Invatamintul brailean iese din transee

vineri, 20 februarie 1998, 00:00
3 MIN
 Invatamintul brailean iese din transee

Ieri, in majoritatea scolilor si liceelor brailene s-a invatat cu doua ore mai putin. Greva de avertisment declansata de Federatia Sindicatelor din Invatamint "Spiru Haret" intre orele 11.00 si 13.00 s-a tinut in toate unitatile de invatamint din Braila. Insa, in functie de hotarirea fiecarui Consiliu Profesoral, forma de manifestare a fost diferita: greva fara intrarea la ore, greva cu intrare la ore sau greva cu desfasurarea normala a cursurilor, stil japonez, cum s-a intimplat, de exemplu, la Colegiul National "Nicolae Balcescu".
Dupa primele semnale, actiunea de protest a profesorilor braileni nu a sensibilizat factorii de decizie din Guvern. In schimb, greva a fost "resimtita" din plin de elevi care au avut o "recreatie" mare, de doua ore.
Si de data aceasta, cum numai in sectorele bugetare se intimpla, reprezentantii administratiei – directori de scoli si chiar inspectori – au fost alaturi de ceilalti grevisti in incercarea lor de a obtine o noua lege a salarizarii. "Toti profesorii liceului nostru sint in greva. La rindul meu, ma declar total de acord cu ceea ce solicita sindicalistii. Desigur, cele doua ore vor fi «taiate» de la plata, iar mie mi le voi «taia» primul", ne-a declarat prof. Marian Neta, directorul Liceului "Panait Cerna". Aici, profesorii n-au intrat la ore, conform hotaririi de miercuri a Consiliului Profesoral. "Elevii insa au stat in clase, fiind desemnati, de asemenea, si profesori de serviciu care sa supravegheze coridoarele si salile de curs", a adaugat prof. Aura Gheorghiu, liderul sindical al liceului.
La Scoala Generala nr. 23 "Mihai Eminescu", profesorii si invatatorii au facut greva in clase. "Orele insa nu s-au tinut", spune prof. Dumitru Barau, directorul scolii. Acesta crede ca pina la urma miscarea de protest de ieri va avea si ecou.
"E greu de anticipat daca greva aceasta va rezolva problema cadrelor didactice. E foarte probabil sa se ajunga si la greva generala". Liderul sindicatului din Scoala "Mihai Eminescu", inv. Valeriu Partenie, spera ca actiunile de protest sa aduca rezultatele scontate. "Nu cerem bani pentru noi. Vrem doar o lege corecta a salarizarii bugetarilor. Neavind bani, cadrul didactic nu poate in primul rind sa se informeze si sa invete el. Sint atitea carti care trebuie cumparate de un profesor sau un invatator", declara liderul sindical Valeriu Partenie.
Colegiul "Nicolae Balcescu" a fost una dintre putinele unitati de invatamint unde orele s-au desfasurat normal, greva fiind de tip japonez. Profesorii au purtat la cele doua ore ecusoane pe care se putea citi "Greva de avertisment". In rest, au predat, au ascultat si chiar au pus note elevilor.
"Toti profesorii au participat la greva", a precizat prof. Andronache Florentina, liderul sindical de aici. "Am desfasurat orele de curs normal. Nu as fi putut sa intru in clasa si sa stau degeaba", considera prof. Rodica Jipa. Liderul Federatiei "Spiru Haret", prof. Corneliu Caranica, asteapta o reactie a Guvernului la greva de joi in cursul zilei de astazi.
"Noi am facut cunoscuta platforma de revendicari puterii centrale dar am constatat ca vorbim singuri. Am inaintat o scrisoare secretarului de stat Vlad Rosca, dar nu am primit nici un raspuns. Oricum, in urma actiunii de astazi trebuie sa fim bagati in seama si sa fim chemati de Guvern pentru un dialog real. Daca nu avem nici un rezultat, vom continua", a spus acesta. Prof. Caranica a adaugat ca se incearca unirea fortelor federatiei pe care o conduce cu celelalte federatii din invatamint, pentru organizarea unor actiuni comune de protest. In acest sens, se vor purta discutii luni, 23 februarie, cu liderii Federatiei Educatiei Nationale.
De altfel, majoritatea surselor citate au fost de scord ca actiunile de ptotest ar avea un efect mult mai mare daca s-ar organiza la nivelul tuturor sindicatelor din invatamint.
Federatia "Spiru Haret" a anuntat ca urmatoarea forma de protest va fi declansarea grevei generale, incepind cu 16 martie. (Mircea DOAGA, Cristina DOSULEANU)

Comentarii