Laboratoarele de analize medicale aflate in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) au terminat fondurile pentru investigatiile asiguratilor in mai putin de o saptamana. Unitatile au inceput deja sa faca liste de asteptare pentru luna viitoare cu cei dispusi sa amane testele, pentru ceilalti existand varianta platita. „Am fost la un laborator, am prezentat biletul de trimitere si mi s-a spus ca ma costa 250 de lei. Am intrebat de ce trebuie sa dau bani, daca sunt asigurat si mi s-a spus ca nu mai sunt fonduri, desi nu a trecut nici o saptamana din aceasta luna. La alte doua laboratoare am intalnit aceeasi problema", a spus un botosanean.
Reprezentantii CAS recunosc problemele de finantare a laboratoarelor, insa spera ca lucrurile sa intre in normal in momentul in care se vor semna contractele pentru acest an si vor fi stabilite sumele pentru analize. „Pacientii sunt programati. De aceea s-a prelungit si valabilitatea biletelor de trimitere pentru analize, pentru a se preintampina astfel de situatii si acestea sa nu expire. Speram ca din martie situatia sa revina la normal", a precizat un reprezentant al CAS.
Numarul bolnavilor deserviti de laboratoare a crescut de la aproximativ 1.000 in vara la peste 3.000 in lunile de iarna, lucru care explica si epuizarea atat de rapida a fondurilor.
CASETA:
Putine laboratoare acreditate
In prezent, in Botosani sunt sase laboratoare private in contract cu Casa de Sanatate, carora li s-au alocat pentru ultimul trimestru din 2012 putin peste 230.000 de lei. Suma cea mai mare alocata pentru un trimestru unui laborator a fost anul trecut de 120.000 de lei, iar cea mai mica de 25.000 de lei.
Reprezentantii CAS spun ca banii pentru analize ar putea fi mai multi daca toate spitalele ar avea acreditare pentru laboratoare. „Problema e in primul rand la Spitalul Judetean. Daca laboratorul de acolo ar fi acreditat, suma aproape s-ar dubla. Laboratoarele de stat sunt platite separat de cele private. De aceea fondul se epuizeaza repede", a spus un oficial al CAS.
Laboratorul de la „Mavromati" nu va intra nici in acest in contract cu CAS, intrucat nu are timp sa termine documentatia.
La cele sase laboratoare private acreditate se adauga cele de la Maternitate si Pediatrie, insa numarul analizelor care pot fi facut acolo este mai redus decat la Judetean, unitate al carei laborator poate analiza peste 500 de probe simultan, iar interpretarea se face computerizat.
Cele doua spitale au obtinut avizele necesare in 2010, respectiv in 2011.
Sursa: MONITORUL de BOTOSANI
Publicitate și alte recomandări video