Braila vazuta prin ochi de premier

joi, 14 martie 2002, 00:00
8 MIN
 Braila vazuta prin ochi de premier

Dupa cum v-am informat in editia noastra de ieri, primul ministru Adrian Nastase a fost, marti, oaspetele Brailei, prilej cu care a participat la inaugurarea Salii de Sport a Liceului cu Program Sportiv si a vizitat societatile "Valmet" si "Braiconf", precum si laboratorul de informatica al Colegiului "Nicolae Balcescu". In cadrul miniconferintei de presa organizate cu acest prilej, dar si a intilnirii cu membrii Comisiei Consultative si cu o serie de oameni de afaceri locali, premierul a facut o serie de declaratii legate de teme de maxim interes pentru judetul nostru.
Citeva dintre raspunsurile date de Adrian Nastase au vizat direct solicitari facute de catre senatorul PSD Viorel Balcan, care a declarat: "Visul Brailei a fost, dintotdeauna, realizarea unui pod peste Dunare. Acest obiectiv este prins in programul de guvernare si sint convins ca vom primi tot sprijinul Guvernului, iar speranta noastra este ca, pina in 2004, vom reusi sa batem primul tarus la aceasta lucrare. Domnule Adrian Nastase, nu este o noutate ca bugetul judetului Braila e sarac. Dupa cum stiti, am dori ca macar o parte din redeventa ce se scoate de pe urma Insulei Mari a Brailei sa poata sa vina inspre bugetul local, dar cunoastem si rezerva dvs legata de aceasta solicitare a noastra. Poate ca s-ar putea gasi totusi o solutie in acest sens. De asemenea, as vrea sa va informez ca am avut o discutie cu producatorii agricoli din judet si, nu vreau sa va supar, dar trebuie sa va spun ca exista probleme cu taxa de drum, care nu a fost inca returnata acestor oameni. Ca o fi din motive obiective, ca o fi din motive subiective, asta nu stiu, cert este ca producatorii agricoli ar dori sa nu mai plateasca aceasta taxa. De asemenea, as vrea sa va solicit, tot in numele producatorilor agricoli, sa se acorde o mai mare atentie subventiilor la masini si instalatii de irigat. Un ultim lucru ar fi legat de faptul ca, in toamna trecuta, Brailei i s-au aprobat subventii la griu, pentru o suprafata de 20.000 de hectare. Vreau sa va informez ca, in prezent, suprafata cultivata cu griu la nivelul judetului este de 85.000 de hectare si am dori sa ni se acorde subventii, daca nu pentru intreaga suprafata, macar pentru 60.000 ha". Premierului i-au mai fost prezentate, la intilnirea cu membrii Comisiei Administrative si oamenii de afaceri locali, problemele crescatorilor de animale din judet, de catre presedintele asociatiei de profil, Gheorghe Caruz, cele ale investitorilor din zonele libere, de catre omul de afaceri Constantin Teodorescu, si cele ale uzinei "Promex", de catre directorul general al acesteia, Vasile Pricop.
"«Promex» poate fi transformat intr-un parc industrial"
Primul ministru a declarat ca aceasta varianta, a unui parc industrial, este una pe care a gindit-o personal, dar pe care, daca autoritatile locale o considera viabila, este gata sa o sprijine in Guvern. "Stiti si dvs, poate mai bine decit mine, si stiu si eu ca s-a incercat privatizarea uzinei «Promex» de citeva ori. Este a nu stiu cita oara cind cautam un partener pentru aceasta unitate. Vreau sa va spun ca avem toata disponibilitatea de a sprijini un proiect care sa asigure in continuare locuri de munca si viabilizarea «Promexului». Nu am acum o solutie clara, insa putem spune ca exista doua variante: una se refera la transferul de proprietate catre o singura persoana, care probabil ca va izola o mica sectie si, in rest, va incerca sa vinda, ca sa-si compenseze o parte din investitie, sau o solutie pe care eu o sugerez – dar cu rezerva unor discutii ulterioare, pe care sa le purtam, si cu conditia de a cere specialistilor sa-si prezinte parerea -, de transfer al «Promexului» la Consiliul Judetean si transformarea sa intr-un parc industrial, pentru ca infrastructura existenta acolo sa poata fi utilizata pentru alte tipuri de activitati industriale. Acesta ar urma sa fie alocat pentru locuri de munca si diverse investitii, in conditiile unor facilitati acordate de Legea parcurilor industriale. Va rog sa luati acest comentariu doar ca o idee care, deocamdata, nu a ajuns la final, dar in masura in care ea se va dovedi interesanta, va promit sa o sustinem. Ar fi o varianta ca, la nivelul judetului Braila, unde sint mai multe locuri de munca pentru femei decit pentru barbati, sa sustinem o posibilitate de a relansa un parc industrial, care sa insemne, pe de o parte, un incubator pentru intreprinderi mici si mijlocii, pe de alta, formule de investitii pentru diverse variante industriale, in conditiile in care platforma de la «Promex» beneficiaza de o infrastructuta extrem de complexa. Va fi o responsabilitate pentru Consiliul Judetean, sa gaseasca investitori pentru o zona deja viabilizata, unde investitiile pot fi demarate imediat. Daca considerati, insa, tentanta ideea, o putem sprijini."
"Sprijinim proiectul podului peste Dunare, mai ales daca nu e nevoie de garantii guvernamentale"
