Invatamintul brailean, sub lupa Ecaterinei Andronescu

vineri, 08 iunie 2001, 23:00
5 MIN
 Invatamintul brailean, sub lupa Ecaterinei Andronescu

Ministrul Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu, a vizitat, ieri, scolile brailene, pentru a-si forma o impresie la fata locului. Totul a decurs rapid, eficient si fara fanfaronada care insoteste, de obicei, aparitiile unora dintre mai marii tarii.
Ministrul a sosit la Scoala nr. 2 din Ianca, in jurul orei 9, intr-o Dacie "Super Nova", pe care o conducea personal. Ea a fost intimpinata de Viorel Mortu, inspectorul scolar general, Aurel Simionescu, presedintele Consiliului Judetean, Viorel Popescu, prefectul judetului, intreg staff-ul administratiei din Ianca, de profesorii scolilor de acolo si elevi. Desi, pe tot traseul vizitei, i-au fost oferite flori, ministrul Ecaterina Andronescu le-a daruit, pe toate, doamnelor sau domnisoarelor din preajma.
Primul obiectiv vizitat a fost cladirea in constructie a Scolii nr. 2, intrata in conservare din 1995. Cursurile se desfasoara si acum in cladirea veche de aproape 130 de ani, care nu a primit aviz de functionare si care, in cazul unui cutremur de gradul cinci pe scara Richter, s-ar putea prabusi peste elevi.
Linga cladirea in constructie, inspectorul general a prezentat, cu ajutorul unor planuri, cum ar trebui sa arate scoala din Ianca si aceea din cartierul brailean Calarasi IV. Viorel Mortu a pledat pentru varianta finalizarii acestor constructii, cu alte surse de finantare decit cele alocate de la bugetul local.
Cu toate acestea, ministrul a fost ferm, spunind ca, de acum, scolile apartin comunitatilor locale, care trebuie sa faca eforturi pentru a le termina, mai ales ca suma de 25 de miliarde, prezentata ca necesara pentru finalizarea constructiei din Ianca, i s-a parut cam mare. Ecaterina Andronescu considera ca scoala cea veche poate intra in programul Bancii Mondiale pentru reabilitare, insa nu si cladirea noua, pentru ca, la acel nivel, regulile sint foarte stricte. A lasat, totusi, deschisa posibilitatea ca, de la guvern, comunitatea locala sa fie sprijinita financiar, pentru finalizarea obiectivelor.
Apoi, intreaga delegatie a vizitat scoala veche, unde, in prezent, se deasfasoara cursurile. Ministrul s-a aratat interesat de avizier, unde era afisata metodologia admiterii, si a discutat cu elevii, vizibil emotionati de moment.
Delegatia s-a indreptat spre Braila, unde a facut un scurt popas la Centrul de Plasament nr. 4. Aici, directorul Directiei Judetene pentru Protectia Copilului, Alexandrina Broasca, i-a oferit ministrului explicatiile necesare. Ecaterina Andronescu s-a aratat foarte impresionata de conditiile in care traiesc internii si s-a interesat de situatia copiilor cu handicap din judetul Braila.
Copiii saraci vor fi ajutati, atit de Guvern, cit si de Primarie
Escala cea mai interesanta, in programul de dimineata, a fost la Tirgul de Oferte Educationale 2001, unde primarul Anton Lungu, staff-ul PDSR si toti directorii unitatilor scolare din judetul Braila l-au intimpinat pe ministru. Standurile de prezentare a liceelor au fost trecute rapid in revista, insa intr-un mod elegant si eficient, ministrul intirziind citeva minute la Liceul Pedagogic. Aici, directorul Ion Anghene i-a multumit pentru ca a acceptat ideea reinfiintarii liceelor pedagogice. La Colegiul "Balcescu", Ecaterina Andronescu a fost impresionata de numarul mare de elevi care au cistigat premii la olimpiade anul acesta, iar la Liceul "P.S. Aurelian", din cadrul Universitatii "Brancoveanu", a discutat cu rectorul universitatii, prof.univ.dr. Alexandru Puiu. Ministrul a aratat un interes deosebit si pentru oferta Scolii profesionale nr. 14, care se adreseaza copiilor cu handicap mic si mediu, dar si de acelea ale unitatilor scolare din judet, unde s-a interesat de dotari si rezultate. Apoi, oficialul Guvernului a scris cuvinte de incurajare si felicitare in Cartea de Onoare a Grupului Scolar "Moisil", s-a oprit putin pentru a urmari, la televizor, imagini inregristrate la cursa realizata de Diana Mocanu, retransmise pe monitorul de prezentare al Liceului cu Program Sportiv.
