fi declansate cel mai devreme luna viitoare, dupa ce expira ultimatumul acordat Executivului de Blocul National Sindical. In aceasta saptamina, liderii Sindicatului Functionarilor Publici vor declansa o actiune de stringere de semnaturi in vederea declansarii grevei generale. Greva va avea loc doar daca cel putin doua treimi dintre salariati vor accepta acest lucru. Sindicalistii sustin ca vor declansa mai intii o greva de avertisment de doua ore, dupa care o greva de avertisment de o zi si apoi greva generala.
Nici in sanatate nu-i mai bine
Cadrele medicale se pregatesc sa recurga la actiuni de protest, daca in aceasta saptamina doleantele lor nu vor fi rezolvate. Recenta intrunire a Consiliului National al Sanitas, la care a participat si liderul judetean Octavian Dumitru a fixat si un termen limita – 25 martie. Ieri, sindicatul Sanitas a transmis un comunicat de presa, prin care au fost stipulate problemele din sistemul sanitar, generate de subfinantare. Azi, 19 martie, la Bucuresti va avea loc o conferinta de presa, in care vor fi facute publice programul actiunilor. "Pina pe data de 25 martie, ne vom intilni cu primul ministru, ministrul sanatatii si familiei, ministrul finantelor, ministrul muncii si solidaritatii sociale si cu presedintele Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate. Daca nu vom primi raspunsuri favorabile privitoare la plata datoriilor spitalelor catre furnizorii de medicamente si alimente, gasirea de solutii privind rectificarea bugetara, plata celui de-al 13-lea salariu si acordarea tichetelor de masa, se va da unda verde pentru declansarea unei actiuni de protest", a declarat Octavian Dumitru.
Sindicalistii au fixat pentru declansarea grevei data de 7 aprilie, cind este sarbatorita Ziua Nationala a Sanatatii. Fiecare judet a inaintat, saptamina trecuta, o situatie a unitatilor sanitare. In urma analizei, s-a ajuns la concluzia ca nu sint respectate normele contractului cadru din acest an, ca spitalele sint indreptate spre faliment si ca nu exista fonduri pentru indexarea salariala, tichete de masa si acordarea celui de-al 13 salariu in acest an. "La noi, necesarul de salarii este mai mare decit bugetul alocat. Am ajuns la concluzia ca problemele pleaca de la nivel inalt si nu de la nivel judetean, si de aceea vom trece la actiuni de protest. Deocamdata, nu s-a stabilit daca va fi o greva generala de avertisment sau o greva de tip japonez", a mai spus liderul Sanitas. (L. Lupascu, Lucian SIMINIUC, Cristian LUPASCU)

Comentarii