In ceea ce priveste problema podului peste Dunare de la Braila, raspunsul primului ministru a fost un "da" hotarit, dar cu unele conditii: "Ne cereti sprijinul pentru proiectul podului peste Dunare. Problema nu este de luare a deciziei; decizia, la nivelul Guvernului, este clara si simpla: da. Problema este de finantare si pe aceasta inca nu am reusit sa o rezolvam. Am incercat o colaborare cu BERD, dar nu s-a putut rezolva. Am ajuns la o anumita varianta cu japonezii si, daca veti gasi o formula in care sa nu fie nevoie de garantii guvernamentale, este cu atit mai bine. Problema nostra esentiala, in acest moment, este ca, in conditiile unui plafon de indatorare deja fixat pentru Guvern, limitele pentru partea de indatorare pe proiecte de infrastructura sint destul de mici. De aceea, noi evitam sa acordam acest tip de garantii la prea multe proiecte. Asa incit, daca putem realiza proiecte de infrastructura la care sa nu fie nevoie de garantii guvernamentale, este foarte bine. Daca nu, trebuie sa pornim cu formule mai putin ambitioase si care sa insemne lansarea unor proiecte cu o perioada de gratie mai mare si care vor fi finalizate intr-un timp mai lung."
"Vom privi cu foarte mare atentie ceea ce se intimpla, in acest an, la IMB"
"Vom privi cu foarte mare atentie formula din acest an, de la Insula Mare a Brailei. Au fost mari discutii cu privire la formulele trecute. Eu, personal, nu stiu daca actuala formula este o formula buna sau rea, dar a venit recent, la Braila, ministrul Agriculturii, Ilie Sirbu, caruia i-am dat sarcina sa se intereseze care este situatia si daca se face treaba in Insula. Nu vreau sa ma pronunt deocamdata in aceasta problema, dat fiind ca nu este problema mea, decit in final, sub aspectul evaluarii", a declarat premierul Nastase, care i-a transmis un mesaj scurt si la obiect deputatului PSD, Culita Tarita, actualul arendas al IMB: daca firma sa nu va face fata investitiilor pe care le presupune o suprafata de 56.000 ha, atunci poate sa-si ia adio de la meleagurile brailene. "Va asiguram ca nu vor fi evolutii negative si ca productiile vor fi corespunzatoare asteptarilor noastre", a spus Nastase, dupa ce i s-a cerut sa comenteze faptul ca IMB a fost arendata firmei "TCE 3 Brazi" SRL Piatra Neamt, care deja a acumulat datorii fata de partenerii de afaceri. Intrebat despre ce se va intimpla daca, totusi, productiile nu vor fi cele scontate, primul ministru a subliniat: "Daca rezultatele nu vor fi corespunzatoare, vom lua masuri pentru a incredinta altcuiva utilizarea acestei suprafete de teren. Trebuie sa fie clar pentru cei care au acum terenul in concesiune ca este de datoria lor, nu fata de propriile firme, dar in primul rind fata de ceea ce priveste securitatea alimentara a populatiei, sa faca investitiile necesare, pentru ca recolta sa fie buna. Anul acesta, vom privi cu foarte mare atentie seriozitatea celor care sint implicati in activitatea agricola a IMB. Daca nu vor da rezultate, vom incerca, printr-o formula care sa fie absolut transparenta, cautarea unui nou partener. Acest lucru trebuie sa fie foarte clar!"
Primul ministru a mai declarat ca are, intr-adevar, rezerve, cu privire la acordarea, pentru bugetul local, a unei parti din redeventa scoasa de pe terenurile din IMB, pe considerentul ca actuala legislatie specifica foarte clar destinatia acestor fonduri, ele trebuind sa mearga direct la bugetul de stat, dat fiind ca si terenurile sint ale statului. Cit priveste renuntarea la taxa de drum, Adrian Nastase a declarat ca acest lucru este deocamdata imposibil, dat fiind ca, dincolo de colectarea acestor bani, taxa respectiva avea drept scop si oferirea posibilitatii de urmarire a provenientei motorinei utilizate in Romania. "Stiti ca motorina poate veni pe diverse drumuri si in diverse cisterne, iar prin plata acestei taxe, noi putem vedea de unde este cumparat carburantul", a spus primul ministru. Acesta nu a dat un raspuns clar afirmativ nici in cazul solicitarii acordarii subventiei pentru cele 85.000 de ha de griu cultivate la nivelul judetului. "Sigur ca griul este mai usor de cultivat. Pe noi ne intereseaza, insa, dincolo de piinea de care avem nevoie pentru marile orase, si alte tipuri de culturi si, de aceea, dupa parerea mea, o politica agricola inteligenta merge pe subventii la produs. Sigur ca apare un hiatus intre cele doua mecanisme de subventionare si, de aceea, am decis sa introducem o suma, care reprezinta subventia, care sa permita derularea lucrarilor. Nu stiu daca 20.000 de hectare cultivate cu griu era cifra potrivita pentru Braila. Nu sint un expert si, de aceea, nu-mi permit sa emit judecati in acest sens. Va rog sa discutati aceasta problema cu ministrul Agriculturii, ca sa vedem care este cea mai buna solutie."
"Este normal sa se foloseasca experienta fostului prefect"
Primul ministru a mai raspuns, in cadrul conferintei de presa, unei intrebari legate de cooptarea fostului prefect, Viorel Popescu, in calitate de expert, in corpul de Control al ministrului Administratiei Publice, avind in responsabilitate doua judete, in conditiile in care fusese "lasat la vatra" din functia de prefect, pe motive de virsta si sanatate precara. "Mi se pare foarte firesc ca fostul prefect, care este un om deosebit de competent si a dobindit foarte multa experienta in activitatile sale, sa poata sa fie utilizat pentru activitati specifice, in mod distinct pentru proiecte care presupun evaluarea randamentului la nivelul administratiei publice. Deci nu vad nici un fel de contradictie intre cele doua aspecte pe care le-ati mentionat", a declarat Adrian Nastase. (Mihaela DAN, Florentin COMAN)

Comentarii