In final, a spus celor prezenti ca, dupa cele vazute si ceea ce mai cunoaste despre Braila, considera orasul "asezat din punct de vedere educational" si i-a indemnat pe profesori si elevi sa lucreze cu asiduitate, pentru ca, altminteri, nu se poate construi o "societate a cunoasterii". La iesire, ministrul a fost intimpinat de un grup de elevi in clasa I, la Scoala "Al.I.Cuza", cu care a discutat citeva minute, convingindu-se ca, la Braila, exista copii frumosi si destepti.
A urmat, apoi, vizita la Scoala Generala nr. 9, aspectele de interes fiind rromii si problemele lor. Dupa o scurta discutie cu elevii ce invata limba rromani si cu profesoara acestora, ministrul si suita sa s-au intretinut si cu un grup de citiva parinti. Acestia si-au spus pasurile si au raspuns intrebarii pe care le-a adresat-o ministrul Ecaterina Andronescu: "Cum sa determin rromii sa-si lase copiii la scoala?" Raspunsul unui parinte a venit prompt: "Daca vor primi o masa, haine si rechizite, copiii vor veni la scoala, pentru ca vor sa invete, dar saracia lucie in care traiesc ii impiedica. Ei trebuie sa munceasca pentru a se intretine." Altii au spus ca ar vrea pentru copiii lor, la scoala, o sala de sport, calculatoare, video, televizoare.
Ministrul a promis ca acesti copii vor primi, si ei, la toamna, o parte din cele 200 de miliarde pe care Guvernul intentioneaza sa le aloce pentru rechizitele copiilor saraci, in afara ajutorului acordat de Primarie.
Urmatorul punct de pe agenda vizitei ministeriale a fost intilnirea cu profesorii de la "Murgoci", carora le-a recomandat sa trateze bacalaureatul cu toata seriozitatea, pentru ca, la finalul examenului, sa poata sta cu fruntea sus. Profesorii, la rindul lor, i-au adresat citeva intrebari ministrului, privind corelarea cunostintelor predate la mai multe discipline din acelasi an de studiu, dificultatea pastrarii copiilor valorosi in tara si baremele de corectare, intrate in vigoare in acest an. Despre recorelarea cunostintelor din manualele din acelasi an de studiu, ministrul a precizat ca, deja, se reanalizeaza toate manualele si programele, in vederea descongestionarii si corelarii, avindu-se in vedere intreaga perioada didactica in care disciplina este predata.
La intilnirea cu consiliile consultative ale elevilor de la liceele brailene, tinerii si-au exprimat ingrijorarea in privinta baremelor de corectare si a diferentelor mari de notare intre judete, propunind chiar infiintarea centrelor inter-judetene de corectare, idee pe care ministrul a promis sa o aiba in vedere pentru anul viitor. De asemenea, elevii au cerut laboratoare performante la stiinte, posibilitatea ca scoala sa achizitioneze substantele necesare laboratoarelor, la preturi mai scazute, un numar mai mic de manuale alternative, acolo unde exista, sau tiparirea de manuale pentru specialitatile de la Liceul de Arta. Vizita de dimineata s-a incheiat cu trecerea in revista a Colegiului "Murgoci", unde inspectorul general Viorel Mortu a pledat pentru construirea unei sali de sport moderne. Dupa-amiaza, ministrul Educatiei urma sa viziteze Universitatea "Constantin Brancoveanu" si, dupa aceea, sa poarte alte discutii cu profesori, elevi si presa. Amanunte, in numarul de miine al ziarului. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii