Noi nu ne temem de munca, noi stim sa ne ferim de ea!

vineri, 30 noiembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Noi nu ne temem de munca, noi stim sa ne ferim de ea!

Prefectura Brailei intentioneaza sa organizeze o intilnire a conducerilor Directiei de Sanatate Publica, Colegiului Medicilor, Casei Judetene de Pensii si Agentiei Judetene pentru ocuparea Fortei de Munca, pentru a discuta pe tema corectitudinii certificatelor medicale acordate somerilor si a celor eliberate persoanelor invalide.
"Sint probleme cu somerii care vin cu certificate ca ar fi inapti pentru o munca sau alta si cu solicitantii de pensii de invaliditate. Nu intentionam sa transformam aceasta intilnire intr-o punere la punct a medicilor. Va fi o discutie intre reprezentantii acestor servicii si Colegiul Medicilor. In functie de conduita acestor medici pe viitor, vom vedea cum actionam mai departe. Problema este, deocamdata, ca prea multe persoane primesc asemenea certificate si dorim sa vedem daca ele sint corect acordate", a declarat subprefectul Didina Stanescu.
Problema a fost semnalata de catre directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, Doinita Ciocan, care a remarcat faptul ca, in ultima vreme, un numar tot mai mare de someri refuza locurile de munca ce li se ofera de catre AJOFM, prezentind diverse certificate medicale, care atesta faptul ca ar fi inapti pentru meseria sau pentru locul de munca respectiv.
"Noi nu acuzam pe nimeni ca ar fi eliberat certificate medicale incorecte, doar solicitam sprijinul Colegiului Medicilor, pentru a ne asigura ca diagnosticul pus in aceste cazuri este cel corect. Daca, in cazul salariatilor care vin cu certificat medical la societatea unde lucreaza, in baza acestui document se obtin zile libere, de stat acasa, la noi situatia este alta: pe baza documentului respectiv, persoana obtine protectie sociala, in conditiile in care refuza un loc de munca ce i se ofera. Am avut cazuri in care diverse persoane aflate in somaj au venit cu certificat de la medicul de familie ca sint inapte pentru activitatea de confectii, pentru ca nu pot sa stea in mediu cu scame", a declarat Doinita Ciocan.
Liderul sindicatului "Sanitas" Braila, Nicolae Saridache, este de parere ca, in afara Colegiului Medicilor, de la anul, va trebui sa se implice in aceasta problema si Directia de Sanatate Publica, deoarece va avea noi atributii.
"Incepind cu 1 ianuarie, medicii vor avea dublu contract: cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, dar si cu Directia de Sanatate Publica. Directia se va ocupa de partea profesionala a activitatii medicilor, iar Casa de Asigurari, doar de plata acestor servicii. Si, oricum, de eliberarea acestui tip de certificate ar trebui sa se ocupe medicul de medicina muncii si nu cel de familie", mai spune Saridache.
La nivelul judetului Braila, sint circa 15.000 de someri si nu este prima data cind reprezentanti ai autoritatilor sau ai unor institutii de profil sustin ca multi dintre cei ce primesc acest tip de protectie nu doresc sa munceasca, preferind sa incaseze bani ca sa stea degeaba. (Mihaela DAN)

Comentarii